Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu."— Transkript prezentace:

1

2

3 Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Jejich synem byl Mínos Jejich synem byl Mínos

4 PÁSÍFAÉ MATKA MINOTAURA V městě Knóssu na Krétě kdysi panoval spravedlivý a moudrý král Mínos. Mínós byl nejmocnějším vládcem ve středomoří. Pronásledoval piráty, až pirátství úplně vymýtil. Měl největší loďstvo, a přinášel proto pravidelně oběti bohu moře Poseidónovi. Mínós byl nejmocnějším vládcem ve středomoří. Pronásledoval piráty, až pirátství úplně vymýtil. Měl největší loďstvo, a přinášel proto pravidelně oběti bohu moře Poseidónovi. Jednou si vyprosil od bohů býka, aby ho obětoval Poseidónovi - a skutečně, krásný bílý býk připlaval k ostrovu a vystoupil z moře na břeh. Byl tak krásný, že si ho Mínós ponechal a místo něj obětoval jiného býka. Ale to Poseidóna rozzlobilo, a proto Mínóa potrestal. Jednou si vyprosil od bohů býka, aby ho obětoval Poseidónovi - a skutečně, krásný bílý býk připlaval k ostrovu a vystoupil z moře na břeh. Byl tak krásný, že si ho Mínós ponechal a místo něj obětoval jiného býka. Ale to Poseidóna rozzlobilo, a proto Mínóa potrestal. Způsobil, že se Mínóova žena, královna Pásifaë, do býka vášnivě zamilovala a požádala vynálezce Daidala, aby jí pomohl touhu po býkovi ukojit. Daidalos sestrojil dutou dřevěnou krávu, do které královnu zavřel. Krávu pak vyvezl na louku, kde se pásl býk. Královna sice dosáhla svého, ale nikoli bez následků: porodila obludu s býčí hlavou a lidským tělem - Mínótaura, Mínóova býka. Způsobil, že se Mínóova žena, královna Pásifaë, do býka vášnivě zamilovala a požádala vynálezce Daidala, aby jí pomohl touhu po býkovi ukojit. Daidalos sestrojil dutou dřevěnou krávu, do které královnu zavřel. Krávu pak vyvezl na louku, kde se pásl býk. Královna sice dosáhla svého, ale nikoli bez následků: porodila obludu s býčí hlavou a lidským tělem - Mínótaura, Mínóova býka.

5 Princezna Europa Královská dcera byla tak krásná, že se do ní zahleděl sám Zeus. Její jméno nebylo nikdy zapomenuto, připomíná ji navždy název světadílu Evropa. Aby oklamal svou manželku Héra, proměnil se v pěkného bílého býčka, krotkého, mírného, s malými růžky.

6 Minotaurův labyrint: Labyrint navrhl a postavil legendární řemeslník Daidalos. Daidalos ho postavil tak šikovně a tak chytře že sám věděl kde uniknout. Úkolem byl zadržet Minotaura. Minotaura zabil Théseus. Théseusovi pomohla krásná Ariadné (dcera krále Mínoa) a její osudové klubko nití, kterému pomohlo dostat se ven s labyrinta.

7 Otázky: Jak vypadal Minotaurus ? Jak se jmenuje ostrov na který unesl Zeus princeznu Europu? Kdo postavil labyrint? Kdo zabil Minotaura?

8

9 Děkujeme za pozornost:


Stáhnout ppt "Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu."

Podobné prezentace


Reklamy Google