Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie."— Transkript prezentace:

1 -27. listopad 1876 - 23. srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie

2 -Viktor Kaplan se narodil jako syn železničního úředníka -V letech 1895–1900 vystudoval Vídeňskou Vysokou školu technickou, kde studoval stavbu strojů a Dieselových motorů -Po škole strávil jeden rok vojenské služby v Pule, tehdy významném rakousko-uherském vojenském přístavu. -V roce 1901 začal pracovat ve strojírnách patřících firmě Ganz & Comp v Leobersdorfu u Vídně na spalovacích motorech.

3 -Když si Viktor Kaplan vyprosil na vedení brněnské techniky sklepení, byl rád, že má kde pracovat, přestože mnoho vynálezců pracovalo v té době v nejlepších laboratořích vybavených dokonalými přístroji. - Zatímco vědeckým týmům trvalo několik měsíců, než změnily tvar a nastavení lopatek, formoval Kaplan svoji turbínu z plechu o průměru 10 – 18 cm v ruce -Malým počtem lopatek získala turbína účinnost až 93 %. Když dosáhl v roce 1913 na pokusných zařízeních neskutečných 800 otáček za minutu, nikdo mu nevěřil – bylo to totiž dvakrát více než u Francisovy turbíny. -V roce 1919 postavila brněnská firma I. Storka turbínu ve Velmu v Rakousku. Když už se zdálo, že je vyhráno, začaly nesnáze. Turbíny na velkých řekách nefungovaly, lopatky se lámaly, betonové stavby praskaly. Byla jí kavitace, uvolňování pohlceného vzduchu z vody.

4 -Kaplanova turbína je přetlaková axiální turbína s velmi dobrou možností regulace. -Kaplan jako první vzal při teoretickém návrhu turbíny v úvahu vazkost vody. V letech 1910-1912 proto navrhl na základě svých úvah nový tvar oběžného kola. -První prototyp Kaplanovy turbíny byl vyroben brněnskou firmou Ignác Storek v roce 1919.

5


Stáhnout ppt "-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie."

Podobné prezentace


Reklamy Google