Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka."— Transkript prezentace:

1 Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka Autor projektu: Mgr. Renata Holanová

2 28.7. 1914 - 11. 11. 1918.

3 atentát na rakouského následovníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este v Sarajevu. DOPLŇ !  Kdy? 28. 6. 1914 28. 6. 1914  Kdo atentát uskutečnil? srbský student srbský student Gavrilo Princip Gavrilo Princip (z organizace Mladá Bosna) (z organizace Mladá Bosna)

4 spory velmocí o nové přerozdělení světa Původně měla být válka blesková (rychlá), ale postupem času se změnila na zákopovou (poziční) a nakonec přešla ve válku týlovou (hlad, epidemie, černý trh).

5 V první světové válce proti sobě bojovaly státy seskupené do bloků nazývaných Dohodové mocnosti a Ústřední (Centrální) mocnosti. Vyjmenuj státy Dohody: ++ Vyjmenuj státy Ústřední mocnosti:+ Češi museli bojovat na straně Ústředních mocností, ale přebíhali na stranu Dohody (zejména do Ruska) – vytvářeli legie (dobrovolnické jednotky).

6

7

8 Když vypukla válka, T. G. Masaryk odešel za hranice. V zahraničí spolupracoval s E. Benešem a M. R. Štefánikem. Společně začali organizovat boj za vznik samostatného Československa.

9 Válku vyhrály Dohodové mocnosti. Přinesla velké ztráty na životech (vojáků i civilního obyvatelstva). Rozpadly se velké říše (např. Rakousko – Uhersko, Rusko, Německo). Vznikly nové státy (např. ČSR, Rakousko, Maďarsko, Polsko). Přinesla velký rozvoj vědy a techniky. Vznik Společnosti národů (1920 -1939).

10

11 1. Uveď datum, kdy začala a skončila první světová válka. 2. Vyjmenuj státy Dohody. 3. Pamatuješ si nějaké nové zbraně použité v první světové válce? 4. Poznáš tuto významnou osobnost a víš na čem se podílela?

12 1. Uveď datum, kdy začala a skončila první světová válka. 28.7. 1914 - 11. 11. 1918 2. Vyjmenuj státy Dohody. Anglie, Francie, Rusko 3. Víš které nové zbraně byly použity v první světové válce? Tanky, kulomety, plamenomety, letadla… 4. Poznáš tuto významnou osobnost a víš na čem se podílela? Edvard Beneš, podílel se na vytvoření nového československého státu.

13 OBRÁZKY http://images.google.cz/mapa http://images.google.cz/atentat http://images.google.cz/bleskova_valka http://images.google.cz/zakopova_valka http://images.google.cz/vlajka_anglie http://images.google.cz/vlajka_francie http://images.google.cz/vlajka_ruska http://images.google.cz/vlajka_nemecka http://images.google.cz/vlajka_rakouska_uherska http://images.google.cz/vlajka_italie http://images.google.cz/tank http://images.google.cz/letadlo http://images.google.cz/ponorka http://images.google.cz/plamenomet http://images.google.cz/kulomet http://images.google.cz/t.g.masaryk http://images.google.cz/e.benes http://images.google.cz/stefanik http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/mapa

14 Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav, 17. listopadu 1325, příspěvková organizace pro pátý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk učiva o 1. světové válce v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2012/2013.


Stáhnout ppt "Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka."

Podobné prezentace


Reklamy Google