Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
VY_32_INOVACE_12_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_HISTORIE Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/

2 pracovní list práce s textem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu: VY_32_INOVACE_12_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Vl- historie Vypracoval(a): Mgr. Denisa Krausová Ověřeno (datum): 22. listopadu 2011 Předmět: Vlastivěda Třída: 5. Druh materiálu: pracovní list Téma: práce s textem Anotace: Žáci se seznámí s 1.světovou válkou a odpoví na pár otázek k danému tématu.

3 1. Světová válka = konec Habsburků v Čechách
Počátek 20. století byl ve znamení mnoha nespokojených menších národů, které byly součástí velkých mocností. Čechy byly součástí Rakouska – Uherska. Poslední kapkou pro spuštění 1. světové války byl atentát spáchaný 28. června 1914 v Sarajevu na následníka trůnu Františka Ferdinanda a jeho ženu. Tento atentát uskutečnil obyvatel Srbska Gavrilo Pincip. Kdo proti sobě bojoval ? Trojspolek NĚMĚCKO RAKOUSKO-UHERSKO ITÁLIE Dohoda FRANCIE RUSKO VELKÁ BRITÁNIE X !! 1. světová válka začala 28. července 1914 vpádem vojsk Rakouska – Uherska do Srbska !!

4 Jak se bojovalo Zákopová válka
byl to nejničivější způsob boje, při němž zahynulo za jeden den tisíce mužů bylo to tzv. „Vybíhání ze zákopů“ Vzdušný útok obě strany nasadily nově vynalezená letadla, a tak došlo poprvé v historii k bombardování civilního obyvatelstva Velká Británie zažívala nálety obrovských vzducholodí Zeppelin letci na dvouplošnících sváděli nelítostné souboje ve vzduchu, často vyzbrojeni jen ručními zbraněmi Válka na moři – námořní flotila Britové se střetli s Německem v roce 1916 u Jutlandu a zatlačili německé lodě zpět do přístavů, kde zůstaly po zbytek války Ponorkové útoky – Němci nasadili ponorky zvané U-boat, které měly potápět lodě s dodávkami zásob pro Velkou Británii. 8. května 1915 jedna z německých ponorek potopila zaoceánský parník Lucitánia, která převážela 128 vlivných amerických pasažérů. Vstup USA do války byl od této chvíle daleko reálnější. Následně byly ponorkové útoky ze strany Německa pozastaveny a to až do roku 1917. V roce 1917 Německo znovu zahájilo ponorkový boj s názvem „Potop co uvidíš“. Britové na tento postup odpověděli vysláním bojových konvojů s torpédoborci. Německý ponorkový boj byl tímto zmařen a v dubnu roku 1917 vyhlásily USA Německu válku a přidaly se po bok Dohody.

5 Blížící se konec války – „V hodině dvanácté“
- Němci hladověli. Německá morálka upadala. 8. srpna 1918 zahájila vojska Dohody útok, kterým dosáhla skutečného průlomu. Německá vojska byla zatlačena do Belgie. V říjnu 1918 se rozpadlo Rakousko – Uhersko. Německá flotila se vzbouřila a německý císař se musel vzdát trůnu. 31. října 1918 požádalo Německo o příměří, které obě strany podepsali 11. listopadu Versailleská mírová smlouva – v ní byly uplatněny tvrdé budoucí podmínky proti Německu.

6 Hanriot HD.1 – francouzský stíhací dvouplošník

7 1. Kdy začala 1.světová válka?
b) 1914 c) 1918

8 správně

9 Zkus to znova!

10 a)trojspolek x nedohodnutým
2. Kdo proti sobě bojoval? a)trojspolek x nedohodnutým b)dohoda x dvojspolku c)trojspolek x dohodě

11 Chyba!

12 správně

13 3. Kdy skončila 1. světová válka a kdo zvítězil?
a) 1917 – trojspolek b) dohoda c) dohoda

14 Mýlíš se!

15 Výborně!


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany"

Podobné prezentace


Reklamy Google