Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Dějepis Tematický okruh Moderní dějiny ve 2. ročníku Téma Příčiny, záminka a charakter I. světové války Označení DUMU VY_32_INOVACE_609 Jméno autora Petr Brož Datum vytvoření 5. listopadu 2013 Anotace Materiál je vytvořen k ilustrativnímu výkladu příčin, záminky a charakteru I. světové války. Jeho součástí je i práce s historickým pramenem.

2 Příčiny První světové války
Boj o kolonie Mocenské soupeření v Evropě 1882 tzv. Trojspolek (Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie) 1907 Dohoda (Velká Británie, Francie, Rusko) Zájmy paktů nejprve v zámoří Později v Evropě na Balkánském poloostrově.

3 Státy Dohody a Trojspolku
Mapa Evropy před vypuknutím války

4 Trojdohoda Ruský plakát znázorňující Trojdohodu

5 Záminka k rozpoutání války
Útok na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d´ Este [deste] 28. června 1914   v Sarajevu.

6 Historický pramen Telegram bosenského guvernéra generála Potiorka do Vídně „Při dnešní jízdě Jeho c. a k. Výsosti pana arcivévody Františka Ferdinanda podařilo se přes rozsáhlá bezpečnostní opatření jednomu zdejšímu srbskému typografu za jízdy po nábřeží hoditi pumu na auto, v němž jela Jeho c. a k. Výsost a já. Exploze nezasáhla svůj cíl a lehce zranila jen v následujícím autu jedoucího pobočníka podplukovníka von Merizzi a hraběte Boos-Waldecka a snad i několik osob s obecenstva... Při další jízdě z radnice chtěla Jeho c. a k. Výsost navštívit podplukovníka von Merizzi v nemocnici. Na této cestě vystřelil srbský středoškolák z nejbližší blízkosti na auto a zasáhl jak Jeho c. a k. Výsost, tak její Výsost. Poslal jsem auto hned do blízkého konaku, kde byla ihned při ruce lékařská pomoc, avšak jak Jeho c. a k. Výsost, tak Její Výsost podlehli během čtvrt hodiny svým zraněním. Oba atentátníci byli ihned po svých ohavných činech zatčeni a zástupem skoro ubiti. Opatření ke zjištění spoluviníků již byla učiněna. Podle dosavadního vyšetřování jest zjištěno, že muž, hodivší pumu, patří k oné srbské skupině socialistů, která obvykle dostává pokyny z Bělehradu.“ Kvaček, R. a kol.: XX. století o sobě Kvaček, R., Dějiny v dokumentech, Dialog, Liberec 2005, s. 19

7 Atentátníci Gavrilo Princip
Srbská nacionalistická organizace Černá ruka.

8 Hlavní události války 28. července 1914 začátek první světové války
vstup Itálie do války na straně Dohody ruské revoluce vstup USA do války leden vyhlášení Čtrnácti mírových bodů prezidenta Wilsona 11. listopadu podepsání příměří

9 Charakter války Válka zákopová Nesmyslná smrt vojáků
Více než 10 milionů obětí, přibližně 22 milionů lidí raněno.

10 Nové zbraně tanky chemické zbraně v podobě jedovatých plynů.
výroba kulometů dalekonosná děla bojová letadla válečné lodě, ponorky Nové zbraně nedokázaly změnit zákopový charakter války.                            

11 Otravné plyny Otravné plyny (xylen bromid, chlór, fosgen a hořčičný plyn) Němci nejprve na východní frontě Na západní frontě německá vojska poprvé v dubnu 1915 v bitvě u Yprů v Belgii Chlór použitý v této bitvě proto název yperit.

12 I. světová válka ve zkratce
První světová válka začala v roce 1914 a skončila v roce 1918 Jejími příčinami byly boj o kolonie a mocenské soupeření v Evropě Záminkou k rozpoutání se stal Sarajevský atentát Bojovaly v ní země Trojspolku a Dohody Válka měla od počátku do konce zákopový charakter Pro její vývoj měly velký význam události z roku 1917 – ruské revoluce a vstup USA do konfliktu na straně Dohody V první světové válce byly použity nové zbraně velké ničivé síly Válka vzala život více než 10 milionům lidí. Materiální, ale i morální ztráty evropské civilizace byly nesmírné.

13 Kontrolní otázky 1. Vysvětlete pojmy: Trojspolek, Dohoda, 14 mírových bodů, únorová a říjnová revoluce v Rusku. 2. Jaké příčiny a jaká záminka vedly k rozpoutání první světové války? 3. K letopočtům připojte historické události: , duben 1917, listopad 1917, 4. Jaký charakter měla první světová válka? 5. Jaké byly výsledky války?

14 Doporučené použité studijní materiály
BROŽ, Petr – LABISCHOVÁ, Denisa: Dějepis světa, 1. vydání, Orlová 2007, ISBN ČORNEJ P. a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, Praha, SPN 2002, ISBN X WESTWELL, Ian: První světová válka den po dni, Naše vojsko, Praha 2004, ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google