Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.Světová válka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.Světová válka."— Transkript prezentace:

1 1.Světová válka

2 BOUŘLIVÉ ROKY

3 VZNIK 1.SVĚTOVÉ VÁLKY 1.světová válka zasáhla EVROPU, AFRIKU a ASII a proběhla ve světových oceánech. Záminkou k válce byl ATENTÁT na arcivévodu a následníka trůnu FRANTIŠKA FERDINANDA d´ESTE

4 VYHLÁŠENÍ VÁLKY NĚMECKO odvetou vyhlásilo válku SRBSKU,čímž vyvolalo řetězovou reakci vedoucí ke světové válce. Německo Srbsko

5 Kdo v ní bojoval TROJSPOLEK-Rakousko-Uhersko , Německo , Itálie.
TROJDOHODA-Rusko , Velká Británie , Francie.

6 Použité zbraně Nasazení nových zbraní - tanků, letadel, stejně jako chemických bojových látek (otravného plynu), - si vyžádalo životy milionů lidí.

7 Vliv na obyvatelstvo Válka se dotkla ve zvýšené míře i civilního obyvatelstva nedostatkem potravin, prací žen ve zbrojařském průmyslu, bombardováním měst; přinesla závažné politické změny.

8 Územní změny Během války se rozpadla politicko-společenská struktura staré Evropy. Monarchie Německé říše, Rakousko-Uhersko a Rusko se rozpadly stejně tak jako Osmanská říše.

9 Rusko Říjnová revoluce v Rusku poprvé prosadila socialistické představy do praxe.

10 Německo Německo a nástupnické státy habsburské monarchie začaly přecházet k demokratickým republikánským státním formám.

11 USA Vstup USA do války přesunul těžiště světové politiky. Evropa ztratila své hegemonní postavení. USA se staly rozhodující hospodářskou a finanční velmoci.

12 Závěr války Po dlouhých bojích Dohoda zvítězila s jasnou technickou převahou. Došlo k zániku některých velmocí, jako ruské, habsburské, německé a turecké, a z bývalého ruského impéria se vyčlenily státy Litva, Lotyšsko a Estonsko. Rakousko-Uhersko se rozčlenilo na 5 nových států - Rakousko, Československo, Maďarsko, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Polsko bylo obnoveno na územích, kde bylo dříve součástí Německa a Francie zase získala nazpět svoje území Alsaska-Lotrinska.

13 Evropa před a po 1.svět.válce


Stáhnout ppt "1.Světová válka."

Podobné prezentace


Reklamy Google