Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MICHAEL FARADAY ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MICHAEL FARADAY ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM."— Transkript prezentace:

1 MICHAEL FARADAY 1791-1876 ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM

2 Michael Faraday Narodil se 22.Září 1971 ve vesničce Newington v Anglii. Žil ve velmi chudé rodině. Jeho otec byl kovář. Faraday měl tři sourozence. Rodina po celá léta žila v bídě. Faraday začal navštěvovat veřejné přednášky známého chemika sira Humphry Davyho. Profesor si všiml Michaelova zájmu a udělal z něj svého žáka. Později Davy zaměstnal Faradaye jako asistenta v chemické laboratoři londýnského Královského institutu. Michael proslul svými chemickými experimenty. V roce 1824 byl zvolen členem britské Akademie věd a o rok později jmenován ředitelem jejich laboratoří. Mezi jeho nejslavnější objev patří elektromagnetická indukce

3 Michael Faraday ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE Faraday přišel na to, že když vodičem prochází el. proud, vyvolává magnetickou sílu. On se snažil příjít na to, jestli to nejde i obráceně tj. že by působením magnetu vznikl el. proud. Po několika letech se mu to povedlo. Objevil elektromagnetickou indukci ( jev, při kterém ve vodiči dochází ke vzniku indukovaného elektromotorického napětí a indukovaného proudu v důsledku časové změny magnetického indukčního toku, tj. důsledkem umístění vodiče v magnetickém poli).

4 Michael Faraday FARADAYOVA KLEC Její princip je založen na tom, že elektrický náboj je soustředěn pouze na povrchu vodiče, nikoli v jeho objemu. Tudíž uvnitř (dokonalého) vodiče nepůsobí žádné elektrické pole. Musí jít však o klec ne o uzavřený objekt. Faradayovy klece se využívá zejména tam, kde je třeba chránit zařízení či osoby před škodlivým elektromagnetickým polem, rádiovými vlnami apod.

5 Michael Faraday PRINCIP DNEŠNÍ KLIMATIZACE Kromě objevů různých chemických sloučenin zjistil, že stlačený amoniak (NH 3 ) v kapalném stavu, pokud je postupně vypouštěn, dokáže odebírat z okolí teplo, tj. prostředí ochlazovat. Stal se objevitelem principu dnešní klimatizace.

6 Michael Faraday Vytvořil Jan Černý Třída 9.B 7.5.2015


Stáhnout ppt "MICHAEL FARADAY ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM."

Podobné prezentace


Reklamy Google