Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Klimatizace

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_19

3 Klimatizace Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje s možnostmi klimatizace. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: tepelná zátěž, ohřívač, chladič, ventilátor

4 Klimatizace Účelem klimatizace je úprava parametrů vzduchu. V nevýrobních prostorách k hlavnímu úkolu patří odebírání tepla v létě. Základem funkce klimatizačního zařízení je uzavřený chladící okruh podobný chladničce nebo tepelnému čerpadlu. Na jednom místě se teplo odebírá a na jiném místě se toto teplo uvolňuje.

5 Klimatizace

6 Druhy klimatizačních zařízení 1)Zdravotně hygienická (komfortní) Vytváří optimální stav mikroklimatu pro pobyt lidí (jedná se o příjemné subjektivní pocity ale hlavně o optimální hygienické podmínky).

7 Klimatizace Použití:  prostory kulturní a společenské — shromažďování většího počtu lidí (divadla, kina, sály, hotely, banky),  prostory s velkou vnitřní tepelnou zátěží — rozhlasová a televizní studia, filmové ateliéry,  prostory s velkou vnější tepelnou zátěží — lehké skleněné stavby, kabiny strojů (jeřáby, kombajny) a kabiny velínů,  prostory s velkými požadavky na mikroklima — lázeňské prostory, operační sály, jednotky intenzivní péče,  dopravní prostředky — letadla, vlaky, autobusy, automobily.

8 Klimatizace 2)Průmyslová (technologická) Většinou je součástí technologického zařízení. Má vliv na kvalitu výroby, snižování výrobních nákladů nebo přímo podmiňuje funkci strojního parku. Může plnit i funkci zdravotně hygienickou.

9 Klimatizace Použití:  provozy zpracující navlhavé materiály — textil, papír, tabák, filmy, léky, potraviny,  provozy s potřebou vysoké kvality vzduchu — výroba polovodičů, umělých vláken, léků,  provozy s výpočetní technikou — střediska, sály, učebny.

10 Klimatizace Rozdělení podle provedení  kompaktní (okenní) – celé zařízení je umístěno jako celek pod okny,  oddělené (SPLIT) – jedna vnitřní jednotka a jedna venkovní jednotka. Rozdělení podle umístění  vnitřní –na stěně, stropu, podlaze,  mezistropní (v podhledu),  vnější na střeše, terase nebo na zemi vedle budovy ( vodní systémy).

11 Klimatizace Systémy klimatizačních zařízení  vzduchové – nositelem tepla do místnosti je pouze vzduch, jeho úprava se provádí mimo klimatizovaný prostor, jsou nízkotlaké (u méně rozlehlých objektů nebo u zónových systémů) a vysokotlaké(u rozlehlých nebo výškových budov),  kombinované – topný nebo chladící výkon se provádí dvěma médii – vzduchem a vodou ( vodou chlazený výměník),  vodní – teplonosné médium teplá voda v konvektorech.

12 Klimatizace Části klimatizace Čerstvý vzduch je přiváděn do směšovací komory, kde se smísí s obtokovým vzduchem, množství obou druhů lze měnit podle nastavení klapek, smíchaný vzduch se vyčistí ve filtru, podle ročního období pracuje předehřívač nebo chladič, v pračkách se provádí vlhčení vzduchu (nebo vlhčení vodní párou), zvlhčený vzduch se v dohřívači upraví na požadovanou teplotu a ventilátorem se upravený vzduch dopravuje do klimatizované místnosti.

13 Klimatizace Hlavní části klimatizační jednotky SPLIT :  vnitřní část – ventilátor, výměník, filtr, čerpadlo na kondenzát,  vnější část – ventilátor, kompresor, nádoba na kondenzát, náplň s chladivem, výměník.

14 Klimatizace

15

16 Regulace klimatizace  regulace teploty – škrcením průtoku nebo obtokem teplonosné látky,  regulace vlhkosti - v pračkách nebo parními zvlhčovači, Regulace je řízena dálkovým ovládáním přenosným nebo upevněným na stěně s displejem ukazujícím současné hodnoty.

17 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Air_conditioning_ unit-cs.svg


Stáhnout ppt "Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google