Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_19 TÉMA:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_19 TÉMA:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_19 TÉMA: AJ-8.B – Will x Going to ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1616

2 Anotace Tento materiál slouží k procvičení budoucího času prostého (s will) a blízkého budoucího času (s going to). Po ověření materiálu jsem přidala další cvičení k zopakování jen vět s going to. Do závěru jsem přidala další tabulku s oběma časy a rozdílným použitím.

3 s will nebo going to Budoucí čas prostý ( will/ shall) 1. Budoucí děj, který jsme se rozhodli vykonat v okamžiku promluvy (momentální rozhodnutí), jako bezprostřední reakci na určitý podnět. (I can’t make it. ~ I’ll help you then.) 2. Předpověď založenou na úsudku, zkušenostech, odhadu, nikoliv však (na rozdíl od be going to) na konkrétních okolnostech patrných v tuto chvíli. (I hope I‘ll be famous – předpokládám, že se to může stát) 3. Sliby, hrozby a jiné reakce na vzniklou situaci. (I’ll never do it again.)

4 STRUKTURA BUDOUCÍHO PROSTÉHO ČASU Výraz ”SHALL” používá britská angličtina pro 1. osobu jednotného a množného čísla. Americká angličtina používá pro všechny osoby výraz WILL. Slova WILL, SHALL tady nemají samy o sobě význam, jsou to pomocná slovesa – jsou pouze znakem budoucího času.

5 Vyjadřuje: 1. Záměr, odhodlání, plán – tedy takovou budoucnost, která je závislá od vůle, úmyslu podmětu. V češtině bychom použili budoucí čas s výrazy „chci, hodlám, zamýšlím, mám v plánu, chystám se něco udělat”. Popisovaný děj má tedy nastat v blízké budoucnosti a je závislý na vůli podmětu. (Příští týden mám narozeniny. Uspořádám večírek.I‘m going to have a party.) 2. Předpověď - na základě daných okolností (např. z toho, co vidíme před sebou) nebo znalostí (dané věci, osoby, situace apod.). (Bude pršet. – vidíme zamračenou oblohu It‘s going to rain.)

6 STRUKTURA BLÍZKÉHO BUDOUCÍHO ČASU PodmětPřítomný čas TO BE GOING TO INFINITIV bez to - We are going to watch TV this evening. - Are we going to watch TV this evening? Yes, we are. No, we aren‘t. - We aren‘t going to watch TV this evening. - Look. The sky is grey. It’s going to rain.

7 Put the verbs into the correct form. Use going to. It (rain). It is going to rain 1.They (eat) carrots. 2.I (wear) blue shoes tonight. 3.We (not / help) you. 4.Jack (not / walk) home. 5.(cook / you) dinner? 6.Sue (offer / not) her biscuits. 7.(leave / they) the house? 8.(take part / she) in the contest? 9.I (not / spend) my holiday in Spain this year.

8 Řešení 1.They are going to eat carrots. 2.I ´m going to wear blue shoes tonight. 3.We aren´t going to help you. 4.Jack isn´t going to walk home. 5.Are you going to cook dinner? 6.Sue isn´t going to offer her biscuits. 7.Are they going to leave the house? 8.Is she going to take a part in the contest? 9.I ´m not going to spend my holiday in Spain this year.

9 Vyber odpověď, která je vhodnější 1)Can I borrow your bike? A) I'll be back by 10 o'clock, I promise. B) I'm going to be back by 10 o'clock, I promise. 2) Can I help you, sir? A) Yes, I'll have a coffee and a tuna sandwich. B)Yes, I'm going to have a coffee and a tuna sandwich. 3) Do you know about Claire? A) She'll have a baby! B)She's going to have a baby! 4) "I'm really tired.“ A) “I'll take you home if you want.” B) “I'm going to take you home if you want."

10 ŘEŠEN Í 1) Can I borrow your bike? A) I'll be back by 10 o'clock, I promise. Slib 2) Can I help you, sir? A) Yes, I'll have a coffee and a tuna sandwich. Objednávka v restauraci 3) Do you know about Claire? B) She's going to have a baby! Stane se to v budoucnosti a máme proto „důkazy“. 4) "I'm really tired.“ A) “I'll take you home if you want.” Okamžitá reakce a nabídka pomoci

11 Test Doplň will nebo going to + slovesa v závorkách 5) He's got a new job in Boston, so he…………………………(move) there. 6) What are you doing tomorrow? -- I don't know. I think I………………… (visit)my parents. 7) Ugh, that food was terrible! I think I…………………………….(be) sick! 8) ………………. (you/buy)new strings for my guitar when you are in town? Thanks. 9) Don't go out now. There…………………..(be) a thunderstorm. I've just heard it on the radio. 10) I don't think that people………………………….. (live) on Mars.

12 Řešení 5) He's got a new job in Boston, so he is going to move there. Je to předpověď založená na informaci o nové práci 6) What are you doing tomorrow? -- I don't know. I think I´ll visit my parents. Nejsem si jistý, nemám prozatím plán 7) Ugh, that food was terrible! I think I ´m going to be sick! Předpověď se zjevnými důkazy (příznaky) 8) Will you buy new strings for my guitar when you are in town? Thanks. Prosba, žádost 9) Don't go out now. There is going to be a thunderstorm. I've just heard it on the radio. Jistá budoucnost založená na předpovědi počasí v radiu 10) I don't think that people will live on Mars. Pouze spekulace, můj názor bez důkazů

13 Pracovní list Vyber odpověď, která je vhodnější 1)Can I borrow your bike? A) I'll be back by 10 o'clock, I promise. B) I'm going to be back by 10 o'clock, I promise. 2) Can I help you, sir? A) Yes, I'll have a coffee and a tuna sandwich. B)Yes, I'm going to have a coffee and a tuna sandwich. 3) Do you know about Claire? A) She'll have a baby! B)She's going to have a baby! 4) "I'm really tired.“ A) I'll take you home if you want.” B) “I'm going to take you home if you want." Doplň will nebo going to + slovesa v závorkách 5) He's got a new job in Boston, so he…………………………(move) there. 6) What are you doing tomorrow? -- I don't know. I think I………………… (visit)my parents. 7) Ugh, that food was terrible! I think I…………………………….(be) sick! 8) ………………. (you/buy)new strings for my guitar when you are in town? Thanks. 9) Don't go out now. There…………………..(be) a thunderstorm. I've just heard it on the radio. 10) I don't think that people………………………….. (live) on Mars.

14 Porovnej! Going to 1. Záměr, odhodlání, plán – závislý od vůle, úmyslu podmětu. V češtině s výrazy „chci, hodlám, zamýšlím, mám v plánu, chystám se něco udělat”.Děj má nastat v blízké budoucnosti (Příští týden mám narozeniny. Uspořádám večírek.I‘m going to have a party.) 2. Předpověď - na základě daných okolností (např. z toho, co vidíme před sebou) nebo znalostí (dané věci, osoby, situace apod.). (Bude pršet. – vidíme zamračenou oblohu It‘s going to rain.) Máme důkaz. will 1. Budoucí děj (momentální rozhodnutí) bezprostřední reakci na určitý podnět. (I can’t make it. ~ I’ll help you then.) 2. Předpověď založenou na úsudku, zkušenostech, odhadu (I hope I‘ll be famous – předpokládám, že se to může stát) 3. Sliby, hrozby a jiné reakce na vzniklou situaci. (I’ll never do it again.)

15 Citace Text: vlastní autorské dílo


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_19 TÉMA:"

Podobné prezentace


Reklamy Google