Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Petr Kundrata Název prezentace: (DUMu) Chladiče a termostaty Tematická oblast:Motory – mazání a chlazení Ročník: 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:listopad 2013

2 Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Motory – mazání a chlazení je poskytnout žákům informace o základních částech konstrukce motorů a podpora výuky ve vyučovacích hodinách.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Automobily.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Chladiče a termostaty.

3 Chladiče V chladiči se voda ochlazuje proudícím vzduchem. Čerpadlo nasává ochlazenou vodu z dolní části chladiče, do horní části se vrací voda ohřátá z motoru. Podle konstrukce chladícího bloku rozeznáváme chladiče trubkové, lamelové a voštinové.

4 Chladič trubkový – skládá se z velkého počtu tenkostěnných trubek spojených příčnými plechy, které tvoří chladící žebra. Umístění chladících trubek může být podélné nebo svislé. V dnešní době nejpoužívanější typ chladiče.

5 Obrázek 1: Trubkový chladič

6 Chladič lamelový – skládá se ze svislých lamel, které jsou vylisovány tak, že tvoří pro kapalinu průtokové štěrbiny. Mezi lamelami jsou připájeny zvlněné pásy, které zvyšují tuhost a chladící účinek. Chladič voštinový – je zhotovený z velkého počtu vodorovných krátkých trubek, které jsou na koncích rozšířeny do šestihranů.

7 Obrázek 2: Chladič voštinový

8 Termostaty Termostat reaguje na změnu teploty motoru. Umožňuje rychlé ohřátí motoru na provozní teplotu a dále udržuje optimální teplotu s co nejmenším kolísáním. Vlnovcový – hlavní částí je pružný vlnovec, ve kterém je pracovní látka – líh. Při zahřívání líh mění skupenství, ve vlnovci stoupne tlak a roztahuje se. Tím se začne otvírat ventil.

9 Obrázek 3: Vlnovcový termostat

10 Parafínový – v kovovém pouzdru je pracovní látka - parafín a pracovní píst. Změnou teploty parafín mění skupenství, vzniká tlak. Píst je nepohyblivý, pohybuje se pouzdro s ventilem. V současné době se používá většinou právě parafínový termostat.

11 Obrázek 4: Parafínový termostat

12 Zdroje [1] ANDRT, Jaroslav. Údržba a opravy automobilů Škoda 105, 120, 125, 130, 135, 136, Garde, Rapid. 2., nezm. vyd. Praha: T. Malina, 1995, 510 s. ISBN 80-900-7598-3. [2] KLŮNA, Jindřich a Jiří KOŠEK. Příručka opraváře automobilů. Vyd. 2. Brno: Littera, 1993, 482 s. ISBN 80-030-0568-X. [3] PILÁRIK, Milan. Automobily pro 2. a 3. ročník středních odborných učilišť. Vyd. 3. Praha: SNTL, 1988, 308 s.

13 Zdroje obrázků [1] AUTOR NEUVEDEN. bytrade.com [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bytrade.com/html/photo1/1/59/58404_ori.jpg [2] AUTOR NEUVEDEN. faculty.virginia.edu [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.faculty.virginia.edu/ribando/modules/HXphotos/index_files /image008.png [3] AUTOR NEUVEDEN. g503.com [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.g503.com/images/old-parts-page/thermostat.jpg [4] AUTOR NEUVEDEN. carid.com [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.carid.com/images/pages/replacement- thermostats/replacement-thermostat-1.jpg


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google