Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most +420 476 706 696 info@bukaschool.cz www.bukaschool.cz DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0227 Název projektuBukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, 434 01 Most Vyučovací předmětZeměpis cestovního ruchu Tematický okruhCestovní ruch v Evropě Ročník2. a 3. ročník Jméno autoraMgr. Petr Lovaš Období tvorby DUMčervenec 2012 Označení DUMVY_32_INOVACE_05PL_Národní parky ČR Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AnotacePrezentace je určená k výkladu učiva.

2 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.”

3 Co je Národní park? Dle § 15 zákona č. 114/1992 Sb. O ochraně přírody a krajiny: Rozsáhlé území, jedinečná v národním či mezinárodním měřítku, jejichž značnou část zaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v nichž rostliny, živočichové a neživá příroda mají mimořádný vědecký a výchovný význam, lze vyhlásit za národní parky. Veškeré využití národních parků musí být podřízené zachování a zlepšení přírodních poměrů a musí být v souladu s vědeckými a výchovnými cíli sledovanými jejich vyhlášením. Národní parky, jejich poslání a bližší ochranné podmínky se vyhlašuj zákonem

4 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” V České republice se nachází 4 národní parky: 1) Krkonošský národní park 2) Národní park České Švýcarsko 3) Národní park Šumava 4) Národní park Podyjí

5 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” NP České Švýcarsko Krkonošský NP NP Podyjí NP Šumava

6 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Krkonošský národní park - KRNAP Vyhlášení: 17. května 1963 Rozloha: 385km 2 Správa: Správa KRNAP Flora: přes 1300 druhů Fauna: 240 druhů Krkonoše tvoří nejsevernější středoevropskou horskou hradbu. Jejich svahy vyčnívají nad alpínskou hranici lesa a představují tak mohutný přirozený val na okraji rozlehlých nížin Německa a Polska. Mají délku přibližně 35 km a jejich hlavní hřbety a údolí jsou uspořádány ve směru severozápad–jihovýchod. To významně ovlivňuje všechny geografické, klimatické a biologické vlastnosti těchto evropských středohor a jejich okolí. Krkonoše představují jedno z významných center geobiodiverzity střední Evropy.

7 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Krkonošský národní park - KRNAP

8 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Národní park České Švýcarsko Vyhlášení:1. ledna 2000 Rozloha: 79,3km 2 Správa: Správa NP České Švýcarsko Národní park České Švýcarsko je součástí CHKO Labské pískovce. Je to druhý nejmenší národní park v České republice. Nejvýznamnější kapitola geologické historie území se začíná psát před více než 90 milióny let, kdy se na dně křídového moře začala tvořit vrstva písčitých usazenin s mocností až jednoho kilometru. Po ústupu moře začaly vzniklou pískovcovou desku přetvářet dodnes pokračující procesy. Zrodila se tak krajina skalních měst, věží, stěn, roklí a soutěsek. Z hlediska geomorfologického členění zaujímají převážnou část Českého Švýcarska Jetřichovické stěny, rozsáhlé výrazně členité partie skalních a lesních komplexů prakticky bez osídlení. Od nejnižšího bodu území ve Hřensku (117 m n.m.) se východním směrem táhne pás mohutných skalních stěn, jehož součástí je i skalní most Pravčická brána.

9 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Národní park České Švýcarsko

10 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Národní park Šumava Vyhlášení: 20. března 1991 Rozloha: 681km 2 Správa: Správa NP a CHKO Šumava Území NP Šumava zahrnuje většinu z nejcennějších přírodních společenstev Šumavy s potřebou přísné ochrany. Jsou to například zbytky pralesovitých porostů horských lesů, ledovcová jezera nebo horská či údolní vrchoviště. Šumava je označována jako Zelené srdce Evropy. Zároveň je však jedním z jeho základních rysů téměř všudypřítomné prolínání této málo dotčené "přírodnosti" se stopami staleté přítomnosti člověka. Krajina v Národním parku Šumava je tudíž formována jak přírodními tak kulturními vlivy. V kulturní krajině je cílem trvale uchovat typicky šumavskou krajinu se všemi tradičními prvky, včetně způsobu hospodaření. Turistické cíle: ledovcová jezera Plešné, Prášilské, Boubínský prales

11 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Národní park Šumava

12 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Národní park Podyjí Vyhlášení: 1. července1991 Rozloha: 63 km 2 Správa: Správa NP Podyjí Národní park Podyjí je ukázkou výjimečně zachovalého říčního údolí v bohatě zalesněné krajině jihozápadní Moravy. Národní park Podyjí se vyznačuje mimořádnými scenériemi, tvořenými pestrou mozaikou skalních amfiteátrů a srázných stěn, meandry, rozsáhlými suťovými poli a těžko prostupnými stržemi, ale i nivními loukami podél Dyje a prosluněnými lesostepmi s pestrými koberci teplomilných rostlin. Pro území je charakteristická mimořádná rozmanitost vyskytujících se živočišných a rostlinných druhů a jejich vysoká koncentrace na relativně malé ploše. Významná druhová pestrost rostlin a živočichů je podmíněná polohou chráněného území na rozhraní dvou biogeografických soustav.

13 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Národní park Podyjí

14  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Czech_Republic_location_ map.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Czech_Republic_location_ map.svg  http://www.krnap.cz/priroda-a-historie/ http://www.krnap.cz/priroda-a-historie/  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Sn%C4%9B%C5%BEka_fro m_%C4%8Cern%C3%A1_hora_%28CZE%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Sn%C4%9B%C5%BEka_fro m_%C4%8Cern%C3%A1_hora_%28CZE%29.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Vysoka_plan.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Vysoka_plan.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Aardmuis.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Aardmuis.jpg  http://www.ceskesvycarsko.cz/ http://www.ceskesvycarsko.cz/  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Prav%C4%8Dick%C3%A1_ br%C3%A1na_%282%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Prav%C4%8Dick%C3%A1_ br%C3%A1na_%282%29.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Kamenica3_%28js%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Kamenica3_%28js%29.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/BazzaniatriRed1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/BazzaniatriRed1.jpg  http://www.npsumava.cz/cz/1286/sekce/clovek-a-priroda/ http://www.npsumava.cz/cz/1286/sekce/clovek-a-priroda/  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Chalupska-slat.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Chalupska-slat.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Ob%C5%99%C3%AD_hrne c_na_Sv%C4%9Btl%C3%A9.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Ob%C5%99%C3%AD_hrne c_na_Sv%C4%9Btl%C3%A9.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Borov%C3%A1_Lada%2C_ Chalupsk%C3%A1_sla%C5%A5_III.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Borov%C3%A1_Lada%2C_ Chalupsk%C3%A1_sla%C5%A5_III.JPG  http://www.nppodyji.cz/ http://www.nppodyji.cz/  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Dyje2.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Dyje2.JPG  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/PodyjiVraniSkala.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/PodyjiVraniSkala.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/PodyjiBramborik.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/PodyjiBramborik.jpg „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.”


Stáhnout ppt "Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google