Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje."— Transkript prezentace:

1  ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje v textu, umí vyhledat potřebné informace  KLÍČOVÁ SLOVA:  Zdroje energie, fosilní paliva, uhlí, tepelná elektrárna  DRUH INTERAKTIVITY:  Práce s textem  CÍLOVÁ SKUPINA:  Žák  STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ:  Základní vzdělávání – první stupeň  TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA  Od 3.ročníku

2  NÁZEV ŠKOLY:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK  AUTOR:  Mgr. Simona Rendeková  NÁZEV:Zdroje energie  VY_12_INOVACE_17_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ZDROJE ENERGIE  ČÍSLO PROJEKTU:  CZ.1.07/1.4.00/21.3130

3  Asi nejvýznamnějším zdrojem energie jsou dnes fosilní paliva, ačkoli jejich význam dnes již spíše klesá.  Do skupiny fosilních paliv patří především uhlí, a to jak černé uhlí, které je kvalitněji prouhelněné, tak i hnědé uhlí, které je méně kvalitní, má vyšší obsah vody a síry a má přibližně poloviční výhřevnost.  Uhlí vznikalo tak, že se organický materiál, především rostlinný, dostal do hlubších vrstev zemské kůry, kde se rozkládal velmi dlouhou dobu za nepřítomnosti vzduchu.

4  Černé uhlí vznikalo v době před 280–350 milióny lety, jeho sloje jsou dnes mnohem mohutnější, než sloje hnědého uhlí, a jsou uloženy ve větší hloubce, někdy až 1200 metrů.  Hnědé uhlí se vytvářelo podstatně menší dobu a v menší hloubce, proto se musí těžit povrchově, což má většinou za následek rozsáhlou devastaci krajiny a rušení některých vesnic.

5  Je výrobna elektrické energie. Jedná se o technologický celek, který vyrábí elektrickou energii přeměnou z chemické energie vázané v palivu prostřednictvím tepelné energie.

6  ČR první veřejnou elektrárnu vybudoval František Křižík  V ČR je 15 elektráren, např. Mělník Vytváří el. energii a zásobují okolí teplou vodou nebo párou Tepelné elektrárny nejsou tak ekologické jako jaderné elektrárny.

7

8  Při těžbě uhlí vzniká množství různých nebezpečných odpadů.  V tep.elektrárnách dochází k produkci odpadů a emise oxidu uhličitého. Takové zničení životního prostředí můžeme dnes vidět například na severu Čech, kde se provoz uhelných elektráren negativně podepsal na Krušnohorských lesích.  Znečišťují nám ovzduší, ničí ozonovou vrstvu a přispívají globálnímu oteplování

9  Co to je fosilní palivo?_________________________________________  ______________________________________________________________  Jaký je rozdíl mezi černým a hnědým uhlím?  _______________________________________________________________ _______________________________________________________________  Na jakém principu pracuje tepelná elektrárna?  _______________________________________________________________ _______________________________________________________________  Kdo vybudoval první tepelnou elektrárnu u nás?  _______________________________________________________________ _______________________________________________________________  Jak ovlivňuje těžba uhlí a provoz tepelných elektráren životní prostředí?  _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Elektrarna_P runerov_II_20070926.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Krizik.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/PowerStatio n_cs.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Mineral_Ant racita_GDFL001.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Braunkohle _als_Hausbrand.jpg [cit. 2012-02-02].


Stáhnout ppt " ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google