Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně."— Transkript prezentace:

1

2

3 Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně od Kralup nad Vltavou a 8 km západně od Neratovic. Katastrální území obce má rozlohu 11,23 km 2. Kraj: Středočeský Okres: Praha-východ Městské části: Odolena Voda, Dolínek Sídelní jednotky: Odolena Voda, Dolínek, Čenkov Celková rozloha: 1 123,22 ha Nadmořská výška: Dolní náměstí (252 m), Horní náměstí (280 m), náměstí Vítězslava Hálka (273 m), Čenkov - U Zvoničky (246 m) Počet obyvatel k 31.12.2013 = 5 547

4 PAMÁTNÁ MÍSTA, VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI, BYDLIŠTĚ Významné osobnosti u nás: Vítězslav Hálek Významná místa: o přírodní rezervace Kopeč (přírodopisné hledisko) o továrna Aero, lom Čenkov (pracovní příležitosti) o kostel, židovský hřbitov (historické hledisko) Památné události: povstání na konci 2.světové války

5 Město Odolena Voda, dříve též Vodolina Voda, či prostě Vodolka byla založena poměrně záhy. Lokalita osídlená již od mladší doby kamenné je situována v malé nadmořské výšce a má mírné klima. První zápis však pochází až z roku 1352 a to ze zápisu o majetku kapituly při Svatém Vítu na Pražském hradě. Zápisy hovoří o kostelu svatého Klimenta, faráři či vikáři. Roku 1374 je pak zmiňován rytíř Jan Laclík z Odolena Vody. Mezi Odolena Vodou a obcí Vodochody se nachází letecká továrna Aero s letištěm. Podnik byl založen roku 1919 a zdejší továrna vybudována v roce 1953.

6 Název obce je spojován se jménem českého rytíře Odolena ze Střízovic, který žil ve 12. století. Rodné jméno Odolen neboli ten, který odolal, je staročeské a dnes se vyskytuje zřídka. Tvar Odolena vznikl zkrácením slova „Odolenova“ (kvůli těžší výslovnosti slabik „-va“ a „vo-“ na styku dvou slov se koncové „va“ vypustilo). Obě části názvu Odolena Voda mohou být ve spisovné podobě skloňována pouze podle vzoru „žena“: „do Odoleny Vody“, „k Odoleně Vodě“, „přes Odolenu Vodu“, „v Odoleně Vodě“, „za Odolenou Vodou“.

7 Pamětihodnosti  Kostel svatého Klimenta od K. I. Dientzenhofera (1733– 1735)  Sloup se sochou Panny Marie z roku 1706 na náměstí  Zámek Odolena Voda, vznikl přestavěním z renesanční tvrze.  Židovský hřbitov (Odolena Voda) západně od města, v lesíku za dálnicí směrem k Postřižínu. Založen počátkem 19. století, dnes na ploše 0,37 ha dochováno kolem 200 náhrobků z let 1831-1935.  Dub u Postřižína, památný strom při silnici do Postřižína

8 Znak připomíná historii i současnost Odoleny Vody. „Historická“ Odolena Voda je tu zastoupena zlatým kotvicovým křížem, atributem svatého Klimenta, jemuž je zasvěcen místní barokní kostel. Stříbrné křídlo, uznávaný atribut letectví, odkazuje na současnou tvář Odoleny Vody, spojenou s leteckým průmyslem a s více jak padesátiletou existencí továrny Aero. Propojení historie a současnosti je zdůrazněno umístěním obou symbolů ve společném neděleném štítě, jehož modrá barva asociující vodu naznačuje původ místního jména. Vlajka by měla připomínat vodní zdroj, pramen, tedy obecně vodu, která umožnila nejstarší osídlení, a zdůraznit váhu, kterou jí přikládaly první generace osadníků. Zvolené barvy modrou a bílou tradičně užívají sportovní kluby reprezentující Odolenu Vodu.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Rezervaci Kopeč tvoří dva pahorky sopečného původu s názvy Homolka a Dlouhý vrch ve skupině Kopeč (228 m n. m.). Na území roste lipnice bádenská, která dále roste v Českém krasu a pak až na jižní Moravě. Významný je i výskyt pryskyřníku ilyrského, hlaváčku jarního, kavylu vláskovitého, dvojštítku hladkoplodého a dalších druhů. Navrženo je rozšíření chráněného území i na okolní stepní louky s výskytem ohrožené bělozářky liliovité.

22 Pomník obětem 1.světové války Pomník obětem 2.světové války Pomník obětem povstání v květnu 1945

23

24 19. MOJE OBEC Významná místa naší obce: městský úřad, škola, knihovna, hřbitov, pošta, Aero Vodochody z historického hlediska: kostel, židovský hřbitov, dům Vítězslava Hálka, náměstí. Součástí obce jsou i její dějiny a pověsti, které se k ní váží.


Stáhnout ppt "Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně."

Podobné prezentace


Reklamy Google