Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_08_SLOH_A_KOMUNIKACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_08_SLOH_A_KOMUNIKACE."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 14. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_08_SLOH_A_KOMUNIKACE – Popis Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3534 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SLOH A KOMUNIKACE Popis Ročník: 9. ročník Klíčová slova: sloh, komunikace, popis

2 ANOTACE Materiál slouží k zopakování učiva z předešlých ročníků, k názornému rozdělení popisu. K jednotlivým druhům popisu jsou vždy přiděleny názorné ukázky.

3 POPIS

4 informuje opozorování objektů o jejich pohybu a činnosti popis informuje o výsledcích pozorování objektů neživých a živých a o jejich pohybu a činnosti Popis dělíme: statický  popis statický  popis předmětu dynamický  popis dynamický  popis děje  popis pracovního postupu

5 Podle oblasti uplatnění popis rozlišujeme: a)popis prostý ―užívá se v oblasti prostěsdělovací a)popis odborný ―je určený pro odborníky líčení a)popis subjektivně zabarvený = líčení ―vyskytuje se v umělecké literatuře popisný rázcharakteristika popisný ráz má i charakteristika vnější a vnitřní

6 UKÁZKY Popis zvířete: o Lev  Lev je král zvířat, žije v Africe. Má čtyři nohy, má jeden ocas, barva je asi hnědožlutá a hlava a krk mají i hřívu. Lev se živí zebrami a antilopami. Vlastnosti má takové třeba vyhřívání se na sluníčku. Žije tak, že se ráno rozkouká, půjde ulovit antilopu nebo zebru, půjde se vyhřívat a tak dále. Lev je zajímavý tím, že je král zvířat, umí rychle běhat, umí se plížit.

7 Návod na vaření: o Ovocná roláda  Postup přípravy receptu Cukr vymícháme s vejci elektrickým šlehačem do pěny. Pak po troškách přisypáváme mouku smíchanou se solamylem a práškem do pečiva. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 5 - 8 minut. Pomeranč oloupeme, zbavíme "bílé košilky" a jednotlivé měsíčky ještě překrojíme.

8 Horkou roládu posypeme 1/2 balíčkem vanilkového cukru, potřeme meruňkovou marmeládou, poklademe rovnoměrně pomerančem a pomocí pečícího papíru smotáme. Povrch posypeme zbylým vanilkovým cukrem, necháme vychladnout a ovocnou roládu nakrájíme.

9 Popis odborný: o Rychlovarná konvice  Elektrická varná konvice ETA 0184 slouží ke krátkodobému ohřevu vody pomocí topné spirály umístěné na dně konvice.  Na samotné konvici je zabudovaná kontrolka signalizující ohřev vody a vodoznak, pomocí kterého můžeme rychle zjistit, kolik je v konvici vody. Ve výlevce je umístěno filtrační sítko zabraňující proniknutí případných usazenin z topného tělesa do připravovaného nápoje.

10  Konvice má schopnost automatického vypnutí po dosažení varu. Je ji však možno vypnout ručně před dosažením varu pomocí vypínače umístěného nad vývodem přívodní šňůry. Také je vybavena bezpečnostní pojistkou proti zničení v případě, že do ní nalijeme nedostatečné množství vody. Ta odpojí přívod proudu, když se nadměrně zvýší teplota topného článku.  Oproti starším typům konvic je tento typ vybaven odnímatelným podstavcem, který usnadňuje manipulaci a zvyšuje bezpečnost při obsluze.

11 Popis líčení: o Příroda – Útěk do Itálie (Vladimír Nazor)  Minula dlouhá, krutá zima, snad nejošklivější, jakou jsme tu prožili. Již se neukázala ani jedna loď. Mimo nás už nikdo nepřenocoval v přístavu. Zřídkakdy přišel někdo ze vsi za nějakou prací dolů k moři. Ale s první vlaštovkou, která k nám přiletěla z jihu, připlula po moři, které se rozbouřilo předjarním jižním větrem, i první loď. Široká, se dvěma stožáry, těžká a nemotorná, napěchovaná nákladem nejrůznějšího zboží.

12 Popis postavy: o Proč (Táňa Fischerová)  Můj syn se narodil postižený. Nikdy se nepřišlo na to, proč. Prostě se to stalo. Dnes je mu jedenáct. Mluví, ale nechodí, ani sám nestojí. I jeho komunikace je omezená, o hlubších problémech mluvit nedokáže, nikdy se nenaučí číst. Do duše druhého člověka nikdy nevidíme, ještě hůř se nahlíží do duše nemocného, který není schopen vyjádřit se beze zbytku … Jeho schopnost komunikovat je největší pokrok, jehož jsme dosáhli, bez něj by zůstal navždy uzavřen ve svém světě, ze kterého není úniku. I to ale mělo svůj vývoj.

13 OTÁZKY NA ZÁVĚR 1)O čem informuje popis? 2)Jak dělíme popis? 3)Jak dělíme popis podle uplatnění?  o výsledcích pozorování objektů neživých a živých a o jejich pohybu a činnosti  na statický a dynamický  na prostý, odborný a subjektivně zabarvený

14 POUŽITÉ ZDROJE Popis zvířete: VANICKÝ, Tomáš. okca.estranky.cz [online]. [cit. 16.10.2012]. Dostupný na WWW:. Návod na vaření: AUTOR NEUVEDEN. recepty.vareni.cz [online]. [cit. 16.10.2012]. Dostupný na WWW:. Popis odborný: AUTOR NEUVEDEN. odmaturuj.cz [online]. [cit. 16.10.2012]. Dostupný na WWW:.

15 Popis líčení, popis postavy: SOUKAL, Josef. Čítanka pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 2002, ISBN 80-7235-181-8. STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN 80-85937-87-5.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_08_SLOH_A_KOMUNIKACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google