Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Časové vedlejší věty Časové spojky Příklady použití Překlad Cvičení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Časové vedlejší věty Časové spojky Příklady použití Překlad Cvičení."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Časové vedlejší věty Časové spojky Příklady použití Překlad Cvičení

3 Po těchto časových spojkách nemůžeme použít budoucí čas.

4 Časové vedlejší věty jsou uvedeny spojkami:  when - když, až  while - zatímco  before - předtím než  after - poté co  as soon as, just as - jakmile, hned jak  until - dokud ne (sloveso je v kladném tvaru) in time causepresent simple in main clause future with will Vedlejší časové věty určují v čase děj, který nastal ve větě hlavní. Takové souvětí samozřejmě může být jak v budoucím, tak v přítomném i minulém čase.

5 We‘ll have dinner when I get back. When I leave school, I‘ll go to university. přítomnýbudoucí když, až

6 When I sat down, somebody knocked on the door. When je nejčastější a nejuniverzálnější časovou spojkou. Lze ji použít ve větě v prostém, průběhovém i dokonavém čase. When I was having a shower, the dog ate my dinner. Když jsem se posadil, někdo zaklepal na dveře.

7 When I go shopping, I‘ll buy some food. X If I go shopping, I‘ll buy some food. Jistota, že půjdemePokud půjdu =( je to možné) Compare when and if We use when for things which are sure to happen. We use if (not when) for things that will possibly happen.

8 Ne každá věta, která na první pohled vypadá jako časová (např. začíná na spojku WHEN) je skutečně časová. Spojkou WHEN také začíná vedlejší věta předmětná, tam však žádné takové pravidlo neplatí: I don't know when he will come home. Nevím, kdy se vrátí. - nevím CO? - předmětná věta, je zde budoucí čas.

9 I‘ll text you, as soon as we arrive. As soon as I finish my homework, I‘ll go out. We‘ll go for a walk as soon as it stops the raining. - jakmile, hned jak

10 Tyto dvě spojky zdůrazňují, že oba děje proběhly ihned po sobě, popř. proběhly zároveň. Obě se pojí spíše s prostými časy. jakmile, hned jak Just as we entered the room, everybody started to laugh.

11 Tato spojka se používá většinou před větami v průběhovém čase. While I was skiing, I fell and broke my leg. Když (zatímco) jsem lyžoval, upadl jsem a zlomil si nohu. zatímco I bought a newspaper while I was waiting for the train. Koupil jsem si noviny, když (zatímco) jsem čekal na vlak.

12 I‘ll play a computer game while I wait for my mum. While I‘m on the train, I‘ll read a book.

13 I want to see Julia before she goes out. předtím, než poté, co POZOR: Čeština zde používá slůvka navíc (předtím než, poté co), v angličtině je však pouze AFTER a BEFORE. Let‘s go home before it gets dark.

14 I‘ll listen to some music before I do my homework. We‘ll check the weather before we go camping.

15 After I have a shower I‘ll watch TV. I‘ll come straight back home after I do the shopping. After we check in I‘ll have a game of golf.

16 Wait here until I come back. I won't leave until you tell me the truth. Neodejdu, dokud mi neřekneš pravdu. sloveso vedlejší časové věty je kladné dokud ne Spojka UNTIL je záporná a pojí se vždy s větou, kde je sloveso kladné (na rozdíl od češtiny). Většinou je v této větě prostý čas.

17 She was walking along the street until she realized that she didn't have her wallet. sloveso je kladné Šla po ulici, dokud si neuvědomila, že nemá svoji peněženku.

18 Zkracování vedlejších vět gerundiem Za určitých okolností je možné zkrátit vedlejší časovou větu gerundiem. Nejčastěji je to u spojek AFTER a BEFORE. Je však nezbytné, aby vedlejší věta měla stejný podmět, jako hlavní věta. Pokud nemá, nelze takovou větu zkrátit. Before he started to read the newspaper, he turned on the radio. Before starting to read the newspaper, he turned on the radio. Než si začal číst noviny, zapnul rádio. After he read the newspaper, he got up. After reading the newspaper, he got up Poté, co si přečetl noviny, vstal..

19 1.Ukáži ti ty fotografie, až přijdeme domů. 2.Zeptej se jí, jakmile ji potkáš. 3.Budu tady čekat, dokud nepřijdeš z práce. 4.Měl bys zkontrolovat adresu, než pošleš ten balíček. 5.Půjdu s tebou do kina, až se budu cítit lépe. 6.Až se vrátím, zavolám ti. 7.Jakmile dokončím svůj domácí úkol, půjdu ven. 8.Předtím, než se setmí, půjdu si zaběhat. 9.Neodejdu, dokud mi neřekneš pravdu. 1.I‘ll show you the photographs when we get home. 2.Ask her as soon as you meet her. 3.I‘ll wait here until you come from work. 4.You should check the address before you send the parcel. 5.I‘ll go to the cinema with you when I feel better. 6.After I come back, I‘ll call you. 7.As soon as I finish my homework, I‘ll go out. 8.Before it gets dark, I‘ll go jogging. 9.I won't leave until you tell me the truth. KEY TRANSLATE.

20 Odpovídejte celou větou podle nápovědy v závorce. 1.When will you tell him? (see him ) 2.When will you go to the mountains? (the weather improve) 3.When will you show me your photos? (they be ready) 4.When will you make tea? (the film start) 5.How long are you going to wait here? (the bus come) 6.When will they have a big party? (their parents be away) 7.When will you have something to eat? (leave for a trip) 8.When will you call me? (arrive in Prague) 9.When does he want to find a job? (finish the exams) 1.I‘ll tell him when I see him. 2.I‘ll go to the mountains after the weather improves. 3.I‘ll show you my photos as soon as they are ready. 4.I‘ll make tea when the film starts. 5.I am going to wait here until the bus comes. 6.They will have a big party when their parents are away. 7.I‘ll have something to eat before I leave for the trip. 8.I‘ll call you as soon as I arrive in Prague. 9.He wants to find a job after he finishes the exams. KEY

21 Použité zdroje MURPHY, Raymond. English Grammar in Use. Singapore: Cambridge University Press, 2004, ISBN 978 0521 755481. HUTCHINSON, Tom. Project. Oxford: Oxford University Press, 2009, ISBN 978-0-19- 476417-9. VÍT, Marek. Vedlejší časové věty [online]. [cit. 10.6.2013]. Dostupný na WWW: www.helpforenglish.cz Obrázky : Galerie Microsoft Office – klipart


Stáhnout ppt "Anotace Časové vedlejší věty Časové spojky Příklady použití Překlad Cvičení."

Podobné prezentace


Reklamy Google