Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty dvojčlenné a jednočlenné Sada: Český jazyk pro 7. ročník ZŠ Téma: Věty dvojčlenné a jednočlenné Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1437

2 Anotace Ročník7. Druh materiáluPrezentace pro interaktivní tabuli PomůckyFix na tabuli, mluvnický přehled Cíl (inovace)Prezentace podporuje aktivní zopakování učiva s využitím interaktivní tabule. Metodické pokynyŽáci pomocí červeného fixu označují na tabuli jednočlenné věty.

3 VĚTY DVOJČLENNÉ A JEDNOČLENNÉ VÝKLAD A PROCVIČOVÁNÍ

4 JAKÝ JE ROZDÍL MEZI VĚTOU DVOJČLENNOU A JEDNOČLENNOU? DVOJČLENNÁ VĚTA  OBSAHUJE PODMĚT (I NEVYJÁDŘENÝ) + PŘÍSUDEK  Neznám nikoho z této rodiny.  Aleš si vyčistil boty. JEDNOČLENNÁ VĚTA  NEOBSAHUJE PODMĚT  PŘÍRODNÍ DĚJE (Prší.)  TĚLESNÉ STAVY (Je mi zle.)  DUŠEVNÍ STAVY (Stýská se mi.)  SMYSLOVÉ VJEMY (Zvoní.)

5 Začalo foukat. Hlady mu kručelo v břiše. Spí jako špalek. Adéla ještě nevečeřela. Zvážněl zatajil dech. Luštíme rádi křížovky. V dálce zahřmělo. V dálce duněl hrom. Stmívá se, nastává noc. Nemocnému se ulevilo. Dveře se rozlétly a do bytu vtrhla Monika. Bolí mě v zádech. PODTRHNI ČERVENĚ VĚTY JEDNOČLENNÉ:

6 Začalo foukat. Hlady mu kručelo v břiše. Spí jako špalek. Adéla ještě nevečeřela. Zvážněl a zatajil dech. Luštíme rádi křížovky. V dálce zahřmělo. V dálce duněl hrom. Stmívá se, nastává noc. Nemocnému se ulevilo. Dveře se rozlétly a do bytu vtrhla Monika. Bolí mě v zádech. ŘEŠENÍ:

7 CITACE:  ILUSTRACE: WWW.OFFICE.MICROSOFT.COM


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty."

Podobné prezentace


Reklamy Google