Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková."— Transkript prezentace:

1 Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková

2 Věta jednočlenná Je to věta, jejíž základní člen je vyjádřen určitým slovesným tvarem. Nemůžeme do nich doplnit podmět. Základem je slovesný tvar určitý ve 3. os. č. jed.= pomůžeme si slůvkem ONO.

3 Věta jednočlenná Tyto věty nejčastěji vyjadřují: - přírodní děje (např. Hřmí.) - tělesné stavy (např. Bolí mě v zádech. Bylo mi lépe.) - duševní stavy (např. Stýská se mi. Je mi veselo.) - smyslové vjemy (např. Zvoní.)

4 Věta dvojčlenná Obsahuje oba základní větné členy (podmět i přísudek): Např. Na mezi pobíhali zajíci. Větami dvojčlennými jsou i věty s nevyjádřeným podmětem: Např.: Píšu dopis.

5 Větný ekvivalent Základem může být: infinitiv - často vyjadřuje rozkaz Např. Zastavit! Sednout! Nevyklánět se z okna! jméno - podstatné nebo přídavné příslovce - např. Velmi dobře., Rychle., Zcela špatně. citoslovce - např. Hurá!, Crr!, Běda! částice - např. Ano., Ne., Zajisté.

6 Větný ekvivalent Podstatné jméno bývá nejčastěji: v 1. p. - např. Vchod, Válka s mloky, Václavské náměstí - označuje názvy, nadpisy, tituly a hesla v 5. p. - např. Pane Havránku, Milá babičko

7 Větný ekvivalent Větné ekvivalenty s přídavným jménem vyjadřují hlavně hodnocení: Např. Velmi krásné., Výborně., Příliš jednoduché.

8 Rozliš, zda se jedná o větu jednočlennou, větu dvojčlennou, větný ekvivalent: Paní Veselá. Asi ne. Čtu knihu. Bolí mě v krku. Děti běhaly po zahradě. Ticho! Prší. Padá sníh. Slunce vyšlo nad mraky. Východ. Stýská se mi. Stmívá se. Úplně zbytečné. Příspěvek je dobrovolný. Pavlu píchá v boku. Je nevlídně. v.jednočlennáv.dvojčlenná větný ekvivalent

9 KONEC

10 ZDROJE: http://skolni---ucivo.blog.cz/0911/vetny- ekvivalent http://michalinda.blog.cz/0705 http://style-people.blog.cz/0803/the-simpsons http://www.gifmania.at/Animierte-Gifs-Die- Simpsons/Gif-Animationen-Maggie-Simpson/ http://simpsonsviweb.blog.cz/0902/bart-simpson www.ulozto.cz


Stáhnout ppt "Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková."

Podobné prezentace


Reklamy Google