Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věty s podmětem a bez podmětu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věty s podmětem a bez podmětu"— Transkript prezentace:

1 Věty s podmětem a bez podmětu
Skladba – stavba větná Věty s podmětem a bez podmětu

2 základní pojmy věty s podmětem věty bez podmětu větné ekvivalenty
druhy vět a větných ekvivalentů podle funkce přísudek slovesný přísudek slovesný složený vedlejší věta přísudková podmět vyjádřený podmět nevyjádřený podmět všeobecný vedlejší věta podmětná

3 Věty s podmětem a věty bez podmětu
text (1) Západní polovina oblohy//ztemněla. (2) Slunce // sotva prosvítalo kalným oparem. (3) Zešeřilo se. (4) Dusno // se stávalo téměř nesnesitelným. (5) Nejednou se ostře zablesklo. (6) Ozvala se // hromová rána. (7) Od západu studeně zafičelo. (8) Zachvěli jsme se // (my) (9) Bylo nám úzko, (10) a proto jsme rychle utíkali domů se schovat // (my) vysvětlení Věty 1, 2, 4, 6, 8, a 10 můžeme rozdělit na část podmětovou a ¨část přísudkovou, mají tedy oba základní členy. Ve větách 8 a 10 je podmět sice nevyjádřený, ale můžeme ho doplnit. Věty 3, 5, 7 a 9 takto rozčlenit nelze, protože podmět neobsahují, mají pouze část přísudkovou Věty bezpodměté často označují přírodní jevy nebo tělesné a duševní stavy lidí Věty s částí podmětnou i přísudkovou se nazývají dvojčlenné, věty s pouze s přísudkovou částí se nazývají jednočlenné

4 Věty s podmětem a bez podmětu
cvičení – Vyber věty bez podmětu Stýská se mu. Bolí mě v zádech. Po celý den ho bolela hlava. Nic se nestalo. Venku se strhl prudký vítr. Od lesa zavanul chlad. Od lesa studeně foukalo. Po vdolkách se jen zaprášilo. Při chůzi po cestičce jsem si zaprášila boty. Líbí se ti u nás? Mirkovi se to vůbec nelíbilo. Něco se ti asi zdálo. Zvonilo už? Někdo zvoní u dveří. řešení Stýská se mu. Bolí mě v zádech. Po celý den ho bolela hlava. Nic se nestalo. Venku se strhl prudký vítr. Od lesa zavanul chlad. Od lesa studeně foukalo. Po vdolkách se jen zaprášilo. Při chůzi po cestičce jsem si zaprášila boty. Líbí se ti u nás? Mirkovi se to vůbec nelíbilo. Něco se ti asi zdálo. Zvonilo už? Někdo zvoní u dveří.

5 Věty s podmětem a bez podmětu
Rozlište věty s podmětem a bez podmětu. U podmětu řekněte, zda je vyjádřený nebo nevyjádřený Nedělní ráno Když se v neděli ráno probudil, podíval se z okna. V noci zase sněžilo a od okna profukovalo. Nechtělo se mu ještě vstávat, lehl si tedy znova do postele, přemýšlel o všem možném a bylo mu dobře. Pak mu ale notně vytrávilo, dokonce mu několikrát zakručelo v břiše. Byl líný uvařit si čaj, a tak si vzal jen hrnek studeného mléka a kousek chleba s máslem. Najednou v zámku zaskřípělo. Šel se podívat do předsíně. Dveře se rozlétly a do bytu vtrhla Monika. s podmětem x bez podmětu Nedělní ráno Když se v neděli ráno probudil, podíval se z okna. V noci zase sněžilo a od okna profukovalo. Nechtělo se mu ještě vstávat, lehl si tedy znova do postele, přemýšlel o všem možném a bylo mu dobře. Pak mu ale notně vytrávilo, dokonce mu několikrát zakručelo v břiše. Byl líný uvařit si čaj, a tak si vzal jen hrnek studeného mléka a kousek chleba s máslem. Najednou v zámku zaskřípělo. Šel se podívat do předsíně. Dveře se rozlétly a do bytu vtrhla Monika.

6 Vyjádři bezpodmětou větou,
že se Petr asi zbláznil. že nemocný pocítil po injekci značnou úlevu. že v létě u táboráku chtěli všichni zpívat. že Ivana měla stále pláč na krajíčku. že malé děti někdy pociťují stesk po rodičích. že v dálce duněl hrom. že někde blízko uhodil blesk. že nastává den. že nastává noc. že podle předpovědi přijde v noci mráz. Petrovi asi přeskočilo. Nemocnému se po injekci značně ulevilo. Všem se chtělo v létě u táboráku zpívat. Ivaně bylo stále do breku. Malým dětem se někdy stýská. V dálce hřmělo. Někde blízko se zablesklo. Rozednívá se. Stmívá se. Podle předpovědi bude v noci mrznout.

7 Věty jednočlenné a dvojčlenné
nelze je rozdělit na část podmětovou a přísudkovou mohou být tvořeny holým členem: Bylo parno. Prší základem může být: určitý slovesný tvar např. přísudek: V křoví náhle zapraskalo. Sněží. podstatné nebo přídavné jméno: Napjaté očekávání. Jak namáhavé! infinitiv, příslovce, částice nebo citoslovce: Jen zabrat. Teď! Ano. Vtom prásk! ve větách jednočlenných by podmětem bylo „ono“, což v češtině nelze Věty dvojčlenné dělí se na část podmětnou a přísudkovou Domorodí lovci netrpělivě čekali. část podmětná část přísudková

8 Rozlište věty jednočlenné a dvojčlenné.
Tak to trvalo týden. Schylovalo se k bouři. Skutečně? To není pravda. Stalo se něco nečekaného. Bylo mi zima. Ani na krok nebylo vidět. Přišlo jaro. Všude je klidno. Rozdělávaly se na polích ohníčky. Bylo k podzimu. Vystupovat! Praha-hlavní nádraží. Náhle se setmělo. Blížila se bouře. Zablesklo se. Někde blízko uhodilo. Blesk udeřil do vysokého stromu. Hej! Pohov! Velmi krásné! Náhle zafičel studený vítr. Tma náhle houstla. Bylo tak temno a smutno. Šťastnou cestu! V době řepné kampaně se v cukrovarech pracovalo na tři směny. Střídaly se po osmi hodinách. Právě se začíná. Představení právě začalo. V lese bylo syrovo. Běželo mu o život.

9 Rozlište věty jednočlenné a dvojčlenné.
jednočlenné x dvojčlenné Tak to trvalo týden. Schylovalo se k bouři. Skutečně? To není pravda. Stalo se něco nečekaného. Bylo mi zima. Ani na krok nebylo vidět. Přišlo jaro. Všude je klidno. Rozdělávaly se na polích ohníčky. Bylo k podzimu. Vystupovat! Praha-hlavní nádraží. Náhle se setmělo. Blížila se bouře. Zablesklo se. Někde blízko uhodilo. Blesk udeřil do vysokého stromu. Hej! Pohov! Velmi krásné! Náhle zafičel studený vítr. Tma náhle houstla. Bylo tak temno a smutno. Šťastnou cestu! V době řepné kampaně se v cukrovarech pracovalo na tři směny. Střídaly se po osmi hodinách. Právě se začíná. Představení právě začalo. V lese bylo syrovo. Běželo mu o život.

10 Nahraďte jednočlenné věty dvojčlennými
Všude bylo cítit vůni fialek. Veselé Vánoce! Zavřít okna! U dobrých přátel mně bylo vždycky dobře. Celou noc hustě sněžilo. V Jendových očích se zajiskřilo radostí. Nateklo mi do bot. Večer se u táboráku zpívalo. V městečku bylo rušno. Zvečera jen trochu skráplo. V kamnech to vesele zapraskalo. O takovém štěstí se mu ani nesnilo. Je mi líto. Všude byla cítit vůně fialek. Přejeme veselé Vánoce! Zavřete okna! U dobrých přátel se vždy cítím dobře. Celou noc hustě padal sníh. V Jendových očích zajiskřila radost. Natekla mi do bot voda. Večer jsme u táboráku zpívali. Městečko bylo rušné. Večer trochu padal déšť. V kamnech vesele praskal oheň. O takovém štěstí ani nesnil. Lituji toho.

11 Nahraďte věty dvojčlenné jednočlennými.
Miloš cítil stesk po domově. Pomalu nastávalo šero. Blesk uhodil do stodoly. V přátelské besedě jsem hovořil o společném zájezdu. Bolest v krku mu nepřestávala. Ryby se v rybníku jen hemžily. V tanečním sále vesele tančili. Po temné noci nastával úsvit. Bylo krásné počasí. Milošovi se stýskalo po domově. Šeřilo se. Uhodilo do stodoly. Při přátelské besedě se hovořilo o společném zájezdu. Stále ho bolelo v krku. Rybami se to v rybníku jen hemžilo. V tanečním sále se vesele tančilo. Po temné noci svítalo. Bylo krásně.


Stáhnout ppt "Věty s podmětem a bez podmětu"

Podobné prezentace


Reklamy Google