Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_31_Jakub.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_31_Jakub."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_31_Jakub Jan Ryba Sada: Hudební výchova na 2. stupni ZŠ Téma: Jakub Jan Ryba Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1437

2 Anotace Ročník9. Druh materiáluPrezentace pro interaktivní tabuli, test PomůckyUčebnice, CD nahrávky, fix na tabuli, nástěnná tabule Cíl (inovace)Prezentace podporuje aktivní zopakování učiva s využitím interaktivní tabule Metodické pokyny

3 JAKUB JAN RYBA ČESKÝ HUDEBNÍ SKLADATEL

4 JAKUB JAN RYBA český hudební skladatel přelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písně a sepsal je do sborníků českých písní. Jeho nejslavnější, dodnes nejhranější a nejpopulárnější skladbou pro vánoční období je Česká mše vánoční.

5 Život J. J. Ryby Narodil se v Přešticích (1765) Působil jako učitel v Rožmitále pod Třemšínem Spáchal sebevraždu (1815) - jeho čin měl důvod v dlouhodobé vyčerpanosti, depresích, obtížné ekonomické situaci rodiny, trýznivém fyzickém onemocnění a neutěšených vztazích k nadřízeným

6 ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ Má český text, protože Ryba byl toho názoru, že „z latinsky zpívaných žalmů nemá náboženský užitek ani zpívající ani poslouchající“. Českou mši vánoční často označujeme jako „Hej, mistře“ (Mše začíná slovy „Hej mistře, vstaň bystře“)

7 Opakování: V kterém městě se Jakub Jan Ryba narodil? Jaké je jeho nejslavnější dílo? Jaké měl povolání? Jakými slovy začíná Česká mše vánoční?

8 CITACE: Ilustrace: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_31_Jakub."

Podobné prezentace


Reklamy Google