Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."— Transkript prezentace:

1 Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_60 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Jimi Hendrix Anotace: Život a tvorba amerického kytaristy a zpěváka Datum vytvoření: 22.2.2013 Datum ověření: 19.6.2013

2 Jimi Hendrix 27.11,1942 – 18.9.1970 Americký kytarista a zpěvák; jeden z nejvýznamnějších instrumentalistů v historii rockové hudby, „král elektrické kytary“

3 Ve skutečnosti se jmenoval Johny Allen Hendrix a pocházel z amerického Seatlu. Roku 1946 mu bylo jméno změněno na James Marshall Hendricks. Po otci černoch, po matce indián. Od svých devíti let žil s otcem, který udělal významnou věc: patnáctiletému synovi koupil elektrickou kytaru. Držel ji jako levák a struny na ní měl upravené jako pro praváka. Střední školu nedokončil, zajímalo ho spíš hraní na kytaru. Rychle se zdokonalil a občas vystupoval s opravdovými rockovými hvězdami (B.B.King, Ike a Tina Turner).

4 V r.1966 si ho v New Yorku všiml Chas Chandler, baskytarista slavné skupiny Animals. Odjel z USA do Anglie. Hned první večer jamoval v rockovém klubu a již po týdnu založil skupinu Jimi Hendrix Experience, která okamžitě vyrazila na turné po Evropě. Lidé byli nadšeni. Používal spoustu nových kytarových efektů: hrál na kytaru za zády, za hlavou, vkleče brnkal na struny jazykem nebo zuby. Hendrix dokázal svými avantgardními a experimentálními postupy působit na běžného posluchače.

5 Jeho debutový singl Hey Joe (1967) je světovým hitem dodnes. Nikdo zatím nedokázal zahrát původní píseň B.Dylana All Along The Wachtower tak jako Hendrix. Hendrix spojil kořeny rockové hudby s originální, technicky virtuózní kytarou a tím se stal na dlouhou dobu nepřekonatelným. I legendární Eric Clapzon uznává, že v žádném období své dlouhé kariéry nebyl tak dobrý jako Hendrix během čtyř let, kdy stál na vrcholu.

6 První LP Are You Experienced? (1967) stojí ve všech žebříčcích rockových alb století na prvních místech a stalo se kultovní deskou hippies. V r. 1968 vystoupil na festivalu v americkém Woodstocku, který se stal demonstrací hnutí hippies. Jeho hudba prý dokázala přivést posluchače do stejného extatického vytržení jako halucinogenní LSD. Vydržet každodenní nadlidské nasazení nebylo snadné a není divu, že bral drogy.

7 Hendrix bohužel na drogy doplatil. 18.září 1970 byl nalezen v pokoji londýnského hotelu v bezvědomí. Spolykal velké množství barbiturátů a během převozu do nemocnice zemřel. Není jasné, zda šlo o náhodu, anebo zda náročný život ukončil dobrovolně.

8 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN 80-00-00899-8.


Stáhnout ppt "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google