Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví, pokud se zamyslíme nad pojmem venkov? Vesnice, domky, méně hluku. Hospodářská zvířata, chov zvířat.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co už o tématu znám? - Hlavním vlastníkem veškeré půdy v zemi byl v době středověku panovník. - Ten uděloval pozemky do držení členům své družiny, aby je odměnil a zavázal si je. - Panovník uděloval svým blízkým půdu jako léno (latinsky feudum). - Středověká společnost se proto nazývá feudální. - Držiteli propůjčené půdy se říkalo leník nebo vazal, popř. feudál. - Na půdě pracovali poddaní, kteří platili daně panovníkovi, dávky držiteli půdy a navíc robotovali na pozemcích feudála.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Žďáření Žďáření - příprava půdy vypalováním lesa a porostu. Klučení Klučení – příprava půdy odstraňováním pařezů, ručně, pomocí tažných zvířat. Trojpolní systém hospodaření Trojpolní systém hospodaření Trojpolní systém hospodaření Trojpolní systém hospodaření - pole bylo rozděleno na ozim, jař a úhor. Ozim je plodina zasetá na podzim, jař na jaře. Úhor se užíval jako pastvina pro dobytek. Po roce pak pole pro ozimy jsou oseta jařemi a na místě původně pro úhor jsou zasety ozimy a jař se stává úhorem. Tak se děje každý rok znovu. Humno Humno Humno – chráněné místo na konci hospodářského stavení, kde se mlátilo a prosévalo obilí. Rychtář Rychtář - na venkově většinou bohatý sedlák. Z pověření místního pána (vrchnosti) trestal drobné přestupky, vybíral pokuty a feudální dávky. Zeman Zeman– příslušník nižší šlechty. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Základem hospodářství bylo ve středověku zemědělství. zemědělství. Při pěstování plodin se užíval trojpolní systém hospodaření. Chov hospodář. zvířatChov hospodář. zvířat: hovězí dobytek, koně, ovce, kozy, slepice, husy, prasata. Chov hospodář. zvířat Budovy ve vsiBudovy ve vsi: kostel, fara, zemědělské usedlosti, vesnické domy, různé Budovy ve vsi hospodářské stavby (stáje, stodoly), tvrze, panské dvory, krčmy (čili hospody), mlýny, kovárny, kolářské dílny. Mezi obyvatele vsí patřili: faráři, zemané, rychtáři, sedláci, řemeslníci, obyvatele vsí obyvatele vsí bezzemci (nemají půdu).

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Promysli a vyhledej Promysli a vyhledej Naši předkové věnovali velkou pozornost počasí, protože v zemědělské sezóně hraje důležitou roli. Během mnohaletých pozorování zjistili, že v určitém období se počasí pravidelně opakuje nebo že počasí v lednu často ovlivňuje kvalitu úrody v září. Jejich pozorování se zachovalo v pranostikách. Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře. Na svatého Marka brambor plná řádka. Svatá Žofie políčka často zalije. Svatý Vít dává trávě pít. Svatá Markéta hodila srp do žita. Svatá Anna - chladna z rána. Na svatého Václava bývá bláta záplava. Pomocí kalendáře zjisti, na který den připadají tyto pranostiky. Co znamenají?

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Procvičení Procvičení Vysvětli, jakým způsobem souvisejí dané pojmy s venkovem ve středověku. Venkov ve středověku ozim, jař, úhor zeman rychtář žďáření a klučení fara, tvrz pluhsrp, kosa

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Česky English venkov countryside zemědělství agriculture půda, zem land kostel church obyvatel inhabitant obiloviny cereals krávy, koně a ovcecows, horses, sheep

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba Do vět doplň správné údaje. Do vět doplň správné údaje. - Základem hospodářství zůstávalo i ve středověku …………………. - Užíval se ……………….. systém hospodaření. - K orbě se používal pluh, který oral …………..než hák a půdu navíc………………. - Mezi obyvatele vsí patřili …………………………….................................................... - Zemědělci odváděli feudálovi …………… a konali pro něj ………………………… - Církvi platili desetinu úrody zvanou………………….. - Zástupcem vrchnosti byl…………………… zemědělství. trojpolní hlouběji obracel.. faráři, zemané, rychtáři, sedláci, řemeslníci, bezzemci. dávky robotu. desátek. rychtář.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje publikace MANDELOVÁ, Helena. Dějiny středověku a počátku novověku. 2. vyd. Liberec: Dialog, 2010. 8086218821. internet http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS.htm


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,"

Podobné prezentace


Reklamy Google