Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z."— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.01 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - chov zvířat,pěstování plodin Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011- 2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

2 Počátky přeměny prostředí člověkem Člověk začal významně ovlivňovat krajinu a životní prostředí přibližně 5 tisíc let př. n. l. Člověk začal místo lovu a sběru záměrně pěstovat plodiny Docházelo k většímu os í dlování a vzniku měst

3 Člověk rolník Rolník = zemědělec (vzniklo spojením slov země, myšleno ve smyslu půdy, a dělník) Jeho úkolem je vyrábět zemědělské produkty rostlinného původu V počátcích byl odkázán na výši své úrody a až 80% samotné sklizně musel dávat svému pánovi, ochráncům nebo církvi Ve středověku byla většina lidí rolníky Nejstarší pěstované plodiny: pšenice,ječmen,hrách,čočka,len setý [1 - zdroj. 2011-15-07].

4 Pěstování kulturních rostlin Pro zemědělství jsou nejvhodnější černozemě nacházející se v okolí velkých řek Orba promíchává ornici, její úrodnost a struktura se zlepšuje vápněním, hnojením chlévskou mrvou a umělými průmyslovými hnojivy Delší období klidu mezi jednotlivými fázemi obdělávání pozemků chrání půdu před vyčerpáním Zemědělské stroje: pluh, traktor, kombajn, secí stroje…. Nebezpečí eroze půdy, vyčerpání živin nebo přehnojení

5 Člověk pastevec Pastevec = pastýř Jeho úkolem je chov domácích zvířat Kočovný život, musel hledat pastviny [1 - zdroj. 2011-15-07].

6 Člověk pastevec Své stádo musel chránit před vlky a zloději Práce osamělých mužů, kočovali se stádem [1 - zdroj. 2011-15-07].

7 Člověk pastevec Chov dobytka je velice důležitý zdroj potravy pro lidstvo, využívá travnatých ploch k chovu vhodných býložravců Určitá plocha může uživit jen omezené množství býložravců, při velkém počtu hrozí nebezpečí rozrušení travnatého pokryvu sešlapem a intenzivním spásaním Afrika – počet kusů dobytka je znakem bohatství kmene, nadměrné počty dobytka ničí celé oblasti, ubírají možnost obživy volně žijícím býložravcům Spásání způsobuje na pastvině zvýšení počtu jedovatých a pichlavých rostlin


Stáhnout ppt "ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z."

Podobné prezentace


Reklamy Google