Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo."— Transkript prezentace:

1 * Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 Dostupné na portálu http://dumy.cz/http://dumy.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

2 Anotace: Prezentace je určena pro žáky 5. třídy. Prezentace je zaměřena jako podpůrná pro osvojení očekávaného výstupu (poskytne první pomoc) z kapitoly první pomoc. Seznámí žáky s druhy krvácení a postupy laické první pomoci. Prezentace je doplněna odkazy na videa s první pomocí při krvácení (celkový čas promítání 5min.40sec.). Prezentace je součástí sady, jež slouží jako podpůrný materiál pro osvojování základů laické první pomoci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

3 Krvácení Dospělý člověk má asi 5 - 6 litrů krve. Při ztrátě poloviny tohoto množství, v krátkém čase, může dojít ke smrti. Lidské tělo je samo schopno vyrovnat se s krevní ztrátou kolem 10% = 0,5 litru krve. U DÍTĚTE JEŠTĚ MÉNĚ. Pokud zraněný ztratí krve více, dojde k rozvoji šoku. Pokud je proťatá tepna, může člověk vykrvácet za 1 – 1,5 minuty. Krvácení je tedy jedním z nejvážnějších poranění. Krvácení ukázka grafiky (video 2min.15sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

4 Druhy krvácení Vlásečnicové krvácení Drobné poranění na povrchu, krev většinou po chvíli téct sama přestane. Povrchové odřeniny a říznutí stačí omýt, odstranit nečistoty, vydesinfikovat a ránu zalepit náplastí podle potřeby. Obr.1 Srážlivost je přirozenou vlastností krve. Krevní vlásečnice Obr.2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

5 Žilní krvácení Krev vytékající z rány při tomto typu krvácení má tmavě červenou barvu a vytéká vcelku pomalu. Při ošetření je dobré končetinu dostat do polohy nad srdce, kvůli snížení tlaku v končetině. Poté končetinu obvážeme příslušným obvazem. Dezinfekce nepatří přímo do rány, ale pouze do okolí rány. Krvácení-první pomoc (video 1min.46sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

6 Tepenné krvácení Nejzávažnější krvácení - může rychle dojít k velkým ztrátám krve. Krev je světle červená a vystřikuje (pulzuje) z rány. Pacient může přejít do šoku. U tepenného krvácení musíme postupovat velice rychle. Jako první stiskneme prsty ránu a začneme s přikládáním tlakového obvazu. Při správné aplikaci obvazu by se nám mělo podařit krvácení zastavit. Pokud tlakový obvaz prosakuje, přidáme další vrstvu. Zástava masivního krvácení (video 1min.40sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

7 Citace: Obr.1 CRYSTAL. http://cs.wikipedia.org [online]. 11.11.2005 [cit. 24.4.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora 2.0 Generic na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bleeding_finger.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bleeding_finger.jpg Obr.2 NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 24.4.2012]. Dostupný na WWW: http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=blood%20vessels#ai:MP900425262| http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=blood%20vessels#ai:MP900425262| Zdroje: 1.KOORDINÁTOR KAROLÍNA BRYCZOVÁ VASKOVÁ. ŠVP ZV Svobodná základní škola,o.p.s. Jablonec nad Nisou: -, 2007, ISBN - 2.ZBOŘIL, Tomáš. Rychlý přehled postupů a doporučení [online]. [cit. 26.4.2012]. Dostupný na WWW: http://prvnipomoc.unas.cz/?id=prvni-pomoc http://prvnipomoc.unas.cz/?id=prvni-pomoc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.


Stáhnout ppt "* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google