Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravověda Postup ošetření při tepenném krvácení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravověda Postup ošetření při tepenném krvácení."— Transkript prezentace:

1 Zdravověda Postup ošetření při tepenném krvácení

2 Pokud se setkáme s tepenným krvácením, jako první je třeba postiženého položit na záda. Pokud by jste jej ošetřovali ve stoje, mohl by v důsledku ztráty krve ztratit vědomí. Postiženého tedy položíme, případně posadíme s opěrkou zad. Je třeba si uvědomit, že dochází k rychlé masivní ztrátě krve, proto je třeba okamžitě jednat. Ihned najdeme něco, co může sloužit jako polštářek na ránu, kapesník plátěný, papírový, pokud nic nemáme, tak oblečení. Není čas to trhat na kousky, položit okamžitě na ránu a zatlačit. Vyvinutím tlaku na ránu zpomalíte ztrátu krve.

3 Podařilo se nám sice zmírnit masivní krvácení, ale ještě stále není vyhráno. Držet to nemůžete do nekonečna, je třeba tlakovou podložku obvázat. Nezapomeňte ale, že je třeba, aby stále vyvíjela tlak na ránu, proto je třeba jí dostatečné stáhnout, ALE zase nesmíte zastavit krevní oběh v končetině. Může se vám stát, že Vámi vytvořená tlaková vrstva začne prosakovat. Důležité je zachovat klid, stává se to. Vezmeme další polštářek, ten dáme na prosakující vrstvu a znova obvážeme. NIKDY předešlou tlakovou vrstvu NESUNDÁVÁME!!! Vždy přidáváme další a další vrstvu. Co nesmíme zapomenout a je velmi často podceňované a opomíjené je to, že postižený je většinou v šoku. Je nesmírně důležité se s ním bavit, pokud nevíte o čem, nejlépe o tom, co mu děláte, jak ho ošetřujete. Další věc, na kterou NESMÍTE ZAPOMENOUT JE VOLAT ZÁCHRANKU.

4 Pravděpodobně se setkáte s lidmi, kteří budou tvrdit, že se má rána zaškrtit. Obvykle nastane ten problém, že škrtidlo u sebe nemáte a pokud použijete něco podobného, třeba pásek, pak naděláte více paseky než užitku. Zaškrcování je až poslední možnost, pokud předchozí ošetření bylo neúspěšné. Správné škrtidlo, aby mělo efekt, je třeba aplikovat na správní místo Šířka by měla být minimálně 5cm, mělo by se snadno motat a utahovat, žádné škubání, jako třeba tomu je u pásku. Postiženého je třeba neustále sledovat, nenechat jej bez dozoru. Mohou nastat komplikace, které jsou životu ohrožující. Je třeba neustálý dohled a to i v případě, že voláte záchranku. Znova připomenu, budete-li se o ošetření tohoto typu bavit s lékařem nebo jiným zdravotnickým pracovníkem, pravděpodobně dojde k hádce, protože tento druh ošetření je pro něj krajně nepřijatelný. Přesto ale opět řeknu, Vaším úkolem NENÍ jej ošetřit (což je úkolem tohoto lékaře), ale pouze udržet naživu a zvýšit šance na jeho přežití, než si jej převezme záchranná služba.

5 V případě tepenného krvácení se zachovám:
Uděláme si malé opakování probrané látky V případě tepenného krvácení se zachovám: Přiložím něco do rány -> stlačím -> obvážu -> pokud prosakuje, přidávám další vrstvy Ránu obvážu -> pokud prosakuje, vyměňuji stále dokola -> ránu není třeba stlačovat Vezmu tkaničku -> zaškrtím oběh nad ránou -> jdu volat záchranku

6

7

8 Nyní se vrátíme k volání záchranky
Nyní se vrátíme k volání záchranky. Zajisté Vás napadlo, kdy mám volat, když musím ošetřovat, to přece nemohu stihnout. Částečně máte pravdu, jak teda na to? Pokud nejste u situace sami, jednoduše delegujete příkazem někoho, aby ihned zavolal a dále se nestaráte. Pokud jste sami, pak je třeba si uvědomit, že telefonát může trvat i několik minut, u tepenného krvácení jde ale o sekundy. Logicky tedy musíte něco udělat před telefonátem, aby nevykrvácel. Jedna z varianty je jej ošetřit na první vrstvu a poté volat. Pokud bude prosakovat, stihnete mobil položit a můžete mluvit dále. Pokud chcete ihned volat, pak ještě můžete strčit prst do rány, vzhledem k množství krve a povaze člověka to pro mnohé může být velmi nepříjemné. Ale je to jedna z možností, kdy prstem ucpete danou tepnu, je to ale jen dočasné.

9 Kdy a jak volat záchranku:
Opět si to zopakujeme  Kdy a jak volat záchranku: Ihned, jak vidím zraněného, nepotřebuji vědět, co s ním je Po zjištění, že dochází k tepennému krvácení, telefonát zvládnu rychle a pak budu ošetřovat Nejdříve zamezím masivnímu krvácení, poté budu volat záchranku

10

11

12 Výborně, nyní máte obecnou představu o tom, jak tepenné krvácení laicky ošetřit.
!! POZOR !! Nesmíte však zapomínat, že teorie a praxe jsou dvě NAPROSTO ODLIŠNÉ VĚCI. Je nezbytné, aby jste si ošetření vyzkoušeli nanečisto několikrát.

13 NA ZÁVĚR OPĚT JAKO VŠUDE PŘIPOMENEME Cílem první pomoci NENÍ:
Cílem první pomoci JE: zvýšit u postiženého šanci na přežití. minimalizovat následky jeho zranění do budoucna. ošetřit postiženého a předat jej záchranné službě Cílem první pomoci NENÍ: Zachránit postiženému život Vyléčit postiženého od zranění nebo nemoci


Stáhnout ppt "Zdravověda Postup ošetření při tepenném krvácení."

Podobné prezentace


Reklamy Google