Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu."— Transkript prezentace:

1 Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.

2 Vznik Předpokládá se, že Neptun vznikl stejným procesem jako Jupiter. Vznik velkých Neptunových měsíců proběhl pravděpodobně stejným způsobem, jakým vznikaly kamenné planety.

3 Jak je velká ? Neptun je 17krát větší než Zem a jenom o něco překonává planetu Uran. Jak je velká ? Neptun je 17krát větší než Zem a jenom o něco překonává planetu Uran.

4 Vnit ř ní stavba Předpokládá se, že oblast jádra zabírá přibližně dvě třetiny poloměru planety a že je složena z kamenného jádra ve středu. 1=povrch 2=horní vrstva 3=střed 4=jádro

5 Doba ob ě hu kolem slunce Neptun obíhá kolem slunce 164let 285dní Když se Pluto počítalo za planetu, docházelo tak k tomu, že se Neptun v takových dobách dostával na devátou pozici v pořadí planet podle vzdálenosti.

6

7 Ro č ní období Šest let pozorování vesmírného dalekohledu naznačují, že v atmosféře planety dochází ke střídání ročních období podobně jako na Zemi.

8 Atmosféra. Je o mnoho bouřlivější, proměnlivější než atmosféra Uranu. V horních vrstvách je složena převážně z vodíku (80 %) a hélia (19 %).

9 Prstence Neptun má 3 prstence později byly objeveny další dva prstence. K roku 2009 je známo celkem pět prstenců

10 M ě síce V současné době známe 14 měsíců Neptunu. Největší z nich je Triton, který byl objeven jen 17 dní po objevu vlastní planety. Je to nejchladnější těleso pozorované ve sluneční soustavě.

11 Zpracovávali Klára Vaší č ková Terezie K ř enová Č erpali jsme z: www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu."

Podobné prezentace


Reklamy Google