Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,"— Transkript prezentace:

1 VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A

2 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu, Neptunu a u Uranu. Také jsou v ní komety, planetky, meteority… Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu, Neptunu a u Uranu. Také jsou v ní komety, planetky, meteority…

3 SLUNCE Je jakýsi střed v oběžné dráze. Je jakýsi střed v oběžné dráze. Je to hvězda. Je to hvězda. Září už přibližně 4,5 miliardy Září už přibližně 4,5 miliardy let a předpokládá se že bude svítit dalších cca. 7 miliard let.

4 MERKUR Je nejblíže ke slunci a je zároveň nejmenší planetou sluneční soustavy. Je nejblíže ke slunci a je zároveň nejmenší planetou sluneční soustavy. Na straně k Slunci teplota dosahuje 430°C a na straně od Slunce je teplota -180°C. Na straně k Slunci teplota dosahuje 430°C a na straně od Slunce je teplota -180°C. Na Merkuru trvá jeden den a jedna noc rok a půl. Na Merkuru trvá jeden den a jedna noc rok a půl. Kdybychom žili na Merkuru, tak bychom měli narozeniny 2x denně. Kdybychom žili na Merkuru, tak bychom měli narozeniny 2x denně.

5 VENUŠE Je to jediná planeta která je pojmenovaná po ženě (po bohyni lásky a krásy). Je to jediná planeta která je pojmenovaná po ženě (po bohyni lásky a krásy). Podle velikosti a povrchu je podobná Zemi. Proto se jí říká sesterská planeta. Podle velikosti a povrchu je podobná Zemi. Proto se jí říká sesterská planeta. Na Venuši nelze přistát. Teplota na ní se pohybuje kolem 250 °C a tlak atmosféry je tak vysoký, že po přistání bychom byli rozdrceni a upečeni. Na Venuši nelze přistát. Teplota na ní se pohybuje kolem 250 °C a tlak atmosféry je tak vysoký, že po přistání bychom byli rozdrceni a upečeni.

6 ZEMĚ Je to jediná planeta na Je to jediná planeta na které je potvrzen život. Obíhá okolo ní přirozená Obíhá okolo ní přirozená družice. Měsíc. Kdyby byla země blíž ke Kdyby byla země blíž ke Slunci voda by se vypařila. Kdyby byla naopak dál voda by zmrzla. Proto tu existuje život.

7 MARS Na Marsu se tyčí tři obrovské vulkány. Největší se jmenuje Olympus Mons a je 26 km vysoký. Je 4x vyšší než Mont Everest. Na Marsu se tyčí tři obrovské vulkány. Největší se jmenuje Olympus Mons a je 26 km vysoký. Je 4x vyšší než Mont Everest. I ze Země je vidět, že má I ze Země je vidět, že má červenou barvu.

8 JUPITER Je největší planetou sluneční soustavy. Je největší planetou sluneční soustavy. Je označován jako plynný obr. Je označován jako plynný obr. Proti Jupiteru jsou všechny planety velmi malé. Kdyby se smíchaly jako modelína tak by se vešly do Jupiteru. Proti Jupiteru jsou všechny planety velmi malé. Kdyby se smíchaly jako modelína tak by se vešly do Jupiteru. Má 64 měsíců. Má 64 měsíců.

9 SATURN Je to plynný obr. Je to plynný obr. Saturn má nižší hustotu než voda v kapalném Saturn má nižší hustotu než voda v kapalném skupenství. To znamená, že pokud bychom ho ponořili do vody, tak by plaval na hladině. Prstence Saturnu tvoří miliony ledových špalků. Prstence Saturnu tvoří miliony ledových špalků.

10 URAN Byl považován za hvězdu. Byl považován za hvězdu. Je to ledová planeta. Je to ledová planeta. Je to plynný obr. Je to plynný obr. Jako Saturn má Jako Saturn má prstence, ale nejsou výrazné.

11 NEPTUN Je to ledová planeta. Je to ledová planeta. K Neptunu to mají sluneční paprsky 4 500 milionu kilometrů. Po takové dálce jsou tak slabé, že povrch vůbec neohřívají. K Neptunu to mají sluneční paprsky 4 500 milionu kilometrů. Po takové dálce jsou tak slabé, že povrch vůbec neohřívají. Teplota povrchu je cca. -214°C. Neptun je plynný obr. Neptun je plynný obr. Je podobný Uranovi. Je podobný Uranovi.

12 PLANETKA PLUTO Byl planetou do roku 2006. Byl planetou do roku 2006.

13 KOMETY Jsou to malé tělesa tvořená z prachu a ledu. Jsou to malé tělesa tvořená z prachu a ledu. Nejznámější je Halleyova kometa. Nejznámější je Halleyova kometa. Kometa Halle Bopp Kometa Halle Bopp

14 DOTAZY?


Stáhnout ppt "VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,"

Podobné prezentace


Reklamy Google