Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysoká rychlost je největším zabijákem Při každé padesáté nehodě, kterou způsobí řidič „závodník“, zemře jeden člověk. V roce 2008 tak zahynulo 432.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysoká rychlost je největším zabijákem Při každé padesáté nehodě, kterou způsobí řidič „závodník“, zemře jeden člověk. V roce 2008 tak zahynulo 432."— Transkript prezentace:

1

2

3 Vysoká rychlost je největším zabijákem Při každé padesáté nehodě, kterou způsobí řidič „závodník“, zemře jeden člověk. V roce 2008 tak zahynulo 432 lidí, tedy téměř polovina z celkového počtu mrtvých na našich silnicích. Auto jedoucí 60 km/h má o 9 metrů delší brzdnou dráhu než auto, za jehož volantem sedí řidič dodržující povolenou rychlost. Chodec, do kterého narazí vůz v padesátikilometrové rychlosti, má třikrát větší šanci střet přežít, než pokud jej smete řidič jedoucí o „pouhých“ deset kilometrů rychleji. V sedmdesátce už takřka nemá naději. Žáci, znáte tuto dopravní značku? Co přikazuje řidičům? 50

4 Petr a Pavel se jednou odpoledne dohodli, že si prověří, jak řidiči dodržují přede- psanou rychlost. Jejich městem vedla poměrně dost frekventovaná silnice, po které jezdily všechny druhy automobilů. Aby se lidé dostali na druhou stranu ulice, musí použít přechod se semafory. Na místě, kde se sešli, byla dokonce stanovena rychlost 30 km/h, protože nedaleko se nacházela základní škola.

5 Petr a Pavel se postavili podél silnice tak, aby mezi nimi byla vzdálenost 100 metrů. Na tuto vzdálenost se oba dorozumívali mobilem. Jakmile projelo okolo Petra auto, Petr dal mobilem znamení Pavlovi, ten začal stopkami měřit čas a údaje zapisoval do notýsku. Tímto způsobem provedli 5 měření aut.

6 Doma pak sestavili tabulku: Druh automobilu Dráha s v metrech Čas t v sekundách Fabie 100 m 15 s Dodávka 100 m 20 s Ford 100 m 8 s Kamion 100 m 12 s Fiat 100 m 10 s Jak Petr s Pavlem vypočítají rychlosti sledovaných aut? Řekli si, že všechna auta jela stejnou trasu dlouhou 100 m. Některá auta ujela trasu za kratší, některá za delší čas. Z toho plyne, že auta, u kterých byl naměřen menší čas, jela rychleji. Z učebnice se dozvěděli, že rychlost pohybu určíme tak, že dráhu dělíme dobou pohybu. A tak začali počítat. Zkuste taky vypočítat jednotlivé rychlosti aut: v = s t = 100 15 = 6,66 m/s V matematicko-fyzikálních tabulkách, kde je vyjádření rychlosti v metrech za sekundu a kilometrech za hodinu, našli tento údaj: km/h30 m/s 8,33

7 Tabulka jim napověděla, že auta, u kterých vypočítaná hodnota rychlosti bude menší nebo se bude rovnat hodnotě 8,33 m/s, nepřekročili přikázanou rychlost 30 km/h. Auto Fabie dosáhlo rychlosti 6,66 m/s, a proto nepřekročilo přikázanou rychlost. Vypočítejte rychlost dodávky a určete, zda překročila přikázanou rychlost. v = 5 m/s Dodávka nepřekročila rychlost. Vypočítejte rychlost fordu a určete, zda překročil přikázanou rychlost. v = 12,5 m/s Ford překročil přikázanou rychlost. Vypočítejte rychlost kamiónu a určete, zda překročil přikázanou rychlost. v = 8,33 m/s Kamion nepřekročil přikázanou rychlost. Vypočítejte rychlost auta značky Fiat a určete, zda překročil přikázanou rychlost. v = 10 m/s Fiat překročil přikázanou rychlost.

8 [cit. 2010-11-22]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-man-standing.html Zdroje obrázků: [cit. 2010-11-22]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-9404.html


Stáhnout ppt "Vysoká rychlost je největším zabijákem Při každé padesáté nehodě, kterou způsobí řidič „závodník“, zemře jeden člověk. V roce 2008 tak zahynulo 432."

Podobné prezentace


Reklamy Google