Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt."— Transkript prezentace:

1 LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_519 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ I. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu seznamuje žáky s nejznámějšími zástupci léčivých rostlin a jejich významem pro člověka.

2 LÉČIVÉ BYLINY PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 Léčivé byliny Léčivé účinky rostlin a bylinek znali naši předkové již odpradávna. Léčivé účinky rostlin a bylinek znali naši předkové již odpradávna. Věděli, že celá řada rostlin, plodů, nejrůznější zelenina a ovoce, okrasné květiny pěstované na zahrádkách mají účinky na lidské zdraví. Věděli, že celá řada rostlin, plodů, nejrůznější zelenina a ovoce, okrasné květiny pěstované na zahrádkách mají účinky na lidské zdraví. Rostlina je zpravidla nejúčinnější v čerstvém stavu, tu však nemůžeme používat po celý rok, a proto je sušíme a skladujeme do další vegetační doby. Rostlina je zpravidla nejúčinnější v čerstvém stavu, tu však nemůžeme používat po celý rok, a proto je sušíme a skladujeme do další vegetační doby.

4 Sběr bylinek Čerstvé bylinky,jejichž léčivá moc je větší než u sušených, je možné nacházet od února do listopadu. Bylinky by se měly sbírat za slunečního dne, protože jejich léčivá moc je největší. Bylinky sbírejte na málo frekventovaných místech, kde se tolik nepráší. Rostlinky odřezávejte na šíři dvou prstů nad zemí. Nevytrhávejte i s kořeny, jen pouze ty bylinky, u kterých se užívá kořen. Bylinky nikdy nesbírejte do plastových tašek nebo sáčků,zapařily by se, než je donesete domů, ale berte sebou na procházky proutěný košíček. Nesbíráme rostliny v přírodních rezervacích nebo jiných chráněných územích. Nikdy nezapomeňte na to, že bylinky jsou léčivé a musíme si jich umět vážit.

5 Zásady sušení a skladování léčivých rostlin: Rostliny sušíme přirozeným teplem na větraném místě. Pouze kořeny a plody musíme nechat dosoušet uměle. Rostliny sušíme přirozeným teplem na větraném místě. Pouze kořeny a plody musíme nechat dosoušet uměle. Rostliny sušíme nejlépe na sítech, vždy rozprostřené v jedné vrstvě. Rostliny sušíme nejlépe na sítech, vždy rozprostřené v jedné vrstvě. Správně usušená rostlina se ještě příliš neodroluje, ale při pokusu o ohnutí se láme a má přibližně svoji původní barvu. Správně usušená rostlina se ještě příliš neodroluje, ale při pokusu o ohnutí se láme a má přibližně svoji původní barvu. Po usušení necháme rostliny ještě několik dní vydýchat a teprve pak je uložíme do sklenic nebo papírových sáčků. Po usušení necháme rostliny ještě několik dní vydýchat a teprve pak je uložíme do sklenic nebo papírových sáčků. Uložené byliny označíme názvem a rokem sběru. Uložené byliny označíme názvem a rokem sběru.

6 Prvosenka jarní Prvosenka je vytrvalá bylina. Prvosenka roste na suchých stanovištích, na loukách, pasekách, slunečních stráních, ale i v řídkých lesích. Prvosenka je vytrvalá bylina. Prvosenka roste na suchých stanovištích, na loukách, pasekách, slunečních stráních, ale i v řídkých lesích. Sbírá se v dubnu a květnu Sbírá se v dubnu a květnu Především jako prostředek usnadňující odkašlávání, méně pro své močopudné účinky Především jako prostředek usnadňující odkašlávání, méně pro své močopudné účinky Kořen a oddenek prvosenky. Někdy se používá i květ a list prvosenky. Kořen a oddenek prvosenky. Někdy se používá i květ a list prvosenky.

7 Mateřídouška obecná Mateřídouška je drobná bylina s plazivou, u země dřevnatějící lodyhou vysokou max 30 cm. Po rozemnutí je pro ni typická jemná vůně. Mateřídouška je vytrvalý polokeřík Mateřídouška je drobná bylina s plazivou, u země dřevnatějící lodyhou vysokou max 30 cm. Po rozemnutí je pro ni typická jemná vůně. Mateřídouška je vytrvalý polokeříkbylina lodyhou vůněbylina lodyhou vůně Roste převážně na suchých travnatých stráních, písčinách, teplých vápencových podkladech, stepích, ale i loukách, mezích a některé i ve světlých lesích. Roste převážně na suchých travnatých stráních, písčinách, teplých vápencových podkladech, stepích, ale i loukách, mezích a některé i ve světlých lesích. travnatýchvápencových stepíchloukáchlesích travnatýchvápencových stepíchloukáchlesích Sbíráme od června do srpna Sbíráme od června do srpna Mateřídoušková nať se sbírá krátce před květem nebo za květu. Seřezáváme kvetoucí vršky asi 5 cm nad zemí. Mateřídoušková nať se sbírá krátce před květem nebo za květu. Seřezáváme kvetoucí vršky asi 5 cm nad zemí.

8 Heřmánek pravý Je to jednoletá vonná bylina s 15 až 50 cm vysokou listnatou lodyhou. Je to jednoletá vonná bylina s 15 až 50 cm vysokou listnatou lodyhou.bylinacm lodyhoubylinacm lodyhou Kvete od června do srpna a plodem je drobná neochmýřená nažka asi 1 mm dlouhá. Je snadno zaměnitelný s heřmánkem římským - lze je odlišit jenom podle vůně. Je poměrně hojný. Často roste jako plevel v obilí. Kvete od června do srpna a plodem je drobná neochmýřená nažka asi 1 mm dlouhá. Je snadno zaměnitelný s heřmánkem římským - lze je odlišit jenom podle vůně. Je poměrně hojný. Často roste jako plevel v obilí.červnasrpna plodem nažkammheřmánkem římskýmvůně plevelobilíčervnasrpna plodem nažkammheřmánkem římskýmvůně plevelobilí Heřmánek se hojně využívá v kosmetice a léčitelství. Dá se z něj udělat čaj nebo odvar. Heřmánek se hojně využívá v kosmetice a léčitelství. Dá se z něj udělat čaj nebo odvar.kosmeticeléčitelstvíčajodvarkosmeticeléčitelstvíčajodvar

9 Řebříček obecný Řebříček obecný je bylina dorůstající až 80 cm. Lodyha chlupatá přímá, nahoře větvená Řebříček obecný je bylina dorůstající až 80 cm. Lodyha chlupatá přímá, nahoře větvená Květy bílé nebo narůžovělé. Květy bílé nebo narůžovělé. Kvete v červnu až říjnu. Kvete v červnu až říjnu. Řebříček obecný dává přednost suší, kamenité nebo písčité půdě, povětšinou na travnatých plochách. Řebříček obecný dává přednost suší, kamenité nebo písčité půdě, povětšinou na travnatých plochách.

10 Třezalka tečkovaná Rostlina je vysoká 30 - 60 (100) cm s dřevnatějící lodyhou kruhového průřezu, sbíraná po rozkvětu hned ráno Rostlina je vysoká 30 - 60 (100) cm s dřevnatějící lodyhou kruhového průřezu, sbíraná po rozkvětu hned ránolodyhou Nabízí se nám 3 hlavní způsoby užití této bylinky: nálev/čaj z třezalky, třezalkový olej a třezalková tinktura. Nabízí se nám 3 hlavní způsoby užití této bylinky: nálev/čaj z třezalky, třezalkový olej a třezalková tinktura. Třezalka byla od nepaměti považována za kouzelnou a léčivou bylinu Třezalka byla od nepaměti považována za kouzelnou a léčivou bylinu

11 Divizna velkokvětá Dvouletá, plstnatě ochlupená bylina dorůstající až do výšky 2 metrů. V prvním roce vegetace vytváří růžici přízemních hebce plstnatých listů, ve druhém roce kvete velkými žlutými květy uspořádanými do hroznu. Dvouletá, plstnatě ochlupená bylina dorůstající až do výšky 2 metrů. V prvním roce vegetace vytváří růžici přízemních hebce plstnatých listů, ve druhém roce kvete velkými žlutými květy uspořádanými do hroznu. bylinalistůkvětyhroznu bylinalistůkvětyhroznu Kvete od července do září. Kvete od července do září. Divizna roste na slunných místech, daří se jí i na sušší půdě chudé na živiny Divizna roste na slunných místech, daří se jí i na sušší půdě chudé na živiny

12 Kopřiva dvoudomá Sbírá se od června do září Sbírá se od června do září Kopřiva dvoudomá je sbírána jako léčivá rostlina velmi širokého použití. Kopřiva dvoudomá je sbírána jako léčivá rostlina velmi širokého použití.léčivá rostlinaléčivá rostlina Za zdraví prospěšné se též považují pokrmy z ní připravené – kopřivové polévky, saláty či špenáty. Za zdraví prospěšné se též považují pokrmy z ní připravené – kopřivové polévky, saláty či špenáty. polévkysalátyšpenáty polévkysalátyšpenáty Jako důležité obohacení potravy se sekané listy kopřivy přidávají do potravy drůbeži. Jako důležité obohacení potravy se sekané listy kopřivy přidávají do potravy drůbeži. drůbeži

13 Rozrazil lékařský Sbírá se od června do srpna. Sbírá se nať a to v době květu (červen až srpen). Sbírá se od června do srpna. Sbírá se nať a to v době květu (červen až srpen). Seřezává se těsně nad zemí a suší se na stinných a vzdušných místech Seřezává se těsně nad zemí a suší se na stinných a vzdušných místech Při sušení je třeba dbát na to, aby droga nezhnědla. Při sušení je třeba dbát na to, aby droga nezhnědla.

14 Růže šípková Sbírá se v září a říjnu nejlépe za suchého a slunného počasí Sbírá se v září a říjnu nejlépe za suchého a slunného počasí Čaj ze šípků je vhodný zejména v období sníženého přísunu vitamínů koncem zimy a v předjaří při tzv. jarní únavě, v období zvýšené spotřeby vitamínů Čaj ze šípků je vhodný zejména v období sníženého přísunu vitamínů koncem zimy a v předjaří při tzv. jarní únavě, v období zvýšené spotřeby vitamínů

15 Lípa velkolistá V lidovém léčitelství je velice oblíbena při všech nemocech z nachlazení (rýma, kašel, záněty průdušek, angína, chřipka), neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. V lidovém léčitelství je velice oblíbena při všech nemocech z nachlazení (rýma, kašel, záněty průdušek, angína, chřipka), neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli.

16 Kostival lékařský Osídluje příkopy, břehy, vlhké louky, lužní lesy, křoviny, zaplavovaná pole, vlhká rumiště, podél cest, preferuje půdy vlhké, hlinité i jílovité Osídluje příkopy, břehy, vlhké louky, lužní lesy, křoviny, zaplavovaná pole, vlhká rumiště, podél cest, preferuje půdy vlhké, hlinité i jílovité Kořen se sbírá na podzim (září, říjen) nebo na jaře před začátkem vegetace, přednostně se užívá čerstvý Kořen se sbírá na podzim (září, říjen) nebo na jaře před začátkem vegetace, přednostně se užívá čerstvý

17 Pamatuješ si ? 1. Sbíráme byliny za každého počasí ? 2. Sbíráme byliny kdekoliv ? 3. Sbíráme všechny rostliny ? 4. Kde je zakázáno sbírat rostliny ? 5. Do čeho sbíráme byliny ? 6. Jak sušíme byliny ? Léčivé byliny obsahují látky, které jsou důležité pro naše zdraví !

18 Zdroje : Kopřiva dvoudomá http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Urtica_dioica0.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Urtica_dioica0.jpg Alvals [online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW: <.wikipedia.org/wiki/Soubor:Primula_veris_0x.JPG Benutzer:Summi online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wilder_Thymian.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wilder_Thymian.jpg User:Fir0002 20D [online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW:.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chamomile@original_size.jpg Franz Eugen Köhler, [online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW: <.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-149.jpg. online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW: < wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint_johns_wart_flowers.jpg Benutzer:Schnahacken online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW:wikipedia.org/wiki/Soubor:Verbascum_densiflorum_S2.jpg Rozrazil lékařskýwikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Veronica_officinalis0.jpg Otto Wilhelm Thomé online]. 23. října 2011 12:21. [cit. 2011-10-23]. Dostupný z WWW: wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Rosa_canina0.jpg< Lípa velkolistá wikipedia.org/wiki/Soubor:Tilia_platyphyllos(01).jpg Kostival lékařskýwikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Symphytum_officinale0.jpg

19 Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt."

Podobné prezentace


Reklamy Google