Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3. 2012, 3.třída Vyučovací předmět: Prvouka Vzdělávací oblast: Rozmanitost přírody Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_Prv II. Neživá příroda-voda

2 ZŠ a MŠ Baška př. org. 739 01 Baška 137 Práce zpracovaná v rámci projektu:

3 Modrá planeta Naší planetě se říká modrá, protože je z větší části pokryta vodou.

4 Kde všude je voda? Nejvíce vody se nachází v oceánech a mořích. Je to voda slaná a pro člověka nepoživatelná.

5 Sladká voda V přehradách, rybnících, jezerech, řekách a potocích je voda, která se v úpravnách vody přeměňuje na pitnou. Je to voda sladká

6 Podzemní voda Podzemní voda zahrnuje všechnu vodu, která se nachází pod zemským povrchem. Využívá se často jako zdroj vody.

7 Další podoby vody v přírodě:  déšť  vodní pára  sníh  kroupy  led  jinovatka  rosa Také těla živočichů a rostlin obsahují vodu. Voda je v přírodě téměř všude.

8 Koloběh vody v přírodě voda z půdy voda z vodních ploch voda z těl rostlin voda z hladin moří a oceánů Slunce dodává energii potřebnou k odpařování. Voda se ve výškách ochlazuje a vrací zpět na zem.

9 Dešťová voda proniká ke kořenům rostlin nebo do spodních vod. Voda na povrchu odteče do řek a pak do moří a oceánů. Voda z tajícího sněhu a ledovců se také vrací do moří a oceánů. Voda se odpařuje, mění se ve vodní páru a stoupá vzhůru. Ve větších výškách se pára ochlazuje a v podobě deště, sněhu nebo ledových krup se vrací zpět na zem.

10 Čističky odpadních vod Jsou určeny k čištění odpadních vod splaškových, případně jiných odpadních vod podobného charakteru.

11 Zdroje informací: Prvouka 3,učebnice pro 3.ročník základní školy. Brno : Nová škola, 2003. Neživá příroda, s. 75. PRVOUKA 3. Brno : Nová škola, 2002. neživá příroda, s. 4-75. Www.cisticka-odpadnich-vod.eu [online]. 2009 [cit. 2011-11-26]. Čističky odpadních vod. Dostupné z WWW: http://www.cisticka-odpadnich-vod.eu/ http://www.cisticka-odpadnich-vod.eu/ Název:Wonga wetlands sewage plant,autor:Fir0002,licence:WikimediaCommons,dostupný z : http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wonga_wetlands_sewage_plant.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wonga_wetlands_sewage_plant.jpg Název:Whole world - land and oceans 12000,autor:NASA/Goddard Space Flight Center, licence:WikimediaCommons, dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Whole_world_-_land_and_oceans_12000.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Whole_world_-_land_and_oceans_12000.jpg Název:Orlik-prehradni hraz,autor:Honza Groh,licence:WikimediaCommons,dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orlik-prehradni_hraz.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orlik-prehradni_hraz.jpg Název:North Sea 01 ubt,autor:Tomasz Sienicki,licence:Creative Commons,dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:North_Sea_01_ubt.jpeg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:North_Sea_01_ubt.jpeg Www.gma.org/katahdin/aquifer [online]. 1998 [cit. 2011-11-26]. Aquifer Source of Pure Water. Dostupné z WWW:.dostupné z: http://www.gma.org/katahdin/aquifer.htmlhttp://www.gma.org/katahdin/aquifer.html


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3."

Podobné prezentace


Reklamy Google