Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O DBORNÁ STÁŽ Horní Dvorce. O DBORNÁ STÁŽ Datum: 16. 4 až 22. 4. 2016 Místo: Statek Horní Dvorce, statek Palupín Vedoucí stáže: ing. Radek Dubový.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O DBORNÁ STÁŽ Horní Dvorce. O DBORNÁ STÁŽ Datum: 16. 4 až 22. 4. 2016 Místo: Statek Horní Dvorce, statek Palupín Vedoucí stáže: ing. Radek Dubový."— Transkript prezentace:

1 O DBORNÁ STÁŽ Horní Dvorce

2 O DBORNÁ STÁŽ Datum: 16. 4 až 22. 4. 2016 Místo: Statek Horní Dvorce, statek Palupín Vedoucí stáže: ing. Radek Dubový

3 O FARMĚ Statek Horní Dvorce se nachází v malebné pahorkatině u Jindřichova Hradce a skládá se z odchovny jehňat, sýrárny, bourárny a hospody v Horních Dvorcích a ze statku a dojírny v Palupíně. Chovají se zde ovce plemen L acaune, S uffolk a T exel. Hospodaří na 180 ha převážně zatravněných ploch. Farma zaměstnává 8 stálých zaměstanců (3 v sýrárně, dojič, zootechnik, pomocný zootechnik a vedoucí distribuce) Mají vlastní sýrárnu a bourárnu. Hotové výrobky poté z 20% prodají ve vlastním farmářském obchůdku, zbytek se rozváží do různých obchodů, např. Terno.

4

5 H LAVNÍ ZAMĚŘENÍ FARMY Statek Horní Dvorce se zaměřuje na chov dojných ovcí plemene Lacaune. Celkem mají okolo 350 čistokrevných bahnic, z části importovaných z Francie a dále okolo 70 plemenných beranů a beránků. V létě se každý den ve vlastní sýrárně zpracuje 900 l ovčího mléka na různé druhy sýrů. Ve vlastní bourárně se zpracovává především jehněčí maso, z kterého se vyrábí buď masové balíčky, nebo paštiky, či klobásy.

6

7 P ŘEDNOSTI FARMY Velkou předností farmy jsou přilehlé rozlehlé pastviny, které umožňují pasení ovcí kdykoli během dne mimo dojení. Farma spolupracuje s chovateli z Francie, tudíž mají tradiční a ověřené informace pro chov z první ruky. Velkou časovou úsporou jsou krmné pásy, kterými jsou vybaveny všechny stáje, jak v srdci farmy, tak i v přilehlém Palupíně. Dojení probíhá v modernizované poloautomatické dojírně o velikosti 2 x 24 kusů, s dokonale propojenými naháněcími uličkami.

8 V EDENÍ CHOVU Ovce se připouští v 8. měsíci, po obahnění se jehňata odstavují v 15 kg, dále probíhá normovaná laktace, zasušení a připuštění. V každé fázi mají vypočítanou individuální krmnou dávku, která ovcím poskytuje naprosto perfektní výživu. Po porodu se na každou ovci a její jehně napíše barvou na zvířata číslo porodu, čímž se velice usnadňuje identifikování matek a potomků. Také jsou rozděleni po porodu do 5 skupin podle dne narození, aby každá skupina dostávala individuální péči.

9 D OJENÍ Dojení probíhá dvakrát denně, v poloautomatizované dojírně s asistencí jednoho dojiče. Paralelní dojírna je o velikosti 2 x 24 kusů s dokonale propracovanými naháněcími uličkami. Umožňuje jednotlivou fixaci zvířat a dávkuje krmivo. Při dojení se nepoužívá žádná desinfekce. V hlavním produkčním období se nadojí denně cca 900 l mléka, které se uchovává v bazénu, odkud se odváží vlastní cisternou do Horních Dvorců, kde se dále zpracovává.

10

11 Z ÁNĚTY MLÉČNÉ ŽLÁZY Každé ovci, která má zánět, je věnována individuální péče, včetně posílání vzorků mléka na rozbor do laboratoře. Nejzávažnější záněty způsobuje stafylokok aureus (zlatý stafylokok) a gangrény. Léčení probíhá v oddělené skupině, dojí se jako poslední z důvodu omezení přenosu. Z celého stáda bylo na začátku laktace 15 zánětových ovcí.

12 Z ÁNĚT - G ANGRÉNA

13 S TÁŽ - HLAVNÍ NÁPLŇ PRÁCE Každodenní práce začínala mezi 6 až 7 ráno a končila podle množství práce. Nejdříve jsme nakrmili odstavené jehňata v Horních Dvorcích. Po přejetí do Palupína se podojilo, lahví dokrmili čerstvým mlékem nenakrmená jehňata pod matkami. Za celý týden se dvakrát odstavovalo, jehňata nad 14 kg se poté převážela do Horních Dvorců. Každodenní práce byla také kontrola a doplnění krmiv ve školkách.

14 S TÁŽ - OSTATNÍ PRÁCE Přesouvání ovcí a předělání ohrad (aby každá skupina měla ideální podmínky krmení). Vyhánění ovcí na pastvinu. Třídění ovcí na pastvě. Asistence při vakcinaci a odběrech krve, mléka. Evidence zvířat (zápis do elektronické podoby). Instalace zavlažování bonsají.

15 Z AJÍMAVOSTI Farma je poměrně mladá (zakoupena v roce 2004, kompletní rekonstrukce v roce 2008). Překvapilo mě, že nepoužívají jakoukoli desinfekci při dojení (prý to akorát zdržovalo a na počtech zánětů se neprojevilo). Na nahánění ovcí používají border colii, ušetří to mnoho úsilí a času. Ovce plemene suffolk a texel se chovají s minimální pozorností na pastvě a bez problému zvládají porody i odchov jehňat.

16 H ODNOCENÍ STÁŽE Tuto praxi hodnotím velice pozitivně, získala jsem mnoho nových informací o chovu ovcí, poznala jiný způsob dojení. Velice se mi líbil přístup k ovcím, braly je jako členy rodiny. Ubytování bylo velice pěkné, majitelé farmy jsou velice příjemní lidé. Jídlo mi velice chutnalo a měla jsem možnost ochutnat všechny sýry, které jsou opravdu kvalitní a dobré. Mohu doporučit všem, nejen na exkurz i, ale také na stáž. Určitě bych jela znovu.

17 Z DROJE http://www.hornidvorce.cz/ Zpravodaj SCHOK 1/2016 strana 47-49 Poznatky z praxe

18 D ĚKUJI ZA POZORNOST Zpracovala: Sokolová Dominika 3. A


Stáhnout ppt "O DBORNÁ STÁŽ Horní Dvorce. O DBORNÁ STÁŽ Datum: 16. 4 až 22. 4. 2016 Místo: Statek Horní Dvorce, statek Palupín Vedoucí stáže: ing. Radek Dubový."

Podobné prezentace


Reklamy Google