Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Č ISTI Č KA ODPADNÍCH VOD. ÚVOD : Kam odtéká odpadní voda z domácnosti? Co je to mechanické čistění vody? Co se děje s odpadky, které se odstraní z odpadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Č ISTI Č KA ODPADNÍCH VOD. ÚVOD : Kam odtéká odpadní voda z domácnosti? Co je to mechanické čistění vody? Co se děje s odpadky, které se odstraní z odpadní."— Transkript prezentace:

1 Č ISTI Č KA ODPADNÍCH VOD

2 ÚVOD : Kam odtéká odpadní voda z domácnosti? Co je to mechanické čistění vody? Co se děje s odpadky, které se odstraní z odpadní vody? To je jenom pár z mnoha otázek, na které jsme si dne 25.3.2013 šly najít odpověď do čističky odpadních vod ve Veselí nad Moravou. Dozvěděly jsme se, čím si musí voda projít, aby byla z té kalné zase zpátky čistá. A jakými fázemi a přístroji si musí protéct. V dnešní prezentaci se vám pokusíme ukázat a předvést, co je za potřebí k tomu, aby byla voda opět čistá.

3 INFORMACE : -Postavena v roce 1967 -1968 -Špinavá voda přitéká z kanálu a čistá odtéká do Moravy. -2krát do měsíce se vzorky vody odebírají do laboratoře. -Nic nepřijde na zmar, všechny nečistoty se z užitkují. - Nepřetržitý provoz. -Po povodních v roce 2008 se musela ČOV ve Veselí nad Mor. zrekonstruovat. Rekonstrukce proběhla v roce 04/2008 - 11/2009 a vyšla zhruba na 50 mil. Kč. -8 zaměstnanců: 5 směnařů 1 zámečník 1 elektrikář 1 údržbář

4 PŘÍSTROJE A NÁDRŽE 1 - Odtok z kanálů 2 - Nádrže 3 - Výtěry z česel 4 - Čerpadla 5 - Strojovna 6 - Schéma čistírny 7 - Aktivační nádrže (výřivka) 8 - Dešťové zdrže 9 - Usazovací nádoba 10 - Čistá voda

5 TADY JE PÁR OBRÁZKU Z CESTY :

6 NÁDRŽ: Na úplném začátku voda přiteče do takovéto nádrže, v této nádrži jezdí po dně „stěrky“ a odstraňují všechny možné nečistoty, co se tam usadí.

7 VÝKALY, ŠPÍNA A VÝTĚRY Z ČESLÍ Zde jsou tzv. výkaly, což je vlastně špína, která byla setřena z česlí.

8 ČERPADLA: Tzv. velké nádrže, do kterých se neustále připouští voda a odpouští se až přečerpaná.

9 STROJOVNA: Zde jsou různé přístroje, pomůcky a věci na opravování:

10 SCHÉMA ČISTÍRNY: Zde je takový „plánek“ čistírny: jak vypadá,, jaké jsou zde přístroje, ale taky ukazuje, jestli vše funguje tak, jak má:

11 AKTIVAČNÍ NÁDRŽ (VÝŘIVKA) Zde je nádrž se špinavou vodou, která „bublá“. Bublá z toho důvodu, že je v ní tolik vzduchu, že kdyby tam někdo spadl, tak ho ten vzduch na hladinu nepustí a nejspíš by se utopil…….

12 DEŠŤOVÉ ZDRŽE Zde jsou dešťové zdrže ….. A takhle tak nějak vypadají dešťové zdrže, když jsou přívaly deště.

13 USAZOVACÍ NÁDOBA Zde jsou nádoby, v kterých se usazuje kal, který je potom setřen „stěrkou„ a nebo pokud je kal lehký a je na hladině, tak je odstraněn sítem.

14 JAK TO FUNGUJE ????

15 LABORATORNÍ VZORKY Odebírají se 2 krát do měsíce a posílají se do laboratoře, kde se udělají různé testy a posoudí se jestli je voda v pořádku.

16 ČISTÁ VODA : A nakonec je voda už čistá a vypustí se do Moravy. Samozřejmě, že voda není tak čistá, aby se z ní dalo pít, ale pro ryby je dostačující.

17 D Ě KUJEME ZA POZORNOST Prezentaci vytvořily, obrázky vyfotily a články sepsaly Michaela Holková a Natálie Jagošová


Stáhnout ppt "Č ISTI Č KA ODPADNÍCH VOD. ÚVOD : Kam odtéká odpadní voda z domácnosti? Co je to mechanické čistění vody? Co se děje s odpadky, které se odstraní z odpadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google