Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem na titulní stránce?

2 Porovnej Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk DOBRODRUŽNÁ LITERATURA HOROROVÁ DETEKTIVNÍ CESTOVATELSKÁ A OBJEVITELSKÁ VĚDECKO FANTASTICKÁ HISTORICKÁ Uváděj příklady.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co nového si řekneme DOBRODRUŽNÁ LITERATURA Žánr má epický, s poutavým a napínavým dějem. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je většinou mimo civilizaci a má exotický charakter. Postavy mají často černo-bílé charaktery, nevyvíjejí se. Děj a s ním i napětí se stupňuje, je jen zřídka přerušované. Prostředky na vyvolání napětí se často opakují: moment překvapení, zvraty, záměna osob apod. Každá kapitola je uzavřeným celkem a často může existovat jako samostatná povídka. Na konci každého příběhu je pointa, vyvrcholení, které je ale i náznakem dalších příběhů.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Nejznámější světoví autoři dobrodružné literatury 18. století - Daniel Defoe (Robinson Crusoe), Jonathan Swifth (Gulliverovy cesty)Robinson Crusoe 19. století (romantismus) – Alexandr Dumas (Tři mušketýři, Hrabě Monte-Christo), Jules Verne Jules Verne (Děti kapitána Granta, Cesta do středu země, Cesta kolem světa za 80 dní, Tajuplný ostrov, Dva roky prázdnin, Vynález zkázy, Dvacet tisíc mil pod mořem ad. ), Karel May (tzv. indiánky - Vinetou) 20. století - Henryk Sienkiewicz (Pouští a pralesem), sir Arthur Conan Doyle (příběhy Sherlocka Holmese), Ian Fleming (James Bond), Stephen King (horory Carrie, Temná věž ad.), Arthur C. Clarke (sci-fi), John Ronald Reuel Tolkien (fantasy – Pán prstenů), Joanne Rowlingová (Harry Potter)

5 Procvičení a pochopení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Seřaď věty, vytvoř příběh: 1.Robinson potká starého přítele ze školy. Ten mu nabídne, aby s ním odjel obchodně do Londýna. 2.Vysvobodí oběť lidojedů a podle dne této události nazve zachráněného Pátkem. 3.Tato loď je ale přepadena piráty a Robinson je zajat a prodán do otroctví. Robinson uteče na lodi plující do Brazílie. 4.Robinson Crusoe byl Angličan z města York v sedmnáctém století, nejmladší syn obchodníka německého původu. 5.Po ztroskotání lodi jako jediný přežil a ocitl se na opuštěném ostrově, kde je nucen přežít. 6.Robinson je uchvácen vyprávěním kapitána Dubbleyho o cestách po moři a odplouvá s ním. 7.Na ostrově zakotví u břehu anglická loď, na které propukla vzpoura. Robinson kapitánovi pomůže vzbouřence porazit a za odměnu ho i s Pátkem vezmou na palubu. 8.Otec chce, aby Robinson vystudoval a stal se úředníkem, on však touží po kariéře námořníka. 9.Po 28 letech, 2 měsících a 19 dnech pobytu na ostrově odplouvá Robinson zpět do Anglie. 10.Zastihne je však bouřka a loď se potápí. Všichni se zachrání a dorazí do Londýna. 11.Obdělá kousek půdy, ochočí si zvířata, postaví krb a příbytek dále zdokonaluje.

6 Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Přiřaď k sobě jméno autora a postavu jeho dobrodružného románu: Jules Verne Karel May Joanne Rowlingová Alexandr Dumas Aghata Christie Bella, Edward Ron, Hermiona Portos, Aramis slečna Marplová Old Shatterhand Phileas Fogg, kapitán Nemo Stephenie Meyerová

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Napiš několik vět o vybraném dobrodružném románu. Použij uvedená slova. myšlenka - idea román – novel hlavní postava románu - the main character of the novel téma – theme Příběh se odehrává v … - The story takes place in …..

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyber si známý dobrodružný příběh a vypracuj jeho mapu: Hlavní hrdina příběhu JMÉNO, VĚK DALŠÍ INFORMACE VLASTNOSTI KDY SE PŘÍBĚH ODEHRÁVÁ KDE SE PŘÍBĚH ODEHRÁVÁ Jednoduchá osnova 1.ÚVOD 2.STAŤ 3.ZÁVĚR

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - http://office.microsoft.com/cs-cz/imageshttp://office.microsoft.com/cs-cz/images


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem."

Podobné prezentace


Reklamy Google