Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom

2 Obsah Stručná historie Nejstarší žánry Česká dobrodružná literatura Devatenácté století Dvacáté století a současnost Obrázky z dobrodružství Závěr

3  První literární robinzonády vznikaly v 18. století a operovaly zpravidla s trosečníky na pustých a neobydlených ostrovech (respektive ostrovech obydlených lidojedy).  Často se jednalo o klasickou dobrodružnou literaturu.  Dopady osamocení či dlouhodobého pobytu na jednom místě.

4 ≈Starověké hrdinské eposy (jmenujme alespoň přes tři tisíce let starý akkadský Epos o Gilgamešovi nebo Homérovu Ilias a Odysseu z 8. století př. n. l.). ≈starověké hrdinské eposy (jmenujme alespoň přes tři tisíce let starý akkadský Epos o Gilgamešovi nebo Homérovu Ilias a Odysseu z 8. století př. n. l.). ≈středověké hrdinské eposy, jako je anglický Beowulf z 8. století, francouzská Píseň o Rolandovi z 9. století, španělská Píseň o Cidovi (Cantar del Mío Cid) z poloviny 12. století.

5 Česká dobrodružná literatura se rozvíjela v podstatě ve stejné žánrové bohatosti, jako dobrodružná literatura světová. Její prvky můžeme najít již v staročeském rytířském románu Alexandreis z konce 13. století nebo v cestopise Václava Šaška z Bířkova z druhé poloviny 15. století. V době českého národního obrození koncem 18. a na počátku 19. století byl vydávány tzv. Knížky lidového čtení jako nenáročná četba širokých vrstev měst i venkova.

6 Zájem o středověk a o dějiny vůbec měl za následek vznik poutavých a napínavých dobrodružných historických románů, např. Ivanhoe (1819) od Waltera Scotta. Dají se sem zařadit i historické romány polského nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewcize, zejména Ohněm a mečem (1884, Ogniem i mieczem) a Křižáci (1897-1900, Krzyżacy). Zájem o exotické kraje měl za následek tvorbu děl odehrávajících se zejména v Indii, v Africe nebo v Jižní Americe, např. Hrdinný kapitán Korkorán (1867, Aventures merveilleuses mais authentiques du capitaine Corcoran) od Alfreda Assollanta

7 Vznikala i další dobrodružná díla odehrávající se v exotických krajích, jako jsou např. Knihy džunglí (1894–1895, The Jungle Books). Vznikaly i další robinzonády, a to nejen klasické, ale také sci-fi, např. Trosečníci v řece meteorů (1962, Ci z Dziesiatego tysiaca) od Jerzyho Jerzy Broszkiewicze. Komiks (neboli kreslený seriál) je skutečným fenoménem současnoti. (Asterix, Batman, X-men).

8 Hrdinný kapitán Korkorán Dobrodružství Toma Sawyera Robinson Crusoe Ilias Píseň o Rolandovi

9 Děkujeme, že jste se podívali na naší prezentaci na téma: Ještě jednou děkujeme a na shledanou....


Stáhnout ppt "Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom."

Podobné prezentace


Reklamy Google