Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?

2 Co už znám? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk POPIS – slohový útvar, jehož cílem je popsat nějaký 1.předmět 2.děj 3.jev 4.osobu 5.činnost Úkolem POPISU je vystihnout jednotlivé části popisovaného objektu, jejich vlastnosti a vzájemné vztahy a také podat celkový obraz popisovaného předmětu (jevu ad.). POPIS by měl být co nejvíce přesný a výstižný. Pro názornost může být doplněn schématy, obrázky i náčrty.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co nového si řekneme POPIS Prostý (názornost) Odborný (přesnost) ZÁSADY POPISU: Při popisu není výběr jednotlivých částí a jejich pořadí náhodné. Nejprve popisujeme hlavní, podstatné, nápadné části nebo vlastnosti, teprve potom se zabýváme detaily. 1.SOUSTŘEDĚNĚ POZORUJEME POPISOVANÉ. 2.URČÍME SI HLAVNÍ ČÁSTI, vybíráme pro ně vhodná pojmenování. 3.Popisujeme tak, jako bychom chtěli vést čtenářovy oči, postupně (neskáčeme od jednoho k druhému) - LOGICKY ŘADÍME ČÁSTI tak, jak spolu souvisí. 4.ČLENÍME TEXT DO ODSTAVCŮ - co odstavec, to myšlenka.

4 Procvičení – popis místnosti Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk DOPLŇTE VHODNÉ PŘÍVLASTKY: Naše třída Chodím do třídy 6.A. Naše třída je umístěna v ………………. patře ……………… budovy. Celou ……………………….. stranu třídy tvoří čtyři …………….. okna. Na ………………… stěně jsou zavěšeny ……………………. nástěnky. Mezi nimi a ………………… dveřmi je ve výklenku umyvadlo a …………………………. koš. ………………. Na přední stěně třídy visí …………….…….. tabule s …………………. dataprojektorem. Vedle ní se nachází dvě …………………..skříně. Na podlaze je …………………………. linoleum. Na stropě jsou připevněny ………………… zářivky. Celou plochu třídy zabírají tři řady ………………………. lavic s …………………… židličkami. Před lavicemi stojí …………………………. stůl s …………………… židlí pro paní učitelku. Třída je vymalována …………………. barvou. Popis bytu v inzerátu

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení I předměty můžou mít svůj příběh Na první pohled to je obyčejná ošlapaná bota. Její tvar připomíná jednoduchou loďku. Bota je docela malá, vyrobená z kůže. Podrážku má celou černou, vnitřní výstelku hnědou, ale povrch je krásně barevný. Když se pozorně zadíváte, můžete rozpoznat odstíny červené, žluté a oranžové. Po stranách lemuje tvar boty tenká zelená linka. Špičku má botka celou oprýskanou. Jistě už toho mnoho zažila. Když tak večer odpočívá vedle své sestry, vzpomíná, kudy kdy chodila a co všechno viděla. Její původní majitelka, hodná, ale trochu nepořádná holčička……. 1.V několika větách dokonči příběh. 2.Na jaké znaky (vlastnosti) boty se pisatel při popisu zaměřil? 3.Dovedeš si podle popisu botu představit? Pokus se ji nakreslit.

6 Popis předmětu Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyber si věc - obrázek a postupuj podle zadání: 1.Popiš, jak věc vypadá (celek). 2.Popisuj podrobně velikost, tvar, barvu, detaily, zvláštnosti. Postupuj souvisle a logicky. 3.Představ si, kde a jak byla vyrobena, čemu a komu sloužila, kdo si ji koupil atd.

7 Česky English Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk popis tvar barvy vlastnosti description shape, design colors properties, characteristics Describe these objects.

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk POPIS – kritéria: 1.Popiš jakýkoli známý předmět – text na jednu stranu A5. 2.Při popisu neuváděj jeho název (spolužáci budou hádat, o jaký předmět se jedná). 3.Postupuj od celku k detailům. 4.Uveď, k čemu předmět slouží. 5.Vypravuj krátký příběh předmětu (komu patří, co mohl zažít, co by si mohl přát apod.) 6.Čleň text na odstavce, nezapomeň na úvod a závěr.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://office.microsoft.com/cs-cz/images


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google