Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statistika nuda je... ? Úkol č. 1: Dobu, po kterou bude znít píseň „Statistika“ autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka (cca 2 min 05 s), máte na rozbor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statistika nuda je... ? Úkol č. 1: Dobu, po kterou bude znít píseň „Statistika“ autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka (cca 2 min 05 s), máte na rozbor."— Transkript prezentace:

1 Statistika nuda je... ? Úkol č. 1: Dobu, po kterou bude znít píseň „Statistika“ autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka (cca 2 min 05 s), máte na rozbor jejího textu. Stačí vystihnout základní myšlenku.

2 1) Je statisticky dokázáno, že slunce vyjde každé ráno a i když je tma jako v ranci, noc nemá celkem žádnou šanci Statistika (text: Z. Svěrák, hudba: J. Uhlíř) 3) Tak vyřiďte to ctěné sani, že záleží to čistě na ní, když nepustí ji choutky dračí, tak bude o hlavičky kratší. ®: ®: /: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. :/ 2) Když drak si z nosu síru pouští a Honza na něj číhá v houští, pak statistika předpovídá, že nestvůra už neposnídá. ®: /: Statistika... :/ D D A Hmi F#7F#7 G GA GD D7

3 V pohádce „Princové jsou na draka“ měla tato píseň odstrašit draka tím, že mu vlastně vysvětlí pojem „statistická pravděpodobnost“. Zmíněná saň si v hlavách měla sesumírovat to, co bychom my vyjádřili asi takto: „Ze statistického zkoumání vyplývá, že pravděpodobnost toho, že bych v souboji s Honzou vyhrál(a?), je nevelká. Jestli ta statistika nelže, a to asi nelže, protože s tím Sluncem je to pravda, zdá se být moje šance na úspěch nulová“.

4 Pro ilustraci: tabulka 1 je ukázkou, jak by mohl vypadat přehled východů Slunce za posledních 106 let. Pozn.: Podobná tabulka pro souboje člověka (byť jakéhokoliv jména a bez ohledu na časové období) s drakem není, bohužel, k dispozici. Takže drak uvěřil nijak nepodloženému tvrzení. Ne vždy víc hlav, víc ví... !

5 Otázka: Možné odpovědi: Je statistika nuda ANO NE NEVÍM (ještě jsme neprobírali) 58 % 12 % 30 % Ač haněna, i tady byla použita právě statistika! V podobě, ve které se s ní (vedle aritmetického průměru a různých statistických grafů) setkáváme asi nejčastěji – v podobě relativních četností výsledků (zde odpovědí) vyjádřenou v %. Možné výsledky: A navíc stačí drobná úprava v porovnání s logaritmickými rovnicemi ? a výsledky můžou být docela jiné... ?

6 Abychom mohli eliminovat odpověď „NEVÍM, ještě jsme neprobírali“, musíme se základy statistiky prokousat. Doufám, že se bez ohledu na v upravené otázce porovnávanou matematickou látku, časem přikloníte k názoru, který nechci nikomu podsouvat, se kterým můžete dokonce nesouhlasit, můžeme o jejich pravdivosti vést spory, ale to je asi to jediné, co se s tím dá dělat, tedy k názoru, který zní: „Statistika (stejně jako pravděpodobnost) nemusí být nuda a ještě k tomu má cenné údaje“

7 Se statistikou se setkáváme i v běžném životě, nejčastěji jsou nám prezentovány už zpracované výsledky nějakého statistického zkoumání. Př.: Pro navnadění pár obrázků – i tady se setkáváme se statistikou...

8

9

10 Se základy statistiky nás seznámí následující prezentace.

11 Zdroje: Použitá literatura: Doc. RNDr. Josef Polák, CSc. - Přehled středoškolské matematiky (Prometheus) RNDr. Oldřich Petránek, RNDr. Emil Calda, CSs., Ing. Petr Hebák - Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU 4. (Prometheus) Časopis 100+1 zahraniční zajímavost – č. 15/2001, 17/2005. Píseň „Statistika“ použita s písemným souhlasem autorů (hudba - Jaroslav Uhlíř, text – Zdeněk Svěrák).


Stáhnout ppt "Statistika nuda je... ? Úkol č. 1: Dobu, po kterou bude znít píseň „Statistika“ autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka (cca 2 min 05 s), máte na rozbor."

Podobné prezentace


Reklamy Google