Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec."— Transkript prezentace:

1 K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec

2 S TATISTIKA Statistika Statistika je vědní obor a systém postupů, které umožňují rozvíjet lidské znalosti pomocí empirických dat. Empirická data jsou znalosti, které získáváme na základě vlastního pozorování a na základě vlastní zkušenosti. matematická statistika Statistika využívá velké množství postupů z mnoha vědních oborů. Základem však zůstává matematická statistika, která zpracovává získaná data matematickými metodami. Informace, které vyvodí matematická statistika dále využívají aplikované, specializované statistiky v dalších vědních oborech. Statistikou z pohledu zpracovaných dat (fotbalová statistika, statistika absence apod.) rozumíme hodnoty, které získáme náhodným výběrem.

3 S TATISTICKÝ SOUBOR A STATISTICKÁ JEDNOTKA statistického souboru Množství dat, která zkoumáme lze uspořádat do tzv. statistického souboru. Statistický soubor je množství dat, které získáváme náhodným výběrem měření: např. pokud budeme sestavovat statistiku o oblíbenosti fotbalového týmu a budeme získávat data před stadionem Baníku, bude náš statistický soubor ovlivněn – bude mít zkreslenou vypovídající hodnotu. Musíme vybírat pokud možno náhodné lidi na neutrálních místech. statistickými jednotkami Prvky statistických souborů nazýváme statistickými jednotkami. Statistické jednotky mají množství vlastností, které zkoumají jednotlivá statistická šetření.

4 K VANTITATIVNÍ A KVALITATIVNÍ ZNAKY znaky statistického souboru Vlastnosti souborů, resp. prvků, které zpracováváme ve statistickém šetření, nazýváme znaky statistického souboru. Znaky dělíme na dva druhy: kvantitativní znaky Znaky, které se dají hodnotit podle číselné velikosti, tzn. lze je seřadit podle jejich hodnoty, nazýváme kvantitativní znaky. např. výška postavy, počet nehod, obnos na bankovním účtu, průměr vstřelených gólů na zápas apod. kvalitativní znaky Znaky, které se hodnotí na základě kvality jednotky, tzn. nelze je seřadit podle velikosti, nazýváme kvalitativní znaky. např. barva očí, značka automobilu, pohlaví, rodinný stav apod.

5 S TATISTICKÉ ŠETŘENÍ Statistické šetření Statistické šetření je proces, díky kterému pomocí matematických metod získáme statistické údaje v souvislostech na základě předmětu zkoumání. Šetření má několik fází: 1) příprava (rozhodnutí o velikosti statistického souboru, příprava otázek na základě vybraného znaku, určení předpokládaných výsledků) 2) sběr dat (výběr místa, omezení vlivů, které by mohly ohrozit objektivnost šetření) 3) zpracování dat pomocí matematických postupů 4) výstup (v podobě tabulky, grafu, popř. jiným způsobem, který nejlépe představí výsledek statistického šetření)

6 Ú KOL ZÁVĚREM 1) Vysvětlete vlastními slovy pojmy statistický soubor, statistická jednotka a statistický znak. Uveďte vhodné příklady, na nichž lze demonstrovat vaše tvrzení. 2) Určete dva kvalitativní a dva kvantitativní znaky z prostředí: a) sportu. b) politiky. c) školy.

7 Z DROJE Literatura: Calda, Emil; DUPAČ, Václav. Matematika pro gymnázia: Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. Dotisk 4. vydání. Praha: Prometheus, 2003, 170 s. ISBN 987-80-7196-362-2.


Stáhnout ppt "K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec."

Podobné prezentace


Reklamy Google