Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej vymezit. Při sčítání lidu pracuje Český statistický úřad se základním souborem - dělá úplný popis souboru všech statistických jednotek - jedná se o popisnou (deskriptivní) statistiku. Sbírá údaje např. o všech nemocnicích, obcích, občanech statistika geografických údajů o státu statistika obyvatel řeší se vedením pomocných statistik: nově narození, zemřelí, sňatky, rozvody, přistěhovalí, vystěhovalí

2 ZÁKLADNÍ SOUBOR Je zadán buď výčtem prvků nebo vymezením některých společných vlastností. U demografických souborů bývá vymezení dáno příslušností k jisté územní oblasti, věkem, pohlavím, zaměstnáním nebo časovým okamžikem, příp. intervalem sledování. Problém u rozsáhlých základních souborů, především souborů měnících se v čase Aritmetická přesnost takto sebraných dat, i když jsou úplné, je problematická jedná se o přesný součet nepřesných čísel naprostá přesnost je pouhá fixe … poplatná okamžiku

3 VÝBĚROVÝ SOUBOR (VÝBĚR) VÝBĚR je část celku, která ho reprezentuje. VÝBĚROVÝ SOUBOR je část ZÁKLADNÍHO SOUBORU Existuje několik důvodů, kdy nelze provést šetření na celé populaci: analýza celého souboru může být ekonomicky nákladná nemůžeme provést šetření na nekonečně velkém počtu experimentálních jednotek. technicky není možné analýzu provést (např. chceme předvídat hodnoty pro ještě nenarozené jedince). To, jak výběr odpovídá základní populaci určuje i kvalitu výsledků, resp. kvalitu zobecnění získaných závěrů na základní populaci.

4 Zopakujme důležitý poznatek: Moderní statistika je založena na výběrové analýze a zabývá se výhradně hromadnými jevy. Zkoumá vybrané osoby nebo věci, aby zjistila existenci nebo neexistenci nějakého znaku, který je rozložen v základním souboru. Z výsledků analýzy výběrového šetření pak lze odhadnout rozložení (rozdělení) znaku v základním souboru. Zásadně platí: výběrový soubor vypovídá jen o tom základním souboru, z něhož byl vybrán každá statistická jednotka ze základního souboru musí mít stejnou naději se dostat do výběru ROZDĚLENÍ - ROZLOŽENÍ

5 ROZDĚLENÍ - příklady Co je v základních (výběrových) souborech rozděleno? Znak, který je předmětem šetření, přesněji řečeno četnost, se kterou se vyskytují hodnoty znaku: Např.: sledujeme barvu vlasů v populaci dívek od 15 do 20 let. Rozložení je tedy dáno (zjednodušeně) počtem blondýnek, hnědovlásek, černovlásek a zrzavých dívek. Pokud by jich byl přibližně stejný počet, jednalo by se o rovnoměrné rozdělení. Velmi charakteristické rozdělení vykazují četná biologická měření, např. tělesné výšky nebo tělesné váhy. V tomto případě je jasné, že průměrně vysokých lidí je hodně, zatímco velmi vysokých a velmi malých lidí je málo. Jedná se o tzv. Normální rozdělení. Jiné rozdělení budou vykazovat málo četné jevy, např. počet kazů v 1 m látky. Jedná se o Poissonovo rozdělení.

6 Co statistika počítá Úkolem moderní (matematické, analytické) statistiky je početním výkonem odhadnout, jaké rozdělení zkoumaného znaku je možno očekávat v Základním souboru na základě rozdělení tohoto znaku ve výběrovém souboru. V další prezentaci: 1d_konstrukce_vyberu jsou popsány metody výběru statistických jednotek ze Základního souboru podrobněji. Protože teorie výběrů by vystačila sama na celý semestr výuky, je toto učivo zařazeno jako nezbytná součást Základů biometrie, ale při počítání příkladů budeme zjednodušovat a předpokládat, že naše výběry jsou reprezentativním vzorkem Základního souboru.


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej."

Podobné prezentace


Reklamy Google