Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši."— Transkript prezentace:

1 Demence

2 Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.

3 Demence je důsledkem pomalého, nevyléčitelného mozkového poškození, které ničí paměť, řeč a postupně všechny rozumové schopnosti.

4 Demence patří mezi nejčastěji se vyskytující poruchy ve stáří, mohou se však objevit i v mladším věku.

5 Druhy demence

6 Atroficko - degenerativní V mozku nemocného dochází k ubývání mozkových buněk a k Příklad: Alzheimerova choroba

7 Ischemicko - vaskulární V mozku nemocného dojde k ucpání cévy, která zásobuje různé oddíly mozku (paměť, řeč, motoriku, chování…) Příklad: Mozková mrtvice (mozková příhoda)

8 Sekundární Příčinou demence je jiná nemoc Příklad: mozkové nádory úrazy hlavy intoxikace (alkohol, drogy…) u starších lidí i dlouhotrvající deprese

9 Faktory ovlivňující demenci

10 Věk Demence se může vyskytovat v jakémkoliv věku. S přibývajícím věkem přichází častěji.

11 Pohlaví ženy jsou častěji ohroženy Alzheimerovou nemocí muži jsou častěji ohroženi mozkovými mrtvicemi

12 Dědičnost pokud se demence vyskytne před 60. rokem věku, jedná se o dědičně podmíněné onemocnění. blízcí příbuzní (děti, sourozenci) nemocných s Alzheimerovou chorobou mají třikrát až čtyřikrát větší pravděpodobnost tohoto onemocnění než lidé cizí.

13 Vzdělání demence a zejména Alzheimerova choroba jsou méně časté u lidí s vyšší úrovní vzdělání. pokud člověk trénuje mozek po celý život má menší šanci demenci získat (křížovky, četba knih, kultura…)

14 Kouření zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby.

15 Příznaky demence

16 Porucha paměti  obtížné vybavování se nedávných událostí, vlastních jmen, různých slov  ztrácení či zakládání předmětů  vytrácí se schopnost časového rozvržení dne  bloudění i ve známem prostředí.

17 Porucha rozumových schopností  narušuje se soudnost (nejsou schopni rozlišit co už nezvládnou sami a potřebují pomoc, stále si myslí že vše dokáží)  porucha schopnosti řešit problémy a rozhodovat se (nejsou schopni se rozhodnout pro určitou činnost, aktivitu…)

18 Motorické potíže  při vykonávání jednoduchých úkonů (odemykání dveří, oken, použití el. přístrojů..)  nevědomost při použití běžných předmětů (neví čím se jí polévka …)

19 Porucha při poznávání předmětů a lidí  zpočátku člověk přestává poznávat obyčejné předměty (budík na stolečku, knihy na polici..)  postupně má problémy s identifikováním rodinných příslušníků, nakonec nepoznává ani svou vlastní tvář

20 Porucha řeči  porucha nebo ztráta schopnosti mluvit nebo rozumět mluvené či psané řeči

21 Poruchy chování  neklid  chození bez cíle  prudké změny nálady  agresivita  útěky  lhostejnost

22 Uvedené příznaky se mají vyskytovat alespoň šest měsíců, abychom mohli diagnostikovat demenci.

23 Jak pečovat o lidi s demencí

24 Člověka s demencí musíme udržovat v dobrém fyzickém stavu. Musíme u nich dodržovat pitný režim Necháváme mu osobní prostor (vlastní věci kolem sebe…) Zachováváme jeho autonomii (neděláme úkony za něj, když je sám ještě zvládne)

25 Snažíme se člověka s demencí stimulovat pro chůzi, manipulaci s předměty, necháme ho účastnit se různých aktivit Zabráníme sociální izolaci (vícelůžkový pokoj, otevřené dveře, otočení k oknu…)

26  Udržovat jeho dobrý vzhled  Starat se o účes, nehty, vousy  Vybírat vhodné a slušivé oblečení  Pro hodně lidí s demencí je důležitý kontakt se zvířetem


Stáhnout ppt "Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši."

Podobné prezentace


Reklamy Google