Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364."— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364

2 Anotace  Žáci se v hodině seznamují s několika typy dýchacích soustav obratlovců. Součástí hodiny jsou otázky navazující na učivo předchozích ročníků a také otázky, které nutí žáky zamyslet se a rozvíjet tak u nich schopnost logického úsudku. Při využití této hodiny je vyžadováno připojení k internetu, neboť se zde nachází hypertextové odkazy. Hodina je sestavena tak, aby činnost žáků v jejím průběhu byla rozmanitá.

3 Co je to dýchání? Je proces výměny plynů mezi organismem a prostředím Jakým způsobem probíhá výměna plynů u žahavců? Žahavci dýchají celým povrchem těla Jakým způsobem se uskutečňuje dýchání u bezobratlých? Bezobratlí dýchají pomocí vzdušnic (trachejí).

4  zajišťuje přívod kyslíku do těla a vylučování oxidu uhličitého z těla do ovzduší  dýchání – je proces výměny plynů mezi organismem a okolním prostředím  bývá uskutečňováno:  kožním dýcháním  dýchací soustavou  ta se u jednotlivých skupin organismů liší

5 Popište následující obrázek: Slouží plynový měchýř u ryb k dýchání? Ne, plynový měchýř není dýchacím orgánem. Má význam při pohybu ryb v různých hloubkách.

6  vyvinuly se u ostatních obratlovců  jedná se o vakovitý orgán uložený v dutině hrudní  NÁDECH – plíce se zvětší  VÝDECH – plíce se zmenší  vdech a výdech probíhá rytmicky  vzduch se do nich dostává DÝCHACÍMI CESTAMI  vdechovaný vzduch se váže v krvi a jí je roznášen po celém těle

7 Kteří obratlovci mají nejméně členěný povrch plic? Zdůvodněte. Kteří obratlovci mají nejvíce členěný povrch plic? Zdůvodněte.

8  v larválním stádiu dýchají vnějšími žábrami  později dýchají plíce  povrch plic je hladký, ale může být mírně zřasený  plicní dýchání je nedokonalé  velký význam má dýchání kožní Pokuste se vysvětlit, jak probíhá kožní dýchání.

9  mají malé plíce  v učebnici vyhledejte, o čem hovoří následující věty:  ty svými výběžky zasahují do různých částí těla  fungují jako zásobárna vzduchu  nadlehčují těla ptáků  JEDNÁ SE O VZDUŠNÉ VAKY  Během letu je využíván kyslík v nich uložený http://fotoatlaspr.zs- sychrov5.sweb.cz/dychaci-sopustavaPt.jpg

10  plíce jsou bohatě členěny do PLÍCNÍCH SKLÍPKŮ  jejich stěna je tvořena z jedné vrstvy buněk a je obklopena hustou sítí vlásečnic  kyslík se snadno dostává ze sklípků do krve http://skolajecna.cz/biologie/Images/ Textbook/Big/0040000/00298.jpg

11 Co kromě kyslíku se může dostat do těla dýcháním? Jaký je rozdíl v ovzduší na vesnici a ve městě? Uveďte onemocnění způsobená znečištěným vzduchem Kde na Zemi je nejčistší ovzduší?

12 Citace:  KVASNIČKOVÁ, D., FAIERAJZLOVÁ, V. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. roč. ZŠ. 2. upr. vyd. Praha : Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-477-5.  Ilustrace : Kliparty Office


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364."

Podobné prezentace


Reklamy Google