Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní struktura života

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní struktura života"— Transkript prezentace:

1 Základní struktura života
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Základní struktura života Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

2 ZÁKLADNÍ STRUKTURA ŽIVOTA
Jednobuněčné a mnohobuněčné organismy

3 OPAKOVÁNÍ Stavba buňky
Podle následujícího popisu uveďte názvy organel a popište je do obrázku: Řídícím a informačním centrem buňky je……………… ………………………………..zajišťuje výměnu látek mezi buňkou a vnějším prostředím. V…………………..probíhá fotosyntéza. Buněčné dýchání zajišťují……………………………… Vnitřek buňky vyplňuje………………… jsou dutiny vyplněné buněčnou šťávou, ukládají se v nich zásobní a odpadní látky.

4 JEDNOBUNĚČNÉ A MNOHOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Doplň chybějící slova v následujících tvrzeních: (vyhledej v textu v učebnici na straně 24) ………………………………………..mají tělo složeno z jediné buňky, která vykonává všechny životní děje. Patří mezi ně………………………, …………………….., některé………………., některé………………… a …………………………….. ………………………………………..tělo mají tvořeno velkým počtem buněk, které se specializují na průběh určitých životních dějů. Patří sem některé……………………… a všechny…………………………, většina……………………. a ……………………….. .

5 JEDNOBUNĚČNÉ A MNOHOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Jak se nazývají tyto organismy? Které jsou jednobuněčné, které mnohobuněčné?

6 JEDNOBUNĚČNÉ A MNOHOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Buňky stejného tvaru a funkce vytvářejí tkáně (u živočichů) a pletiva (u rostlin) Několik druhů tkání nebo pletiv tvoří orgán. Živočichové mají orgány spojené do orgánových soustav. Orgány nebo orgánové soustavy vytvářejí mnohobuněčný organismus.

7 JEDNOBUNĚČNÉ A MNOHOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Příklady orgánů rostlin:

8 JEDNOBUNĚČNÉ A MNOHOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Příklady orgánů a orgánových soustav živočichů :

9 JEDNOBUNĚČNÉ A MNOHOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Shrnutí a procvičení: Podle obrázků na 4. snímku urči, u kterého z mnohobuněčných organismů tvoří tělo pletiva. Které z jeho částí jsou orgány? U kterého z mnohobuněčných organismů tvoří tělo tkáně? Které z jeho částí jsou orgány a orgánové soustavy?


Stáhnout ppt "Základní struktura života"

Podobné prezentace


Reklamy Google