Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 AutorMgr. Romana Rybiařová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 AutorMgr. Romana Rybiařová."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 AutorMgr. Romana Rybiařová NázevNejpoužívanější sociální sítě ve světě Datum (období)Únor 2014 Ročník8. a 9.ročník ZŠ praktická, lehké mentální postižení Vzdělávací oblastInformační a komunikační technologie Anotace Prezentace jako učební materiál je určena žákům 8. a 9. ročníku ZŠ praktické. V této prezentaci se žáci seznámí s nejznámějšími a nejpoužívanějšími světovými sociálními sítěmi.

2  komunikace mezi uživateli probíhá buď soukromě mezi dvěma uživateli nebo hromadně mezi uživatelem a skupinou. Sociální síť  anglicky - Social Network  sociální síť neboli společenská síť  je to služba na Internetu  umožňuje registrovaným členům si vytvářet osobní profil (veřejný nebo částečně veřejný)  na sociální síti můžeme komunikovat, sdílet informace, fotografie, videa, provozovat chat a další aktivity.  mohou to být i internetová diskusní fóra, kde si uživatelé vyměňují názory a poznatky na vybraná témata (škola, zájmy..) Opakování:

3 Příklady nejznámějších a nejpoužívanějších sociálních sítí

4  vznikla v roce 2006 a slouží především pro mikroblogy Twitter  Twitter je celosvětově rozšířená sociální síť  pomocí této sítě můžete krátce a výstižně sdělit své myšlenky, pocity nebo zajímavé informace v reálném čase  sdružuje velké množství odborníků, zejména z oblasti IT. Sledováním jejich příspěvků se dovíme zajímavé informace mnohem dříve, než se objeví s klasických médiích.  sídlo - San Francisco, USA Twitter využívají i některé známé osoby (předevší z důvodu reklamy), např:  americký prezident Barrack Obama  bývalá filmová hvězda a současný guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger  popová zpěvačka Britney Spears www.twitter.com  má více než 240 milionů aktivních uživatelů (celkem asi 560 mil)  můžete zde vkládat zprávy označované jako Tweety o délce do 140 znaků, fotografie, videa a rozhovory  je dostupný v 20 ti jazykových verzích.

5  vznikl v roce 2011 jako obdoba sítě Facebook Google+  Má 500 milionů uživatelů (asi 360 aktivních) https://plus.google.com/  sociální síť společnosti Google Inc.  službu GMail  službu Google Překladač  sledovat zajímavý obsah pomocí Kruhů  vkládat fotky a video  účastnit se video chatu  vytvářet události  přidávat se ke komunitám  atd.  hlavní rozdíl je však v nastavení sdílení přes tzv. kruhy, do kterých si lze rozdělit jednotlivé osoby a sdílet dané věci jen s těmi, kterých se to týká. Google+ umožňuje:

6 „Zachyťte a sdílejte vzácné okamžiky“ http://instagram.com  aplikace je volně dostupná a určena především pro mobilní telefon, iPhone a většinu mobilních zařízení s OS Android a Windows Phone 8  aplikace se objevila v obchodě App Store společnosti Apple 6. října 2010, v obchodě Google Play společnosti Google 3. dubna 2012  má již více než 9 miliónů uživatelů  prosinci 2013 Instagram přidal další funci která umožňuje uživatelům posílat fotografie pouze určitého uživatele nebo skupinu uživatelů  uživatelům umožňuje sdílení fotografií

7  vznikla v roce 2003, https://www.linkedin.com/  slouží pro internetové profily a pro pracovní životopisy,  je to pracovní sociální síť  mnohým světovým zaměstnavatelům stačí místo životopisu poslat odkaz na profil na LinkedIn  má 180 mil aktivních uživatelů (celkem 238 mil)  je vynikající pomocník personalistů, kteří zde často hledají uchazeče o zaměstnaní.  největší sociální síť pro profesionály na světě.  je dostupná ve dvaceti jazykových verzích a pracuje pro ni více než 4 000 zaměstnanců.  84 mil. uživatelů je z USA  54 mil. z Evropy (13 mil. Velká Británie)  42 mil. uživatelů je v Asii (21 mil. v Indii)

8 www.youtube.com  obří a stále rychle rostoucí video sociální síť  síť pro sdílení videí  počet uživatelů - 1 miliarda  je lokalizovaný v 56 zemích a je dostupný v 61 jazykových verzích www.qzone.qq.com QZone  počet aktivních uživatelů - 600 mil (celkem 800 mil.)  Čínská sociální síť a mikro blogovací síť společnosti Tencent Holdings.  umožňuje zdarma vytvořit blog, kalendář, sdílet fotografie a poslouchat hudbu.  30% návštěvnosti YouTube je z USA  placené členství poskytuje služby navíc, včetně mobilních aplikací.  Čím déle si uživatel platí členství, tím více služeb získá.

9  založený v roce 2003 v USA. www.myspace.com  většinovým vlastníkem je společnost Specific Media.  kvůli ochraně dětí je server přístupný pouze lidem starším 14 let.  Myspace je jeden z největších komunitních serverů na světě "A place for friends" (Místo pro přátele).  kromě klasických profilů se na Myspace nacházejí i profily hudebníků, filmařů nebo herců z celého světa  počet uživatelů - 190 milionů  umožňuje vytváření profilů, hledání přátel, vytváření skupin se zájmem o určité téma, skupinových letáků

10 www.skype.com  nástroj pro rychlé zasílání zpráv www.icq.com  „I Seek You“ [áj sík jú] - (Já tě hledám)  první verze tohoto programu byla vydána v listopadu 1996  Skype je peer-to-peer (rovný s rovným) program, který umožňuje provozovat internetovou telefonii a videohovory, Instant messaging (IM) jakož i přenos souborů.  program se na trhu objevil v srpnu 2003 v Estonsku.  Skype nepodporuje volání na linky záchranného systému  IM = internetová služba, která umožňuje svým uživatelům sledovat, kteří jejich přátelé jsou právě připojeni, a dle potřeby jim posílat zprávy, chatovat, přeposílat soubory mezi uživateli a i jinak komunikovat.  hlavní výhodou oproti používání např. e-mailu spočívá v principu odesílání a přijímání zpráv v reálném čase - zpráva je doručena ve velmi krátké době od odeslání (většinou v rámci stovek milisekund).

11 „Ptej se a odpovídej“ http://ask.fm/  Ask.fm je sociální portál založený v roce 2013 v Litvě  ptáte se ostatních uživatelů webu na jakékoliv otázky  je to v podstatě neužitečný portál, který nemá co nabídnout  pro vkládání otázek je nutné se zaregistrovat, ale pokud chcete odpovídat (i v anonymitě), lze to provést bez registrace, „Q&A“ - Questions and Answers  v současné době má na 50 milionů uživatelů a počet stále stoupá  využívají zejména mladí lidé, kteří se chtějí na sebe něco dozvědět

12  počet uživatelů - 8.9 mil www.digg.com  Asie, Indie, USA www.stumbleupon.com  síť pro sdílení záložek, webových stránek a jejich doporučování uživatelům.  Evropa, USA, Indie  počet uživatelů - 11mil www.reddit.com  počet uživatelů - 18 mil.  najdete tady vše co je nové a populární na internetu.  uživatelé hodnotí a komentují články a linky.

13 www.bebo.com  Evropa, Británie, Oceánie  sociální síť oblíbená ve Velké Británii, podobná facebooku www.yelp.com  počet uživatelů - 34 mil  Yelp nabízí podporu místním firmám  USA  lze nahrávat videa (youtube), fotky atd.  největší příležitost na Yelpu je pro vlastníky restaurace.  kvalitně udělaný profil, propojený s přáteli, obrázky a pozitivní hodnocení, zvyšuje návštěvnost zařízení

14

15 AUTOR NEUVEDEN. www.internetprovsechny.cz [online]. [cit. 23.2.2014]. Dostupný na WWW: http://www.internetprovsechny.cz/socialni-sit-dobry-sluha-zly-pan/ http://www.internetprovsechny.cz/socialni-sit-dobry-sluha-zly-pan/ http://socialni-site.kadaza.cz/ https://about.twitter.com/company Zdroje: Vlastní tvorba - printscreen


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 AutorMgr. Romana Rybiařová."

Podobné prezentace


Reklamy Google