Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví."— Transkript prezentace:

1 SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost

2 SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví se – vzniká magma. Magma stoupá sopouchem, vytéká na povrch v podobě lávy - vzniká sopka. Schéma průřezu sopkou Tichooceánský ohnivý prstenec

3 Při výbuchu sopky dochází k: úniku plynů, výtoku lávy, sopečné bomby, písek a sopečný popel. Sopečnou činnost doprovází: zemětřesení, vznik gejzírů, termálních pramenů a výrony sopečných plynů. Sopečnou činností vznikají sopky( např: ETNA, Stromboli, Cotopaxi, Vesuv, Fudži san, Mauna Loa, Popocatepetl) Tuhnoucí láva na Havajských ostrovech Příklad výlevné (efuzivní) sopky Příklad výbušné (explozivní) sopky

4 Úkol: Vyhledej v atlase kde se nachází výše uvedené sopky, zjisti jejich nadmořskou výšku a vše zapiš do sešitu !!!!


Stáhnout ppt "SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví."

Podobné prezentace


Reklamy Google