Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech."— Transkript prezentace:

1 SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech jejich styku dochází k výlevům roztavených hornin z hlubin na povrch MAGMA = roztavené horniny  dostanou-li se na povrch, změní se v LÁVU K sopečné činnosti (vulkanismu) dochází v místech narážení dvou litosférických desek a podsouvání jedné pod druhou. Horniny se vlivem vysoké teploty taví na plastickou hmotu. Vzniklý tlak přemístí magma do vrchních částí a občas dojde i k průniku na povrch.

2 Útvar, obvykle kuželového tvaru, kterým magma,vulkanické plyny a pára vystupují na zemský povrch se jmenuje sopka (vulkán).

3 SOPKA jícen Sopečná erupce = výbuch  pomalá  rychlá
 láva, popel, plyny láva tuhne  vznik sopky (vulkánu)

4 Druhy sopek  činné  vyhaslé  spící Etna v Itálii
Mount Shasta v severní Kalifornii Říp

5 DRUHY SOPEK: 1. aktivní (činné) 2. spící 3. vyhaslé Průvodní jevy sopečné činnosti 1. gejzíry 2. bahenní sopky 3. horké prameny a plyny Výskyt sopečné činnosti: Tzv. Tichooceánský ohnivý prstenec např západní pobřeží Ameriky - pás Kamčatka – Japonsko – Indonésie – Nový Zéland Havajské ostrovy Itálie Island

6 Nejznámější sopky Evropa - Středomoří – 1. Etna 2. Vesuv 3. Stromboli
- Island – jedna z nejaktivnějších sopek světa – Hekla Asie – 130 činných sopek – např. 1. Ključevskaja (Kamčatka) 2. Fudži 3. Krakatau Afrika – Kilimandžáro Oceánie – Nový Zéland gejzíry, horké prameny Havajské ostrovy - „horká skvrna“, erupce nemají charakter výbuchu, ale jsou to výlevy lávy  Manu Kea (4205m)od základny na mořském dně má m)

7 - NP Yellowstone - leží nad aktivním supervulkánem s kráterem 70x30km
Severní Amerika - Sopka Sv. Heleny (USA) - NP Yellowstone - leží nad aktivním supervulkánem s kráterem 70x30km gejzíry, horké prameny, „horká skvrna“ Jižní Amerika Aconcagua Chimborazo Huascarán Střední Amerika - Popocatepetl St.Helens Popocatepetl

8 Sopky v ČR Převážně v období třetihor v Českém masívu docházelo ke vzniku zlomů a zlomových pásem, po kterých pronikalo magma na zemský povrch a docházelo k projevům aktivní sopečné činnosti. Vznikly sopky: Železná hůrka a Komorní hůrka. Sopečná pohoří Z období třetihor jsou v ČR dvě sopečná pohoří: Doupovské hory a České středohoří. Doupovské hory jsou naším největším stratovulkánem (vrstvy lávy a sopečného popela). Postvulkanické projevy V současné době se v Česku projevuje posopečná aktivita v podobě minerálních a termálních pramenů na Karlovarsku. Postvulkanickým projevem jsou i bahenní sopky v přírodní rezervaci Soos v západních Čechách.

9 Pompeje Italské město, zničené roku 79 našeho letopočtu výbuchem sopky Vesuv. Jediným hodnověrným očitým svědkem erupce byl Plinius mladší, který událost popsal v dopise Tacitovi. Podle jeho slov došlo k erupci kolem poledne. Nejdříve z Vesuvu vyšlehly vysoké plameny a později velký černý mrak tvaru borovice, který zakryl slunce a den se změnil v noc. Na Pompeje dopadaly rozžhavené kameny, které bořily budovy. Obyvatele města usmrtily jedovaté plyny (oxid uhelnatý) uvolněné při erupci (podle současných výzkumů se jedná asi o 10 000 osob). Erupce trvala nepřetržitě 3 dny, v důsledku čehož bylo město pokryto vrstvou popela o výšce asi 6 metrů. Zničeno bylo území od Herculanea až po Stabie. „Mrak“, o kterém Plinius Mladší píše, je dnes znám jako pyroklastická vlna, což je mrak přehřátých plynů, popela a kamenů vyvrhnutých ze sopky. Plinius rovněž popisuje, že erupce byla současně doprovázena zemětřesením a že moře bylo zemětřesením odsáváno pryč a znovu vraceno – dnes tento jev nazýváme „tsunami“. Počítačem generované podoba erupce Vesuvu:

10 Bjarmason. A. Commons. wikimedia. org: Destructive plate margin
Bjarmason. A. Commons.wikimedia.org: Destructive plate margin.png [online] [cit ]. Dostupný na www: < Fibonacci. Commons.wikimedia.org: BlankMap-World6, compact.svg [On line] [cit ]. Dostupné z WWW: < Hanzs.Commons.wikimedia.org: Pacifický ohnivý kruh.png [online] [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: < Hike395.Commons.wikimedia.org: Skjaldbreidur Herbst 2004.jpg [online] [cit ]. Dostupný na www: < JGC. Commons.wikimedia.org: Aa channel flow from Mauna Loa.jpg [online] [cit ]. Dostupný na www: < Garcia B. Commons.wikimedia.org: CarlisleVolcano.jpg [online] [cit ]. Dostupný na www: < Renee1137.Commons.wikimedia.org: Lava Lake Kupaianaha.jpg [online] [cit ]. Dostupný na www: < Moonshadow. Commons.wikimedia.org: Fumarole.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: < Cs.wikipedia.org: Sopka [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < McLassus Roger. Commons.wikimedia.org: 1972 Iceland Geysir-2.jpg [online] [cit ]. Dostupný na www: < >. Cs.wikipedia.org: Kratatoa [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: < Cs.wikipedia.org: Ohnivý kruh [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: < Cs.wikipedia.org: Pompeje [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: < Dbenzhuser. Commons.wikimedia.org: Pompeii the last day 1.jpg [online] [cit ]. Dostupný na www: <

11 http://galerie. gymjil


Stáhnout ppt "SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech."

Podobné prezentace


Reklamy Google