Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR TEMA : Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011

2  Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky.  Materiál slouží k procvičení učiva ČSR.  Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy.  Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru.  Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 Skládala se ze čtyř zemí :  1. Čechy  2. Morava, Slezsko  3. Slovensko  4. Podkarpatská Rus

4  ČSR /první republika/ - demokratický stát, v čele prezident.  Zvolen T. G. Masaryk /potom zvolen ještě třikrát/.  Základem státu se stala nová ústava = rovnoprávnost všech bez rozdílu majetku, náboženství, národnosti.  Ženy měly plnou rovnoprávnost s muži!

5  Bylo postaveno mnoho průmyslových závodů /Baťovy závody ve Zlíně, známé po celém světě -,,baťovky,,/.  Zlepšení životních podmínek dělníků – pracovali 8 hodin denně.  Zemědělství – velkostatky rozděleny drobným rolníkům.  Nejznámějšími produkty byly : pivo, cukr, chmel.

6 Kultura  Velký rozvoj ve vědě, kultuře, školství, technice.  Vznikala soukromá divadla – Osvobozené divadlo /Voskovec, Werich, Ježek/.  Spisovatel – Karel Čapek – blízký přítel Masaryka.  Život lidí : výlety, biograf, rozhlas, pracovalo se i v sobotu.

7 Zánik ČSR  Vztahy s našimi sousedy byly vypjaté, zvláště s Německem.  V roce 1933 u moci nacionalisté /nacisté/ v čele Adolf Hitler.  Už v roce 1938 Hitler vyhrožoval válkou, získal na svoji stranu Velkou Británii a Francii.  V roce 1938 – Mnichov /schůzka Hitlera s představiteli Itálie, Francie, Anglie/.  Bez přizvání zástupců z ČSR se dohodli, že pohraniční území /Sudety/ budou připojeny k Německu.  ČSR postupně přestalo existovat!

8  1. Z kterých území se skládala ČSR?  2. Kdo byl zvolen prvním prezidentem?  3. Co bylo základem státu?  4. Jaký byl život za první republiky?  5. Co se stalo v září roku 1938 v Mnichově?

9  1. Čechy, Morava a Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus  2. Masaryk  3. ústava  4. ne všem se žilo dobře, pracovní doba – 8 h, práce i v sobotu, v neděli- výlety, rozhlas, kino 5. Německo, VB, Fr, Anglie se dohodli, že Sudety budou připojeny k Německu


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR."

Podobné prezentace


Reklamy Google