Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4512.2H Stupeň a typ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4512.2H Stupeň a typ."— Transkript prezentace:

1 Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4512.2H Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Reprodukce koní Vzdělávací obor Odborný výcvik Vzdělávací okruh Březost a výživa březích klisen Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Materiál seznamuje žáky s jednotlivými stádii březosti, růstem plodu v jednotlivých stádiích, výživou klisen ve fázích březosti a s významem její důležitosti na vývoj plodu. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Březost, sonografické vyšetření, krmná dávka, výživa, vitamíny, minerální látky. Datum 11. 11. 2012 ODBORNÝ VÝCVIK - BŘEZOST A VÝŽIVA BŘEZÍCH KLISEN

2 BŘEZOST A VÝŽIVA BŘEZÍCH KLISEN DUM 2

3 B ŘEZOST KLISEN Březost klisen začíná obecně oplodněním a končí porodem – ohřebením. Průměrně trvá březost klisny jedenáct měsíců a několik dní. U hřebečků trvá březost průměrně 334 dní, u klisniček 332 a půl, ale možná odchylka činí až 9 a půl dne. Až do 5. měsíce březosti lze klisnu s opatrností používat ke sportovním účelům. V tahu může pracovat s opatrností neustále, avšak po polovině březosti by se neměla používat k těžké práci a neměla by již skákat. Březost klisen se zjišťuje moderními metodami pomocí sonografie. Zobrazuje se a velmi přesně určuje stádium vývoje embria. V 16. dnu lze rozpoznat a případně redukovat dvojčata (nejlépe do 20. dne).

4 B ŘEZOST KLISEN Vývoj hříběte v děloze: - 5.den v děloze - zygota - 13.-56. den vidíme žloutkovou placentu, může dojít i k implantaci embrya. 2.měsíc má embryo 7-10 cm, lze rozpoznat pohlaví, nohy jsou zřetelně vidět. 4.měsíc váží hříbě již 1 kg a měří 20-23 cm, objevují se stopy ochlupení kolem pysků, tvoří se kopýtka. 6.měsíc je tělo hříběte celé pokryto chmýřím, vytvářejí se vnější pohlavní orgány, délka je asi 56 cm a váha 5,5 kg. 8.měsíc se hříbě již napřimuje, roste hříva a srst podél hřbetu, délka je 68 – 73 cm a váha je 16 – 19 kg. 10.měsíc je délka už 82 – 92 cm, váha 29 – 33,5 kg, hříbě je plně vzrostlé a připravuje se k porodu. 11.měsíc je hříbě obráceno předními končetinami do porodních cest, měří víc, než 109 cm a váží 38,5 – 49 kg. V poslední třetině březosti klisny roste hříbě nejintenzivněji. V této době je velmi nutné klást velký důraz ne výživu klisny. Dochází k opadání pánevních svalů, zvětšení vemínka, tvorbě čirého mléčného sekretu. Klisny jsou neklidné, někdy potí, opakovaně lehají a vstávají. Klisny se nejčastěji ohřebí v noci, kdy mají klid.

5

6 VÝŽIVA BŘEZÍCH KLISEN Březí klisny vyžadují zvýšené nároky na výživu a přísun živin. Do 4. měsíců po zapuštění postačuje obvyklá dávka krmiva s přídavkem vitamínů a minerálů. Po 4. měsíci březosti, kdy začíná stoupat hmotnost plodu, dochází ke zvýšené potřebě živin, která dosahuje maxima na konci březosti. Tato zvýšená potřeba živin se kompenzuje vyšším podílem koncentrovaných krmiv (speciálních krmných směsí) v krmné dávce. Klisny krmíme 3x denně. Podáváme jim kvalitní krmení (zvýšíme přísun vitamínů B, D, A, kostitvorných minerálních látek, hodnotných bílkovin a karotenu). Musí mít dostatek kvalitní pitné vody a pohybu, který jim velice prospívá. Povzbuzuje krevní oběh a látkový metabolismus.

7 VÝŽIVA BŘEZÍCH KLISEN Nedostatečná nebo málo vydatná výživa může mít za následek ohrožení zdravého vývoje plodu. Vysoká březost se projevuje značným tlakem dělohy na trávící ústrojí, což způsobuje časté poruchy jeho činnosti. Proto je nebezpečné krmení nekvalitním krmivem. Špatná výživa má vliv na zmetání klisen. Poslední dny před porodem se snižuje dávka objemových krmiv.Podáváme kvalitní luční seno. Je dobré podávat nápoj (masch), který podporuje tvorbu mléka. Velmi významný je dostatečný přísun kvalitní pitné vody.

8 VÝŽIVA BŘEZÍCH KLISEN Pohybování klisenBřezí klisny ve výběhu Koncentrovaná krmiva – krmné směsi Oves celý Lisované luční seno

9 Citace – tištěná media: CHOV KONÍ, Jaromír Dušek, DrSc.,doc.,ing., a kolektiv,1.vydání, 1999, Praha, nakladatelství Brázda, 352 STR.,ISBN 80-209-0282-1 Citace – foto: vlastní archív autorky


Stáhnout ppt "Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4512.2H Stupeň a typ."

Podobné prezentace


Reklamy Google