Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.16 Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.16 Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.16 Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o pravopisu koncovky příčestí minulého u sloves. Jsou v něm zařazena cvičení k upevnění učiva. Obsahuje animace.

2 Slovesa 4 Shoda přísudku s podmětem

3 Porovnej pravopis příčestí minulého u sloves v následujících větách: Chlapci si hráli. Klarinety hrály. Dívky si hrály. Koťata si hrála. V jakém mluvnickém čísle je podmět? V jakém rodě? Je rozdíl v pravopisu koncovky, jestliže je podmět rodu mužského životného a neživotného? V jakém slovesném čase je přísudek? minulém ano množném

4 Shoda přísudku s podmětem podmět v množném čísle koncovka příčestí minulého a)rodu mužského životného b)všeobecný -i Hráči útočili na soupeře. V obci vyhlásili soutěž. (oni) rodu mužského neživotného -y Nové počítače nám pomohly v práci. rodu ženského -y Ovce spásaly trávu na louce. rodu středního -a Města se vyzdobila k nadcházejícímu svátku.

5 Podtrhněte základní skladební dvojice a doplňte –i/-y v koncovce příčestí:  Po oblevě sněhuláci roztál-.  V sadu štěbetal- ptáčci.  Lidé přicházel- na výstavu obrazů.  Ze starého opuštěného domu se ozýval- podivné zvuky.  V televizi vyhlásil- konkurz na novou soutěž.  Koťata se vyhříval- u kamen.  Dívky z naší třídy připravil- vánoční besídku  V divadle hrál- skladby starých mistrů.

6 Řešení:  Po oblevě sněhuláci roztáli.  V sadu štěbetali ptáčci.  Lidé přicházeli na výstavu obrazů.  Ze starého opuštěného domu se ozývaly podivné zvuky.  V televizi vyhlásili konkurz na novou soutěž.  Koťata se vyhřívala u kamen.  Dívky z naší třídy připravily vánoční besídku.  V divadle hráli skladby starých mistrů.

7 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Několikanásobný podmět v množném čísle koncovka příčestí minulého  alespoň jeden člen je rodu mužského životného -i Ženy i muži se vydali na dálkový pochod.  žádný z členů není rodu mužského životného -y Žíněnky a jiné tělocvičné náčiní byly připraveny.  všechny členy jsou rodu středního -a Jehňata a kůzlata se proháněla po dvoře.  několik členů je rodu středního, alespoň jeden je v jednotném čísle -y Štěňata a morče měly u nich doma dostatečnou péči.

8 Podtrhněte základní skladební dvojice a doplňte koncovku příčestí: V cirkusu vystupoval- cvičení medvědi, sloni i opice. Učitelé, učitelky, žáci i žákyně se shromáždil- na školním dvoře. Kleště a ostatní dědečkovo pracovní nářadí zůstal- ležet v dílně. Kuřata a kachňata se vylíhl- brzy po sobě. Slůňata a lvíče se docela dobře snášel-.

9 Řešení: V cirkusu vystupovali cvičení medvědi, sloni i opice. Učitelé, učitelky, žáci i žákyně se shromáždili na školním dvoře. Kleště a ostatní dědečkovo pracovní nářadí zůstaly ležet v dílně. Kuřata a kachňata se vylíhla brzy po sobě. Slůňata a lvíče se docela dobře snášely.

10 Změní se pravopis koncovky slovesa, jestliže se změní čas minulý na přítomný? „Obr do pidimužíka mydlí…“ Po usušení vypraného prádla ženy žehlí… Kdo tady bydlí…? Co módního se teď nosí…? Šermíři tasí… Stroje rámusí… Pamatuj! Je-li sloveso v čase přítomném, je bez ohledu na rod podmětu koncovka příčestí -í

11  Souhrnné cvičení Doplňte -i/-y v koncovce příčestí: Knihy s romantickou zápletkou se mi líb-. Na louce se pásl- koně a krávy. Smetanovy skladby pomáhal- českým lidem v době německé okupace. V tomto domě bydl- čtyři kamarádky. Učitelky a děti ze školky se vydal- na hřiště. Davy lidí se shromáždil- na Václavském náměstí. V orchestru vynikal- houslisté. V orchestru vynikal- housle.

12 Řešení: Knihy s romantickou zápletkou se mi líbí. Na louce se pásli koně a krávy. Smetanovy skladby pomáhaly českým lidem v době německé okupace. V tomto domě bydlí čtyři kamarádky. Učitelky a děti ze školky se vydaly na hřiště. Davy lidí se shromáždily na Václavském náměstí. V orchestru vynikali houslisté. V orchestru vynikaly housle.

13 Vytvoř věty jednoduché podle následujících grafů: Zájmeno – podstatné jméno – sloveso – předložka – číslovka – podstatné jméno – předložka – číslovka. Předložka – podstatné jméno – zájmeno – sloveso – podstatné jméno – podstatné jméno. 5 – 3 – 3 – 6.

14 Příklady řešení:  Její pes běhal z jednoho kouta do druhého.  Na návsi se shromáždily davy lidí.  Řekni jí to upřímně.

15 Zdroje: KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80-7238- 206-3 www.office.microsoft.com Obrázky z galerie Klipart


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.16 Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google