Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.14 Některé odchylky od pravidelného skloňování podstatných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.14 Některé odchylky od pravidelného skloňování podstatných."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.14 Některé odchylky od pravidelného skloňování podstatných jmen Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace:. Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává výklad o některých odlišnostech skloňování podstatných jmen. Jsou v něm zařazena cvičení k upevnění nového učiva. Obsahuje animace.

2 PODSTATNÁ JMÉNA Některé odchylky od pravidelného skloňování

3 rucenohykolenaramenaprsa 1., 4., 5.p.rucenohykolenaramenaprsa 2. p.rukounohou/nohkolenou/kolenramenou/ramenprsou 3. p.rukámnohámkolenůmramenůmprsům 6. p.rukou/rukáchnohou/noháchkolenou/kolenechramenou/ramenechprsou 7. p.rukamanohamakolenyramenyprsy očiuši 1., 4., 5.p.očiuši 2. p.očíuší 3. p.očímuším 6. p.očíchuších 7. p.očimaušima NÁZVY ČÁSTÍ TĚLA

4  V 7. p. mn. č. mají zakončení na –ma také zdrobněliny částí těla Například: Dítě kopalo nožkama (nožičkama).  Koncovka přídavných jmen, některých zájmen a číslovek se přizpůsobuje koncovce podstatného jména Například: Vezmi to oběma rukama. Koník stříhá dlouhýma ušima.  Pokud mají podstatná jména uvedená v tabulce přenesený význam, skloňují se i v množném čísle pravidelně podle svého vzoru Například: Taška s dlouhými uchy, polévka s mastnými oky… PAMATUJ!

5 V obou (ruka) nesla těžkou tašku. Připadal si bez ní jako bez (ruka). Nosil by ji na (ruka). Nemocného píchalo na (prsa). Na (noha) měl obuté sportovní boty. Prosili je na (koleno) za odpuštění. Rodiče ho chtěli mít na (oko). Maminka vyhodila keramický hrnec s (uražené ucho). Hodiny s (pozlacená ručička) hlasitě odbíjely půlnoc. Mým oblíbeným jídlem je rajská omáčka s (kolínko). Stůl s (rozviklaná noha) už se nevyplatilo opravovat. Nemluvně radostně kopalo (malá nožička). DOPLŇTE DO VĚT SPRÁVNÉ TVARY PODSTATNÝCH JMEN V MNOŽNÉM ČÍSLE. VYSVĚTLETE VÝZNAM VYZNAČENÝCH VĚT:

6 V obou rukou/rukách nesla těžkou tašku. Připadal si bez ní jako bez rukou (Nevěděl si rady). Nosil by ji na rukou/rukách (Udělal by pro ni cokoli). Nemocného píchalo na prsou. Na nohou/nohách měl obuté sportovní boty. Prosili je na kolenou/kolenech za odpuštění (velmi, snažně). Rodiče ho chtěli mít na očích (pod dohledem). Maminka vyhodila keramický hrnec s uraženými uchy. Hodiny s pozlacenými ručičkami hlasitě odbíjely půlnoc. Mým oblíbeným jídlem je rajská omáčka s kolínky. Stůl s rozviklanými nohami už se nevyplatilo opravovat. Nemluvně radostně kopalo malýma nožičkama. ŘEŠENÍ:

7 UTVOŘ TVARY SLOV OZNAČUJÍCÍCH ČÁSTI TĚLA

8 Nohama Ramenou/ramenech Uši Očima Prsy Kolenou/kolenech Rukou ŘEŠENÍ:

9  KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80- 7238-206-3.  www.office.microsoft.com  Obrázky z galerie Klipart ZDROJE:


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.14 Některé odchylky od pravidelného skloňování podstatných."

Podobné prezentace


Reklamy Google