Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce černý humor absurdita války

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Fakta o tématu 2. světová válka a USA: 2. světová válka začíná 1. 9. 1939 útokem Německa na Polsko. 7. 12. 1941 útok Japonska na Pearl Harbor, USA vyhlásily válku Japonsku. Červen 1942 vítězství USA v bitvě u Midway, porážka Japonska. Srpen 1942 až únor 1943 bitva u Guadalcanalu, porážka Japonska. Srpen 1945 shození atomových pum na Hirošimu a Nagasaki v Japonsku. 2. 9. 1945 konečná kapitulace Japonska.

3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? antimilitaristický absurdní literatura černý humor Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Odmítající válku a zbrojení. Antimilitaristický postoj se u J. Hellera projevil zejména v románu Hlava XXII.. Absurdní literatura zobrazuje svět jako nesmyslný. Vyjadřuje pocity bezmoci člověka a ztrátu schopnosti dorozumění s ostatními lidmi. Humor, který nachází komično v drastických a tíživých situacích, jako jsou válka, násilí, bezpráví, nemoc a smrt.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Joseph HELLER (1923 - 1999) Joseph HELLER (1923 - 1999) 1)Americký spisovatel. 2)Za 2. sv. války působil jako bojový letec na Korzice. 3) Po válce studoval na univerzitě. 4)Pracoval jako reklamní agent, profesor angličtiny a spisovatel. 5)První román H lava XXII vydává roku 1961. 6)Závažné neurologické onemocnění jej upoutalo na invalidní vozík.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co si řekneme nového? Tvorba J. Hellera HHHHlava XXII: rrrromán z 2. světové války, který mu získal světový věhlas, ppppříběh kapitána Yossariana, je vyprávěn s osobitým černým humorem, vvvv odporu proti absurdním příkazům a předpisům dezertuje, jjjjde vlastně o antimilitaristickou satiru, rrrromán byl i zfilmován a přeložen do mnoha jazyků. RRRRomán byl oceňován i kritizován za znesvěcení památky amerických vojáků statečně bojujících na protinacistické frontě! JJJJ. Heller je autorem dalších několika románů, povídek i divadelní hry.

6 Procvičení Vysvětli souvislost pojmů s J. Hellerem. Pracuj ve skupině. satira neurologické onemocnění rok 1961 rok 1923 rok 1999 Korzikačerný humor zážitky z 2. sv. války Hlava XXII válka ve Středomoří antimilitarismus absurdita ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Second World War druhá světová válka novel román humor Hlava XXII bitva Catch-22 battle

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu? Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu?  Román Hlava XXII získal J. Hellerovi světový věhlas.  Román Hlava XXII je vlastně antimilitaristická satira.  Příběh kapitána Yossariana je převážně humorný.  Černý humor nachází komično v drastických situacích, jako je válka.  J. Heller psal výlučně prózu.  J. Heller pracoval jako reklamní agent, profesor angličtiny a spisovatel.  J. Heller působil jako spisovatel po 2. světové válce. AANANAAAANANAA

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Joseph_Heller


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce."

Podobné prezentace


Reklamy Google