Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vstup USA do války.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vstup USA do války."— Transkript prezentace:

1 Vstup USA do války

2 Bitva o Pearl Harbot, 7.prosince 1941

3 Plány Japonska Velitel japonského loďstva admirál Isoroku Jamamoto začal na konci 30. let plánovat útok na námořní a leteckou základnu na Havajských ostrovech Pearl Harbor. Uvědomoval si, že americké námořnictvo pro něj představuje velkou hrozbu a kdyby ho nezničil, mohl by válku prohrát během několika měsíců. Vítězství mělo být dosaženo díky silnému počátečnímu úderu a momentu překvapení. Útok měl být proveden dvěma vlnami náletů střemhlavých bombardérů vybavených hloubkovými torpédy a bombami.

4 Uskutečnění Američané o útoku neměli ani potuchy. Připravovali se spíše na válku s Německem. Ovšem 7. prosince roku 1941 odstartovala v 6 hodin první vlna náletů, která směřovala na letiště RAF, Královského letectva. Američané zde měli postavený první zkušební radar, který byl ale v době přeletu Japonců mimo provoz. Největší hrozba byla zničením amerických stíhaček zažehnána, takže druhá vlna se mohla soustředit na ukotvené lodě v přístavu.

5 Isoroku Jamamoto

6 Letiště a Přístav

7 Násladky Po útoku byly zaznamenány obrovské ztráty. Byly zničeny přistávací plochy, hangáry, muniční sklady, mola, kotviště a budovy. O život přišlo mnoho vojáků i civilistů a bylo zničeno 18 hlavních bitevních amerických lodí, zatímco Japonci přišli o 29 letadel z celkového počtu 251.

8 Zničené lodě

9 Závěr Po této akci už USA neměly žádné zábrany zaútočit na Japonsko, a tak vstoupit oficiálně do druhé světové války. Začaly ofenzivou do Japonska pomocí letadel, které měly za úkol zničit výrobní haly na zbraně a techniku, a tak celkově poničit japonskou infrastrukturu.

10 Vypracoval… Radek Šíp Čerpal jsem z Wikipedie.


Stáhnout ppt "Vstup USA do války."

Podobné prezentace


Reklamy Google