Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUMDrahomír Havlíček Název DUM Stare recke baje a povesti Kód DUMVY_32_INOVACE_ 4.3.8 Datum vytvoření 15. 10. 2013 Předmět Český jazyk a literatura Tematická oblast Interpretace literárního díla Výstup ŠVP Žák interpretuje literární dílo. Anotace DUMPrezentace obsahuje analýzu knihy Staré řecké báje a pověsti. Jedná se o základ rozboru textu umělecké povahy. Metodický popisPrezentace určená jako podpora výkladu v hodině. Žáci mohou použít i při opakování a vlastní interpretaci literárního díla. HodnoceníPrezentace se osvědčila. Její dopad se projevil zejména při vlastní interpretaci uměleckých textů. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

3 Okolnosti vzniku kniha vydána poprvé roku 1958 rozšířena roku 1964 od té doby nespočet vydání, okouzluje další a další generace čtenářů přeložena do mnoha jazyků (angličtina, němčina, francouzština – povinná četba) údajně také alegorie na české politické poměry padesátých let

4 Charakteristika díla literární forma: próza literární druh: epika literární žánr: báje, pověsti

5 Mýtus (báje) z řec. mýthos = vyprávění epický útvar ústní lidové slovesnosti příběhy, do kterých lidé dávných dob a kultur vtělili své představy o vzniku světa a jeho povaze, o životě bohů, o přírodních jevech a jejich příčinách, o člověku a jeho původu, o jeho životě pozemském i posmrtném obsahují iracionální, fantastický výklad mnoha otázek základy etiky, filozofie a práva usilují o výklad obecně platný soubor mýtů = mytologie (bájesloví)

6 Pověst epický žánr ústní lidové slovesnosti vázaný na skutečnou událost, osobu nebo místo či předmět podstatná část příběhu vymyšlena, i když se tváří jako pravdivá několik druhů pověstí (místní, historické, pověsti o původu, legendární, erbovní a heraldické, démonické = pověrečné povídky)

7 Staré řecké báje a pověsti věk bohů = mýtus o vzniku světa věk bohů a lidí věk hrdinů

8 Jednotlivé příběhy Prométheus Potopa Faethón Orfeus Založení Théb Pentheus Midas Tantalos Nioba Pelops O zlatém rounu Iásón a Médea Hérakles

9 Jednotlivé příběhy Perseus Daidalos a Íkaros Théseus Sisyfos Bellerofontés Meleagros Oidipús a Antigona Filemon a Baucis

10 Jednotlivé příběhy Erós a Psýché Gýgés Trója Orestés Odysseovy cesty Poslední příběh bez konce (o řeckém divadlu) Slovníček (vysvětlení vlastních a místních jmen)

11 Jazykové prostředky spisovný jazyk přístupný jazyk (kniha určená i dětskému čtenáři – možno chápat jako pohádková vyprávění) řecká vlastní jména a zeměpisné názvy

12 Frazémy některá slova, slovní spojení v českém jazyce jako frazémy např. Pandořina skříňka, Ikarův pád, Achillova pata, trojský kůň, Tantalova muka, Pyrrhovo dílo

13 Význam knihy jedna z nejoblíbenějších českých knih bohové zachyceni s lidskými vlastnostmi jeden z mnohých výkladů světa a původu člověka nadčasovost příběhů

14 Inspirace nevyčerpatelný inspirační zdroj pro další díla

15 Eduard Petiška (1924 – 1987) básník, prozaik, dramatik, autor literatury pro děti a mládež, teoretik dětské literatury, překladatel jeho knihy přeloženy do desítek světových jazyků pocházel z hudebně nadané rodiny vystudoval srovnávací literaturu a germanistiku na Karlově univerzitě v padesátých letech se soustředil na četbu pro děti a mládež autor textů k prvním dílům o krtkovi (Jak krtek ke kalhotkám přišel)

16 Seznam použitých zdrojů: Odmaturuj! z literatury. Vyd. 3. rozš., dotisk. Editor Eva Hánová. Brno: Didaktis, c2004, 208 s. Odmaturuj!. ISBN 80-735-8016-0. KARPATSKÝ, Dušan. Malý labyrint literatury. 2. přepracované vyd. Praha: Albatros, 1997, 573 p. ISBN 80-000-0527-1.


Stáhnout ppt "ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google